Cep telefonu harcından sigaraya, temizlik ürünlerinden bebek bezine... Harçlar ve KDV arttı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Cep telefonu harcından sigaraya, temizlik ürünlerinden bebek bezine... Harçlar ve KDV arttı

Ekonomi Haberleri

Noter, pasaport ile vize harcında, tüketici kredilerindeki vergi oranlarında artışa gidildi. Maktu harç tutarları yüzde 50 zamlanırken, yurt dışından getirilen cep telefonu harcı 20 bin TL’ye yükseldi. Yüzde 18 olan genel KDV oranı yüzde 20, yüzde 8’e tabi mal ve hizmetlerin KDV oranı ise yüzde 10 olarak belirlendi. Temel gıdadaki yüzde 1’lik KDV ise değişmedi.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Katma Değer Vergisi (KDV), Şans Oyunları, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) ile bazı harçların oranları yeniden belirlendi. Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda yargı, noter, vergi yargısı, tapu ve kadastro, konsolosluk, pasaport, ikamet tezkeresi, çalışma izni, çalışma izni muafiyeti, vize, Dışişleri Bakanlığı tasdik, gemi ve liman, imtiyazname, ruhsatname, diploma ve trafik harçlarını kapsayan 492 sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı tariflerde yer alan maktu harçlara yüzde 50 oranında artış yapıldı.

Karara göre trafik harçları kapsamında bulunan ‘sürücü belgesi harçları’, yapılan zamlardan hariç tutuldu.

10 YILLIK PASAPORT HARCI 4.943 TL

Yapılan yeni zamla altı aylık pasaportun harcı 689 TL’den 1.034 TL’ye yükseldi. Üç yılın üzerindeki pasaportun harç bedeli ise 3.295 TL’den 4.943 TL’ye çıktı. Yayımlanan kararda, defter bedellerinin artırılmasına yönelik bir bilgiye ise yer verilmedi. Defter bedelinin 501 TL olarak kalması durumunda 3 yılın üzerindeki pasaportun toplam maliyeti 5.444 TL’ye ulaştı.

CEP TELEFONU KAYDI 20 BİN TL

Kararla yolcu beraberinde getirilen cep telefon kullanım harcı da artırıldı. Bir süredir, cep telefonlarından alınan yüksek vergiler nedeniyle özellikle Gürcistan gibi pasaportsuz girilebilen ülkelerden gidip telefon alarak IMEI kaydı yaptırılıyordu. Alınan kararla yurt dışında Türkiye’den daha ucuza alınan cep telefonlarını getirip IMEI kaydı yaptırmanın bedeli 20 bin TL’ye yükseldi. Böylece, daha önce 6.019 TL olan, 2022 yılı sonuna kadar ise 2.732 TL olarak uygulanan IMEI harcı, 7 ayda 7,3 katına çıkmış oldu.

İngiltere’de 1.749 sterline (58 bin TL) satılan bir telefon alıp Türkiye’de kaydettirmek isteyen bir vatandaşın cebinden toplam 78 bin TL çıkmış olacak. Ancak söz konusu telefonun Türkiye satış fiyatı ise 86 bin TL. Cep telefonlarında yurt dışından telefon alıp kaydettirmek hâlâ bir miktar daha ucuz.

KREDİLERDEKİ KDV %50 YÜKSELDİ

Cumhurbaşkanlığının tüketici kredilerindeki BSMV oranına ilişkin kararına göre, bankalar tarafından Gelir İdaresi Başkanlığına aktarılmak üzere faiz, komisyon ve ücret gelirleri üzerinden yüzde 10 olarak uygulanan oran yüzde 15’e çıkarıldı.

BSMV kapsamına giren birtakım işlemlerden devlete ödenmek üzere çeşitli kesintiler yapılıyor. Buna göre kredi ve kredi kartlarına işletilen bütün faizler, vadeli mevduat hesaplarına uygulanan faizler, hisse senetlerinden hem alış hem de satış komisyonları, satın alınan döviz çeşitlerinin tutarları, EFT, havale ve hesapların işletilme ücretleri, kredi kartlarına ödenen aidatlar ile sigorta primleri yüzde 50 artırılmış oldu.

Şans oyunları hasılatından alınan vergilerde ise spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerde 10, at yarışlarında yüzde 14, diğer şans oyunlarında ise yüzde 20 olarak uygulanacak.

BEBEK BEZİNE KDV ZAMMI GELDİ

Bütçe gelirlerinin yaklaşık üçte birine denk gelen KDV oranlarında önemli bir artış gerçekleştirildi. Alınan kararlara göre, mal ve hizmetlere uygulanan KDV oranlarında zam yapıldı.

Deterjan, sabun, tuvalet kâğıdı, peçete ve bebek bezi gibi temel ihtiyaç ürünleri ve yeme-içme sektöründeki KDV, martta yüzde 18’den yüzde 8’e inmişti. Dün alınan kararlarla bu ürünlerdeki KDV oranı yüzde 10’a yükseltildi.

Cep telefonu harcından sigaraya, temizlik ürünlerinden bebek bezine... Harçlar ve KDV arttı

SİGARA, MOBİLYADA KDV %20 OLDU

Mobilya, beyaz eşya elektronik ürünler, sigara ve alkol gibi pek çok kategoride yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranı ise yüzde 20 olarak belirlendi. Temel gıda ürünlerindeki KDV ise geçen yıl yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmüştü.

Temel gıda ürünlerindeki KDV’de ise değişikliğe gidilmedi.

OTOMOBİLLERDEKİ KDV ARTIRILDI

Bir süredir fiyat artışı dizginlenerek kontrol altına alınmaya çalışılan otomobil sektöründe de KDV arttı. Otomobillerde KDV, yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseldi. Böylece yüzde 80’i ÖTV’li otomobillerdeki vergi oranı yüzde 112’den yüzde 116’ya çıktı.

BORSADAKİ ŞİRKET KÂR PAYLARI

Öte yandan, Borsa İstanbul’da işlem gören tam mükellef sermaye şirketlerinin iktisap ettikleri kendi paylarına ilişkin olarak dağıtılmış kâr payı sayılan tutarlar üzerinden alınan tevkifat ise sıfırlandı. Kararın, yayım tarihinden itibaren iktisap edilen paylara ilişkin olarak uygulanmak üzere yürürlüğe girdiği belirtilerek, hükümleri Hazine ve Maliye Bakanı’nın yürüteceği belirtildi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...