Cevdet Yılmaz'dan fahiş fiyat uygulayanlara sert uyarı! Gerekirse deprem bölgesinde cezaları 10 kat artırırız

Düzenleyen: / Kaynak: Ekonomim
- Güncelleme:
Cevdet Yılmaz'dan fahiş fiyat uygulayanlara sert uyarı! Gerekirse deprem bölgesinde cezaları 10 kat artırırız

Ekonomi Haberleri  / Ekonomim

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hatay ve Adıyaman’da inşaat sektöründe fahiş fiyatlar uygulandığı tespit ettiklerini söyledi ve bu bölgede daha fazla denetim yapılacağını söyledi. Yılmaz, gerekirse deprem bölgesindeki cezaların diğer bölgelerdekinden fazla uygulanacağını da sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, önceki gün Malatya’ya gerçekleştirdiği ziyarette iş dünyası, finans, akademi ve STK'ların bir araya geldiği 35’inci Fikir Sofrası toplantısına katıldı. Toplantıda iş dünyanın ileri gelen isimleri de yer aldı. Cevdet Yılmaz, toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Yılmaz, son 3 yılda büyümede, ihracatta, istihdamda ve üretimde önemli başarılar ortaya koyulduğunu, reel tarafta rakamların olumlu gittiğini ve dünya ortalamalarının oldukça üstünde bir enflasyon sorunu yaşandığını kaydetti.

ENFLASYONU DÜŞÜRMEK TEORİK OLARAK MÜMKÜN

Bu soruna ilişkin son dönemlerde gerekli politikaların önceliklendirildiğine işaret eden Yılmaz, “Önümüzdeki dönemde, bir taraftan bu reel büyüme performansımızı sanayide, AR-GE’de, teknolojide sağladığımız ivmeyi belli bir düzeyde sürdürürken ve istihdamı belli bir düzeyde arttırırken bir taraftan da fiyat istikrarını sağlamak istiyoruz ve önümüzdeki dönemin ağırlıklı önceliği, bu fiyat istikrarı meselesi. Ama fiyat istikrarını sağlarken diğer dengeleri de gözeterek yapmaya çalışıyoruz. Bir anda enflasyonu düşürebilir misiniz? Teorik olarak bence mümkün. Yani bütün dengeleri alt üst edersiniz, hiçbir dengeyi gözetmezseniz çok hızlı bir şekilde birtakım büyük toplumsal maliyetlerle sonuçlar elde edebilirsiniz. Ama bunu hiçbirimiz istemeyiz. Kademeli bir şekilde, belli bir süreç içinde enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek istiyoruz. Bunun programını, planını yapmış durumdayız. Bir taraftan para politikalarında bir güncelleme yapıldı ve orada Merkez Bankamız araç bağımsızlığı çerçevesinde gerekli adımları atıyor” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmasının ardından, Fikir Sohbetleri toplantısı devam etti. İş insanları, deprem sonrasındaki çalışmalara yönelik gözlem ve önerilerini Cevdet Yılmaz'a sundu. Deprem bölgesindeki inşaat maliyetlerinin yüksekliği tartışmaları toplantıda öne çıkan konu oldu.

Şanlıurfa, Hatay ve Adıyaman’ın önde gelen meslek örgütlerinin başkanları, konuşmalarında şehirlerindeki bazı uygulamalarda diğer şehirlere nazaran yüzde 30-40’lara varan zamlı fiyatlarla karşılaştıklarını iddia etti.

Çimento ve beton fiyatlarındaki fahiş fiyatlara dikkat çeken başkanlar, bu durumun depremzede şehirlerin yeniden inşasının önünde engel oluşturduğunu dile getirdi.

DEPREM BÖLGESİNDE CEZALARI ARTIRACAĞIZ

Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Yılmaz, özellikle Hatay ve Adıyaman’da fahiş fiyat konusundaki uygulamaların varlığını tespit ettiklerini ve buralarda daha sıkı denetim yapacaklarını söylerken, "Gerekirse deprem bölgesindeki cezaları arttıracağız. Diğer tarafta ceza bir liraysa burada 10 lira yapacağız. Deprem ortamının fırsatçılık için kullanılmaması lazım. Bu durum kabul edilemez. Ortalamadan sapan bir fiyatlama olduğunu görüyoruz. Bu konuda tedbir alacağız" diye konuştu.

PATRONLARDAN MALİYET İTİRAZI

Buna karşın söz alan bazı patronlar, beton fiyatlarının hammadde ve lojistik maliyetlerden dolayı yükseldiğini söylerken, çimentoda da enerji ve akaryakıt fiyatlarının arttığı bu dönemde özel bir zammın uygulanmadığını vurguladılar. Türkiye’deki çimentocuların deprem sonrası bölgenin ihtiyacını karşılamak için ihracatı azalttığını, o dönem de çimentonun tonu için 1350 TL fiyat belirlendiğini, ancak son dönemde artan enerji ve akaryakıt maliyetlerine paralel çimentonun tonunun fabrika çıkış fiyatının 1800 TL olduğunu söylerlerken, demirin tonunun aynı dönemde 12 bin TL’den 20 bin TL’ye çıktığını, ancak bunun konuşulmayıp, çimento ve betonun öne çıkarıldığını dile getirdiler. Deprem bölgesinin agrega sıkıntısı çektiğine dikkat çeken söz konusu iş insanları, buralarda bir an önce agrega ocakları açılmasının maliyetleri aşağı çekebileceğini vurguladılar.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Ekonomim
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...