Ayçiçeği ve pirinçte alarm: Kuraklık vurdu

- Güncelleme:
Ayçiçeği ve pirinçte alarm: Kuraklık vurdu

Ekonomi Haberleri

Aşırı sıcaklar sebebiyle Trakya’da barajlar çekildi, Tunca ve Meriç nehirlerinin suyu azaldı. Ayçiçeği üreticisi yeterli sulama yapamayınca verim yüzde 70 düştü. Çeltik üreticisi ise şimdiden kara kara düşünmeye başladı.

Trakya’da ayçiçeği ve çeltik üreticisi kuraklık sebebiyle zor günler geçiriyor. Türkiye’deki ayçiçek üretiminin yarısının yapıldığı bölgede üretici kara kara düşünüyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Marmara Bölgesi’nin tarım sezonunda yer alan 1 Ekim-31 Temmuz’daki 10 aylık dönemde yağışlar, normaline göre yüzde 21, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 azalma gösterdi. Bu senenin yağışlarında Edirne’de yüzde 40’a varan azalma görülürken, Tekirdağ’da son 60 yılın en düşük yağışı yaşandı.Kuraklık özellikle ayçiçeğinde önemli verim kayıplarına yol açtı. Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli genelinde, yüz binlerce dönümlük araziye ekilen ayçiçeği hasadında yüzde 70 verim kaybı yaşanacağı belirtiliyor. 

Çorlu Ziraat Odası Başkanı Cemal Polat, ayçiçeği hasadı öncesi oluşan tabloyu “çok kötü, yaşadığımız resmen afet” sözleriyle yorumlarken “Çorlu, Hayrabolu, Malkara, Saray, Çerkezköy’de yetiştirilen ürünlerin  çekirdek kısmı dediğimiz tablaları büyümezken, bitkilerin içi dolmadı. Bir dönüm arazinden 150 kilogram ayçiçeği alırken bu oran yarı yarıya düşmüş durumda” dedi. Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı da olumsuz tablonun kış yağışlarının yetersizliğinden kaynaklandığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: 250 kilogram ürün alınması gereken bir dönüm tarladan 100 kilogram bile alınamaz durumda. Toprağın altı kuru kalınca ürünler yandı. 6 bin üyemiz var ama ne yapacağımızı inanın bilmiyoruz.

Ayçiçeği ve pirinçte alarm: Kuraklık vurdu

YANLIŞ TOHUM İDDİASI 

Babaeski Ziraat Odası Başkanı Şahin Arslan ise “Trakyalı çiftçilerin büyük kısmı 145 kodlu ABD menşeili firmanın yeni tanıttığı tohumu ekti. Hibrit tohum adaptasyon ve yağ oranı açısından daha verimli ancak 145 kodlu tohum bu yıl ki kuraklığa uyum gösteremedi. Belki diğer tohumlardan ekmiş olsak bu sorun yaşanmayacaktı” diye konuştu. 

Ayçiçeğini olumsuz etkileyen kuraklık üreticiyi çeltikte de endişelendiriyor. Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan suyun çeltik için olmazsa olmaz olduğunu belirterek “Kayalıköy Barajı sıkıntılı, Kırklareli Barajı biraz daha idare edebilir. Diğer yıllara göre seviye çok çok düşük. Çeltiğin canı su, su olmazsa zaten pirinç mümkün değil olmaz. En az 20 gün daha sulanması gerekiyor, sulama olarak baraj suyu kesildiğine göre çeltikte büyük bir sıkıntı yaşanacak. Mısırda da benzer sıkıntı var” ifadelerini kullandı. 

Sadece barajlar değil Tunca ve Meriç nehirleri de alam veriyor. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı nehirlerin çeltik sulamasında hayati öneme sahip olduğunu dile getirerek şöyle konuştu: Tunca ve Meriç nehirlerindeki debilerimiz çeltik ekim döneminden bugüne kadar hep düşük ve sınırda gitti. Bu dönemde de birçok üreticimiz ‘pompaları çalıştıramıyoruz, su veremiyoruz’ diye beni aradı. Bulgaristan’dan su talep edebilmemizle alakalı girişimler yapıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...