Savunmada beyin göçüne tedbir geldi

- Güncelleme:
Savunmada beyin göçüne tedbir geldi

Gündem Haberleri

Savunma sanayi şirketlerinde çalışan mühendislerin, yurt içinde veya yurt dışında aynı alanda faaliyet gösteren başka kurum veya kuruluşlarda çalışması veya işletme açması zorlaştırılıyor.

HABER MERKEZİ ANKARA

Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı 7’nci Yargı Paketinden yeni detaylar ortaya çıktı. Kira ve komşu uyuşmazlıklarının ara buluculuk kapsamına alınmasının yanı sıra, göçmen kaçakçılığına yönelik cezaların artırıldığı pakette AYM’nin yargı yükünün azaltılması, konutlardaki haciz işlemleri ve uyuşturucu ile daha etkin mücadele için yeni düzenlemeler yapılıyor. Adalet Bakanlığı ve AK Parti’nin hukukçu milletvekillerinin üzerinde çalıştığı yargı paketi ile getirilen yeni bazı düzenlemeler şöyle sıralanıyor:
Aselsan, Havelsan ve Roketsan gibi Türkiye’nin önde gelen savunma sanayi şirketlerinde çalışan mühendislerin, yurt içinde veya yurt dışında aynı alanda faaliyet gösteren başka kurum veya kuruluşlarda çalışmasını veya işletme açması zorlaştırılıyor. Bu düzenleme ile savunma sanayii kapsamında yapılan faaliyetlere yönelik rekabet yasağının güçlendirilmesi amaçlanıyor.

KONUTLARDAKİ HACİZ İŞLEMLERİ

Yeni yargı paketi ile konutlarda hakim kararı olmaksızın haciz işlemi yapılamayacak. Konutlarda yapılacak hacizler için icra müdürünün verdiği haciz kararı, ancak hakim onayından geçtikten sonra yerine getirilebilmesi mümkün olacak. Aile bireylerine ait ibadete özgü veya kişisel eşyalar ile ailenin ortak kullanımına hizmet eden tüm ev eşyaları, haczi caiz olmayan mallar arasına alınıyor. Bu kapsamda evde ailenin ortak kullanımındaki buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon ve yatak ile baza gibi eşyaların haczedilmesinin önüne geçiliyor. İcra takibine konu alacağa yetecek miktarı aşacak şekilde haciz yapılması da yasak olacak. Borç miktarı ne kadarsa, o miktar kadar bir eşya üzerinde haciz işlemi yapılacak.

UYUŞTURUCU İLE ETKİN MÜCADELE

Bağımlılık yapma özelliği fazla olan sentetik uyuşturucu ve uyarıcı maddelere yönelik cezai yaptırımların daha caydırıcı hâle getirilmesi amacıyla, sentetik katinon ve türevleri, sentetik opioid ve türevleri ile amfetamin ve türevleri uyuşturucu madde olarak kabul edilerek bunlar da ceza kapsamına alınıyor. Böylelikle bu maddelerin imal ve ticareti suçunun cezasının alt sınırı, 10 yıldan 15 yıl hapse çıkarılıyor.

SES VE GÖRÜNTÜ KAYDI

Uyuşturucu imal ve ticareti ile daha etkin mücadele edilebilmesi için uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu için görevlendirilen gizli soruşturmacının, hâkim tarafından kamuya açık yerlerde ve iş yerlerinde ses veya görüntü kaydı yapabilmesi imkânı sağlanıyor.

AYM'NİN YÜKÜ AZALTILIYOR

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) bireysel başvurular nedeniyle artan yargı yükünü hafifletmek için yeni bir adım atılıyor. AİHM’de uygulanan ‘Dostane çözüm’ mekanizmasının iç hukuk sistemine uyarlanarak, hak ihlalleri ile ilgili bireysel başvurularda da bu sistemin uygulanması planlanıyor. Halen AYM’nin önünde derdest bulunan uzun yargılamadan kaynaklı bireysel başvuruların, Adalet Bakanlığı bünyesindeki Tazminat Komisyonuna aktarılabilmesi ve bu komisyon tarafından incelenerek bir an evvel çözüme kavuşturulmasına yönelik düzenleme yapılıyor.

Bu video da ilginizi çekebilir...

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...