İşverenleri şaşırtacak oranlar... Yüzde 83'ü bulan zorluk! Nitelikli iş gücü buraya kaydı

Nitelikli iş gücü uzaktan ve hibrit çalışma modeline sahip şirketlere kayıyor. ABD merkezli İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği SHRM'nin Talent Trends araştırmasına göre, ofisten çalışan şirketlerin yüzde 83'ü, hibrit model uygulayanların yüzde 76'sı ve uzaktan çalışma modeliyle iş yapanların yüzde 43'ü işe alımda zorluk yaşıyor.
Çalışma hayatındaki dönüşüm ve değişen iş gücü beklentileri şirketleri hibrit ve uzaktan çalışma modellerine yönlendirirken, bu süreç kurum içi iletişimden çalışan deneyimi politikalarına kadar pek çok alanda yapısal değişimi zorunlu kılıyor.
Çalışanların haftanın belirli günlerinde ofiste, kalan günlerinde ise uzaktan çalıştığı esnek bir düzeni ifade eden "hibrit" veya işlerin tamamen fiziksel ofisten bağımsız bir şekilde yürütüldüğü "uzaktan çalışma" modelleri, şirketlerin operasyonel giderlerini azaltma, büyük şehirlerde zaman ve enerji kayıplarını en aza indirme, iş gücünü daha verimli kullanma ve personel memnuniyetini artırma hedeflerine aynı anda cevap veren bir çözüm olarak öne çıkıyor.
Yapılan araştırmalar da nitelikli iş gücünün evden çalışma ortamını tercih ettiğine işaret ediyor.
HİBRİT ÇALIŞMA MODELİ ÖNEMLİ BİR ROLE SAHİP
Kariyer.net Üst Yöneticisi (CEO) Fatih Uysal, konuya dair yaptığı değerlendirmede, nitelikli iş gücüne sahip olmak isteyen işverenlerin artık çalışan beklentilere uyum sağlamalarının kaçınılmaz hale geldiğini söyledi.
Uysal, "Günümüzde, uzaktan çalışma ve hibrit çalışma modelleri nitelikli iş gücünü elde tutmak adına önemli bir rol oynuyor. Üstelik sadece yetenekleri elde tutma konusunda değil, yetenek kazanımı konusunda da çalışma modeli kritik bir etken" dedi.
Hibrit ve uzaktan çalışma uygulamalarının yalnızca birer esneklik modeli olmadığını dile getiren Uysal, aynı zamanda çalışanların aidiyet duygusu, bireysel anlam arayışı ve yaşam dengesi açısından kritik rol oynadığını vurguladı.
ÇALIŞAN ODAKLI ESNEK MODELLERİN BENİMSEMESİ ŞART
Dünya çapında faaliyet gösteren ABD merkezli İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği SHRM tarafından yapılan Talent Trends araştırmasına atıfta bulunan Uysal, ofisten çalışmayı sürdüren şirketlerde insan kaynakları profesyonellerinin işe alımda yüzde 83 daha fazla zorluk yaşadığını, bunun hibrit çalışmada yüzde 76'ya, uzaktan çalışmada ise yüzde 43'e gerilediğini belirtti.
Uysal, "Bu oran hibrit modele sahip işverenlerde yüzde 76'ya, uzaktan çalışanlarda ise yüzde 43'e düşüyor. Kariyer.net olarak yaptığımız araştırmalara göre ise çalışanların yüzde 78'i uzaktan ya da hibrit çalışma modelini tercih ediyor. Bu da işverenlerin iş gücünün ihtiyaçlarına göre esnek çalışma koşulları sunmalarının, onları elde tutma konusunda kritik bir faktör olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu.
Şirketlerin evrilmesi gereken yönün sadece fiziki ofis ortamları ile sınırlı kalmaması gerektiğine de değinen Uysal, işletmelerin dijital dönüşümü ve çalışan odaklı esneklik modellerini benimsemeleri gerektiğinin altını çizdi.