Bakan Dönmez'den yeni yıl müjdeleri: Doğalgaz ve elektriğe yılbaşında zam yok

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bakan Dönmez'den yeni yıl müjdeleri: Doğalgaz ve elektriğe yılbaşında zam yok

Ekonomi Haberleri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, vatandaşlara, yılbaşında elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam yapılmayacağı müjdesini verdi. Arama kuyularını iki kat artırmayı planladıklarını açıklayan Bakan Dönmez “2023’te 134 arama, 73 üretim olmak üzere toplam 207 kuyuya çıkacağız” dedi. Karadeniz gazının değeriyle ilgili de konuşan Dönmez “Bugün itibarıyla 540 milyar metreküplük keşfin güncel ekonomik değeri, 700 milyar dolardan daha fazla” ifadelerini kullandı.

AKİF BÜLBÜL'ÜN HABERİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğalgaz ve elektrikte yılbaşında herhangi bir zammın söz konusu olmadığını açıkladı. Karadeniz gazının değeriyle ilgili de konuşan Dönmez “Bugün itibarıyla 540 milyar metreküplük keşfin güncel ekonomik değeri, 700 milyar dolardan daha fazla” dedi.

Karadeniz gazı için yürütülen çalışmaları yerinde incelemek üzere gazetecilerle birlikte Zonguldak’ın Çaycuma ilçesindeki Filyos Doğalgaz İşleme Tesisini ziyaret eden Bakan Dönmez, Türkiye’nin enerji alanında bu yıl yaptığı çalışmaları ve 2023 hedeflerini anlattı. Dönmez, özetle şunları söyledi:

DOĞALGAZ VE ELEKTRİĞE ZAM YOK

Doğalgaz fiyatlarının belirlenmesine ilişkin arkadaşlar şu anda çalışıyorlar. İlk değerlendirmelere göre yılbaşında herhangi bir zam söz konusu değil. Kısa süre içerisinde takvimi açıklayacağız. Elektrikte de şu anda zam öngörmüyoruz.

TÜRKMEN GAZI İÇİN ÖN ÇALIŞMA 1 AYA TAMAM

Geçen hafta Türkmenistan’da Azerbaycan, Türkmenistan ve Türkiye cumhurbaşkanlarıyla üçlü zirve yapıldı. Aynı şekilde bakanlar düzeyinde Ulaştırma Bakanlığımızın, Enerji Bakanlığımızın ve Dışişleri Bakanlığımızın toplantısı oldu. Türkiye olarak farklı kaynak girişinden yanayız. Türkmenistan ile gaz tedarikine ilişkin bir anlaşmamız var. Maalesef bir yol, güzergâh bulup gerçekleştirmedik. Türkmenistan fiziki olarak bizimle komşu değil. Bir başka ülke ya da ülkelerden bu gazı tedarik edebiliyorsunuz. Hazar’ın güneyinden İran üzerinden gazı temin edebilirsiniz ya da Hazar geçişli Azerbaycan, Gürcistan üzerinden gidebilir. Çalışma grupları hızlıca tüm alternatifleri masaya yatıracak, ondan sonra üç bakan bir araya gelip değerlendireceğiz. Sonrasında da bu raporu tüm boyutlarıyla liderlerimize aktaracağız ve son değerlendirmeleri üç lider birlikte yapacak. Takvimle ilgili olarak da ilk etapta bu ön çalışmayı 1 ay içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz. Beklentimiz, Hazar’ın doğusundaki kaynakların da hem Türkiye’ye hem de ihtiyaç halinde pazarlara götürülmesinden yana.

Bakan Dönmez'den yeni yıl müjdeleri: Doğalgaz ve elektriğe yılbaşında zam yok

GÜVENLİ PİYASA MERKEZİ KURACAĞIZ

(Trakya’da kurulması planlanan gaz merkezi) Hem alıcıyı, hem de satıcıyı memnun edecek, güvenle bu piyasada işlem yapabilecek bir merkez hedefliyoruz. Hem Rusya’yla hem de diğer kaynak ülkeleriyle görüşüyoruz. Hedefimiz bir yıl içerisinde böyle bir piyasayı hayata geçirmek. Belki kalıcı bir piyasadan önce geçiş döneminde, daha sınırlı sayıda piyasayla başlayabiliriz. Bu piyasa için yeni tedarikçiler ve yeni kontratlar gerekiyor. Avrupa’ya ihraç edilecek, satılacak gazla ilgili olarak yeni kontratlara ihtiyaç var. O günün piyasa şartlarında kim tedarikçi olur, kim alır bilemiyoruz. Alıcı ve satıcı istediğinden istediği fiyata alabilecek, öyle değerlendiriyoruz.

PETROL MALİYETLERİNDE CİDDİ ARTIŞLAR OLDU

Petrol fiyatlarının düşmesine bağlı olarak bunun pompaya yansıması konusu var. Ham petrol fiyatları arttıkça ve düştükçe aslında pompa fiyatlarına, yani perakende fiyatlarına yansıyor ama gözden kaçan bir nokta şu; Pandemi sonrası üretimde, ara tesislerde, maliyetlerde ciddi artışlar oldu. Dolayısıyla nihai belirleyen maliyet kalemleri içerisinde geçmişte ham petrol fiyatlarının ağırlığı daha fazla iken, arada rafinaj, dağıtım, depolama, lojistik gibi kalemlerde oluşan maliyetlerdeki artıştan dolayı pompaya, başka bir ifadeyle perakende satış fiyatlarına olan yansıma oranları değişti.

ÇAYCUMA’DAKİ VERİLER OLUMLU

Çaycuma’daki veriler olumlu. Biraz daha sabırlı olmak gerekiyor. Arkadaşlarımız netleştirince paylaşacağız olumlu bir gelişme olursa. Filyos Türkiye’nin doğal gaz tedariki açısından çok önemli bir merkezi olacak ama teknik olarak nasıl ilerleyeceğiz, ona teknik parametreler karar verecek.

KARADENİZ’DEKİ REZERV 700 MİLYAR DOLAR

Bugün itibarıyla 540 milyar metreküplük keşfin güncel ekonomik değeri için 1.440 dolarla çarpmak gerekiyor. Yaklaşık 700 milyar dolardan daha fazla bir değer ediyor. Tabii bütün kaynağı bir anda çıkarma şansımız yok. Güncel fiyatlarla hesaplandığında fiyatlar böyle ama 25-30 yıl sonraki fiyatları da çok öngöremiyoruz.

AKDENİZ’DE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Akdeniz’deki çalışmaları şu anda Taşucu’nda yürütüyoruz. Yörükler’deki çalışmada da Genel Müdür’ümüze de sorduk, oradaki jeolojik ekiple değerlendirmenin devam ettiğini söylediler. Tamamlanınca onu da açıklarız. Çünkü hemen var veya yok diyemiyorsunuz. Oradaki bulguları tekrardan bir değerlendirmeye tabi tutuyorlar.

YENİ BORU HATTI YAPIMI GÜNDEMDE

(Türkiye üzerinden AB ülkelerine enerji tedariki) Rusya’nın konusu, aslında AB’ye Türkiye’den geçişi... Bunlar da uzun dönemli işler. Yeni bir boru hattı yapılmasını kastediyorsanız, onun için şu anda sıcak gündemimizde bir konudur. Mevcut boru hatları üzerinden bir kapasite artışını söylüyorsanız, Türkiye’ye geleni zaten Türkiye olarak biz kullanıyoruz.

ARAMA KUYULARINI 2 KAT ARTIRMAYI PLANLIYORUZ

2022’de 94 arama kuyusu, 56 üretim kuyusu açmışız. 2023’te 134 arama, 73 üretim olmak üzere toplam 207 kuyuya çıkacağız. Bunu daha da artırma kararı verdik dün. Bu rakamları en az 2 kat daha artırmamız lazım.

AKKUYU'DA YERLİLEŞTİRME ORANI YÜZDE 32,5

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali için öngörülen toplam yatırım maliyetinin yaklaşık 20 milyar olduğunu söyledi. Dönmez “Öngörülen nihai yerlileştirme oranı da yüzde 32,5 (6,5 milyar dolar) olarak hesaplanıyor. Yılda 35 milyar kilovatsaat elektrik üretim kapasitesi olan Akkuyu haricinde, Sinop’ta ve Trakya’da nükleer güç santrallerinin kurulmasına yönelik çalışmalar da devam ediyor” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...