Atıl arazilerden 14 milyar lira gelir

Düzenleyen: / Kaynak: CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ
- Güncelleme:
Atıl arazilerden 14 milyar lira gelir

Ekonomi Haberleri  / CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ

Türkiye Kent Konseyleri Birliği, atıl tarım arazilerinin tarıma kazandırılması için çalışma başlattı.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Türkiye’de 2,1 milyon futbol sahası büyüklüğünde 1,5 milyon hektarlık tarım arazisinin atıl durumda olduğuna ve ekilip biçilmediğine dikkat çeken Türkiye Kent Konseyleri Birliği ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, konuya ilişkin rapor hazırlayarak Tarım ve Orman Bakanlığına sunacaklarını söyledi.

Yılmaz “Yapılan hesaplamalara göre atıl alanların üretime kazandırılması ile ekonomiye yıllık yaklaşık 14 milyar TL katkı sağlanacağı gibi, vatandaşın pahalıya soğan ve et gibi tarımsal ürün yemesinin de önüne geçilecek” dedi.

Türkiye’deki tarım arazilerinin 2001-2022 yılları arasında 26 milyon 350 bin hektardan 23 milyon 865 bin hektara düştüğünü belirten Yılmaz, “Bunun 8,5 milyon hektarı da sulanabilir. DSİ Genel Müdürlüğü, 8,5 milyon hektarın yaklaşık yüzde 54,9’unu suya kavuşturdu. Geçen yıl sulamaya açılan alanlarla toplam 6,96 milyon hektar alan suya kavuştu. Kalan 1,54 milyon hektar alanın da sulanması için gereken sulama tesislerinin bir an önce inşa edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Gıdada arz güvenliğine ilişkin önerilerde de bulunan Yılmaz, şunları söyledi: “Bir tarım haritası ve tarımsal kalkınma planı hazırlanmalı. Ayrıca, kırsal kalkınmanın temeli kooperatifçiliktir. Bu sebeple kırsalda çiftçi örgütlenmelerini artırarak küçük ve orta boy aile işletmelerinin sistem dışına çıkarılması önlenmeli. Küçük üreticiyi ve kooperatifçiliği desteklemek gerekli. İlk tespitlere göre deprem bölgesinde tarım sektöründe 24,2 milyar TL’lik hasar meydana geldi. Tarımsal dönüşümde öncelik deprem bölgesine verilmeli. Tarım arazilerine inşaat yapılmasının önlenmesi gerektiği gibi, bu alanlar hızla tarıma ve ekonomiye kazandırılmalı. Kent Konseyleri olarak taklit ve tağşişin önüne geçmek için Gıda Muhafızları Sistemi’ni hayata geçirmek istiyoruz. Gıda dostu arkadaşlarımızın, raflardan rasgele ürünler seçerek bunları Bakanlığın laboratuvarlarında ücretsiz bir şekilde test ettirebilmeli” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...