'Kimya'sal göç! Beyaz yakalılar Suudi Arabistan'a gidiyor

- Güncelleme:
'Kimya'sal göç! Beyaz yakalılar Suudi Arabistan'a gidiyor

Ekonomi Haberleri

İKMİB Başkanı Adil Pelister bugüne kadar petrokimya tesislerinde kritik işlerde görev alan 50 mühendisin Suudi Arabistan’a göçtüğünü belirterek, “Bu ülkeye yönelik beyin göçü devam ediyor. Yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamak için teknik okulların sayısını artırmalıyız” dedi.

Türkiye’deki yüksek enflasyon ve gelirlerdeki düşüş beyaz yakalıları farklı arayışlara itiyor.  Özellikle kimya sektöründe çalışan mühendisler çareyi Körfez ülkelerine gitmekte buluyor. Bunda Suudi Arabistan’ın sunduğu ekonomik şartlar da etkili oluyor. Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid A. Al Falih, 2030 vizyonları kapsamında 3.3 trilyon dolarlık doğrudan yatırım hedeflediklerini açıklayarak, Türk firmaları yatırıma davet etmişti. Ayrıca geleceğin şehri Neom City hem firmalar hem de beyaz yakalı çalışanlar için fırsatlar sunuyor. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Adil Pelister bugüne kadar petrokimya tesislerinde çalışan 50 yetkin ismin Suudi Arabistan’a göçtüğünü belirterek, “Suudi Arabistan’ın ham madde sıkıntısı yok. Sektör olarak en büyük rakibimiz. Bu ülkeye yönelik beyin göçü devam ediyor. Yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamak için teknik okulların sayasının artırmalıyız” dedi. Pelister, ayrıca Neom City’de yatırımcı olmak istediklerini, buna yönelik çalışma yaptıklarını bildirdi.

KİMYA TEKNOLOJİ MERKEZİ

Uluslararası Kimya Şûrası ile sektörün küresel aktörlerini Türkiye’de buluşturacaklarını da belirten İKMİB Başkanı Pelister, Kimya Teknoloji Merkezi projesinde son aşamaya geldiklerini ve orta vadede bir ilke daha imza atarak Türkiye Kimya Ajansı’nı hayata geçirmek istediklerini dile getirdi. Pelister, “Kimya Teknoloji Merkezi projemiz için şirket kurulumumuzu tamamladık. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın desteğiyle Bilişim Vadisi’nde merkez binamızın yer tahsisini gerçekleştirdik ve İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan 25 milyon TL destek ödeneğimiz ile ilgili sözleşme aşamasına geldik” ifadelerini kullandı. Son aşamada Ticaret Bakanlığı’ndan yatırım bedeli için bütçe onayını beklediklerini anlatan Pelister, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sektörün küresel aktörlerini, kamu kuruluşlarını, şirket CEO’larını, akademisyenleri ve kimyanın tüm paydaşlarını bir araya getirerek, kimyadan yüksek gelir elde eden ülkeler seviyesine çıkmak için sektörümüzün ihracat strateji belgesini hazırlamayı amaçlıyoruz. Ayrıca yine bir ilk olacak Türkiye Kimya Ajansı projemiz ile Türk kimya sektörünün hedefi, dünyadaki pazar payını yüzde 0,5’den yüzde 1’in üzerine çıkarmak. İhracatçılarımızın radarındaki 21 hedef ülkeye 22 millî katılım fuar organizasyonu düzenleyeceğiz.”

HEDEF KALICI BİRİNCİLİK

 Adil Pelister, 2022 yılında 33,6 milyar dolar ile ihracatta liderlik koltuğuna oturduklarını ifade ederek, “Kalıcı birincilik hedefine yürümek için yeni adımlarımızı atacağız. Kilogram başı ihracat birim fiyatlarımız 2018 yılında 0,89 dolar idi. 2021 yılında 0,92 iken 2022 yılında ise 1,16 dolara yükselerek 1 dolar barajını aştı. Bu tablo bize kimya ihracatında nitelikli büyüdüğümüzü gösteriyor. Şimdi de Vizyon 2030 stratejimiz çerçevesinde kimya ihracatımızı artıracağız. 2023 hedefimiz 36 milyar dolar, 2030 hedefimiz ise 50 milyar dolar” diye konuştu. ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...