Ticari hayat depremle felç olmasın! İstanbul'da sanayi dönüşümü şart

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Ticari hayat depremle felç olmasın! İstanbul'da sanayi dönüşümü şart
Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İstanbul’da faaliyette olan 8 OSB’de yüz binlerce kişinin çalıştığını kaydeden Akyapı Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Dinçel “Çoğu 40-50 yıllık binalardan oluşan bu merkezlerde muhtemel bir depremde ticari hayatın felce uğramaması ve can kaybı yaşanmaması için sanayi yapılarını acil olarak dönüştürmeliyiz” dedi.

Akyapı Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Dinçel, İstanbul’da konutta yapılması gereken dönüşümün sanayi yapılarında da acil olarak gündeme gelmesi gerektiğini vurguladı. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan; İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ ve Bursa gibi sanayinin kalbi kentlerde 50’nin üzerinde organize sanayi bölgesi (OSB) bulunduğunu hatırlatan Dinçel “Avrupa Yakası’nda İkitelli’den Beylikdüzü’ne, Anadolu Yakası’nda ise Dudullu’dan Tuzla’ya kadar İstanbul’da toplam yaklaşık 15 milyon metrekarelik alanda faaliyette olan ve bugün firmaların neredeyse tam doluluk oranıyla çalıştığı 8 OSB’de yüz binlerce kişi istihdam ediliyor. Ülkemizde mevcut sanayi alanlarının en belirgin özelliği, binalarının 40- 50 yıl öncesinin ihtiyaçları gözetilerek yapılmış olmaları. Muhtemel bir depremde can kaybının çoğalmaması, ticari hayatın felce uğramaması ve Türkiye’nin en büyük 500 kuruluşları listesine giren en önemli üretim merkezlerinin yara alarak ekonomimizin olumsuz etkilenmemesi için depremden en çok etkilenecek İstanbul’da sanayi yapılarının dönüşümü şart” değerlendirmesini yaptı.

TİCARİ HAYATIN CAN DAMARI

Konunun ekonomi için de hayati bir önem taşıdığına dikkat çeken Dinçel “700 binden fazla konut ve benzeri yapının dönüştürmenin şart olduğu İstanbul’da bunların önemli bir bölümü de iş yeri olarak kullanılan alanlar. Bu doğrultuda yerleşim yerlerinde, sanayi sitelerinde, üretim bölgelerinde on binlerce işyerinin dönüşmesi gerekiyor. Özellikle İstanbul, 15 milyondan fazla nüfusuyla sadece yaşam değil ticari hayat açısından da ülkemizin can damarı” dedi.

Nitelikli ve deprem dirençli yapı dönüşümünde gayrimenkul üreticilerinin sorumluluk alması gerektiğine dikkat çeken Dinçel “27 yıldır konut, villa, ofis, iş, alışveriş ve yaşam merkezi, sanayi ve lojistik merkezleri gibi gayrimenkulün her alanında ürettiğimiz projelerle toplam 4,5 milyon metrekarenin üzerinde inşaat alanına ulaştık. Dayanıklı ve nitelikli proje üretme çıtamızı ise 2023 yılında teslim ettiğimiz Türkiye’nin ‘deprem izolatörlü ilk toplu konut projesi’ olan Mavera Comfort ile zirveye taşıdık. Sanayi yapıları alandaki dönüşüme ise ‘Yüksek standartlı sanayi merkezleri’ olarak adlandırdığımız Ticarethane Hadımköy, Ticarethane Başakşehir, Ticarethane Metkap ve Ticarethane Dudullu Projeleri ile önderlik ediyoruz” diye konuştu.

YERLİ ÜRETİMLE MALİYETİ DÜŞEN SİSMİK İZOLATÖRLER YAYGINLAŞTIRILMALI

Akademisyenler , Türkiye’de yerli imkânlarla üretilebildiği için maliyeti düşen, depremde can ve mal kaybının önüne geçen sismik izolatörlerin ülke genelindeki kullanımının yaygınlaştırılması çağrısında bulunuyor. Dünyada son 20 yıldır yaygınlaşan, Türkiye’de Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından önemi daha da gündeme gelen sismik izolatörler, binayı iki parçaya ayırarak depremin dinamik yüklerinin üst yapıya daha az iletilmesini sağlıyor. Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Beyhan Bayhan “Bu sistemin maliyeti, inşaat maliyetinin eğer inşaat büyükse kapasite olarak yüzde 5-6 gibi veya daha bireysel bir konut blokuysa yüzde 10 civarındayken neden bu yapılmasın? Bence ülke olarak biz bu güce sahibiz” dedi. Eskişehir Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özdemir de “Japonya’da 10 binin üzerinde sismik izolasyon uygulanan yapı var. Konut binaları, köprüler, hastaneler yani çok çeşitli tip yapılarda bu iş kullanılıyor. Türkiye’de ise son 20 yıllık periyotta toplamda 350 gibi bir rakama erişmiş durumdayız. Dünyadaki en büyük sismik izolatörlü yapıların ilk 10’daki listede 9 tane Türkiye’den yapı var” diye konuştu.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...