Avrupa Birliği'ne Gümrük Birliği ve vize markajı

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Avrupa Birliği'ne Gümrük Birliği ve vize markajı

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusunda Dışişleri ve Ticaret Bakanlıkları ile AB arasında görüşmeler devam ederken, Ankara özellikle vize serbestisi sağlanmasını öncelikli görüyor. Önümüzdeki günlerde yayımlanacak AB Komisyonu raporunda konuya ilişkin gelişmelerin yer alması bekleniyor.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temmuz ayında Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılan NATO Liderler Zirvesi öncesi “Siz önce AB’de Türkiye’nin önünü açın” sözlerinin ardından ivme kazanan Türkiye-AB ilişkilerinde gözler AB Komisyonunun genişleme raporuna çevrildi.

Önümüzdeki günlerde yayımlanacak AB Komisyonu genişleme raporu öncesinde hem AB’den Türkiye’ye hem de Türkiye’den AB ülkelerine temaslar sıklaştı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın öncülüğünde süren görüşmelerin etkilerinin söz konusu raporda kendini göstermesi bekleniyor. Edinilen bilgiye göre raporda, Türkiye’nin yeni dönemde izlediği dış politika, dış ekonomik ilişkileri ve AB ile ilişkiler noktasındaki olumlu gelişmeler yer alacak. Raporda, Türkiye’nin Gümrük Birliği’nde ve AB ile ilişkilerde kaynaklanan bazı zorlukları aşma noktasında da olumlu tavsiyeler alacağı öğrenildi. Türkiye ile AB arasında bir süredir devam eden görüşmelerde, Ankara’nın haklı isteklerinin çözülmesi gerektiği konusunda pozitif değerlendirmeler yapıldığı belirtiliyor.

ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusunda Dışişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Avrupa Birliği arasında görüşmeler devam ederken, Ankara özellikle vize serbestisi sağlanmasını öncelikli konu olarak masaya koydu. Yaz döneminde Komisyon yetkilileri ile yapılan görüşmelerdeki olumlu havanın devamını görmekten mutlu olan Ankara’da, somut olarak Gümrük Birliği’nin güncellenmesine ilişkin teknik düzeyde çalışmalar başladı. AB Komisyonunun komşuluk ve genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi’nin eylül ayındaki Türkiye ziyareti sırasında, Türkiye ile AB ülkeleri arasında iş dünyasının karşılaştığı vize, taşımacılık kotaları ve gümrük işlemleri ile ilgili sıkıntılar ve çözüm istekleri AB’li yetkililere bildirildi.

ÇIKARLARA ALET EDİLMEMELİ

AB’den verilen olumlu mesajları önemseyen Ankara, AB’li muhataplarına önemli olanın bunların hayata geçmesi olduğunu belirtti. AB’nin küresel oyuncu olmak istiyorsa genişlemeyi jeostratejik bir mesele olarak algılaması gerektiği görüşünü ileten Ankara, üye ülkelerin müzakere süreçlerini kendi çıkarlarına alet etmemesi, müzakerelerinin hiç sonuçlanmayan, ucu açık süreçlere dönüştürülmesini istedi. Aralık ayında Brüksel’de yapılacak zirvede, AB üyesi ülkelerin liderlerin, Komisyonun hazırlayacağı yol haritasına göre Türkiye ile ilişkileri nasıl ilerletecekleri konusunda karar almaları bekleniyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...