Devlet depremzede çiftçiyi, besiciyi sahipsiz bırakmadı, 14 milyar lira tarım desteği

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Devlet depremzede çiftçiyi, besiciyi sahipsiz bırakmadı, 14 milyar lira tarım desteği

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Tarım ve Orman Bakanlığı, yüzyılın afetlerinin yaşandığı Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen 11 ilde tarım ve hayvancılığı yeniden yeşertmek maksadıyla toplam 14 milyar 150 milyon liralık destekte bulundu.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerde çalışmalarının felaketin ilk anından itibaren aralıksız sürdüğünü, tarımsal üretimde ülkenin can damarı olan bölgede üreticilere 2023 yılında toplam 14 milyar 150 milyon TL tarımsal destekleme ödemesi yapıldığını söyledi.

MAZOT-GÜBREYE 2,9 MİLYAR TL 

Üreticilerin mağdur olmaması için tarımsal desteklemeler başta olmak üzere birçok konuda uygulama ve düzenlemeyi hayata geçirdiklerini hatırlatan Bakan Yumaklı “Deprem afetinden etkilenen illerimizde mazot-gübre desteği kapsamında ayni olarak yapılması gereken ödemenin nakdî olarak yapılması suretiyle çiftçilerimizin ihtiyaçlarına yönelik harcama kolaylığı sağlandı. Çiftçilerimize toplam 2 milyar 900 milyon TL mazot-gübre ödemesi yapıldı” dedi.

11 İLDE HAYVAN DAĞITILDI

Yumaklı, bu 11 ilde hayvanları telef olan ve tarım sigortası yaptıran üreticilere, devlet destekli TARSİM kapsamında 37 milyon TL hasar tazminatı ödendiğinin altını çizerek “Başta yağlı tohumlu bitkiler, baklagiller ve hububat ile sebze üretimi için 127 milyon TL kaynak tahsis edildi. Toplam 909 milyon TL maliyetli, 5.804 büyükbaş, 43 bin 317 küçükbaş, 549 bin kanatlı hayvan ve 26 bin 318 arılı kovanı bedelsiz olarak teslim ettik. 10 bin 328 arıcımıza 5.358 ton besleme şekerini bedelsiz dağıttık. Yine hayvancılık kapsamında, depremden etkilenen illerimizde yetiştiricilerimize 1 milyar 372 milyon TL yem desteği ödendi” diye konuştu.

10 MİLYON DOZ ÜCRETSİZ ŞAP AŞISI

Yumaklı 2 yılda 145 milyon lira bedelli yaklaşık 10 milyon doz aşının bakanlığınca ücretsiz yapılacağını, balıkçılık sektörüne de 56 milyon lira destek verildiğini dile getirdi. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı’nın (KKYDP) afet bölgesindeki illerde de uygulandığına işaret eden Yumaklı “Tamamlanan 1.928 proje için 131,8 milyon TL hibe desteği sağlandı. Kırsalda Uzman Eller Projesi kapsamında 233 projeye 57,3 milyon TL hibe desteği ödemesi yapıldı. Gerçekleştirilen tüm bu faaliyetler çerçevesinde, depremin meydana geldiği 6 Şubat’tan bugüne kadar, afet bölgesindeki çiftçilerimize toplam 14 milyar 150 milyon TL tarımsal destekleme ödemesi yapıldı. Tarımsal üretimde ülkemizin can damarı olan bu illerimize üretimin aksamadan devamı için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her türlü desteği vermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

TOPRAKLAR SUYLA BULUŞTU

Bakan Yumaklı, 110 baraj ve 30 göletin de Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü teknik ekiplerince detaylı incelendiğini belirterek şu bilgileri verdi: Malatya, Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Osmaniye’de 143 kuyuda sondajlar tamamlanarak saniyede 2.926 litre içme ve kullanma suyu elde edildi. Tarım topraklarını tekrar suyla buluşturduk. Kanaletlerde bakım ve onarım yaptık, sulama kanalı inşa ettik. Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Elâzığ ve Diyarbakır’da 515 kooperatif kuyusu kontrol edildi. Böylelikle deprem bölgesinde vatandaşlarımızın acil içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanması ile tarımsal sulamanın aksamaması amacıyla DSİ’nin rutin faaliyetlerine ilaveten yaklaşık 1,2 milyar TL bedelli çalışma gerçekleştirildi.

Bakan Yumaklı, tarımsal desteklemelerin haricinde DSİ, OGM, ESK, TİGEM, ÇAYKUR, TÜRKŞEKER, TMO ve AOÇ gibi Bakanlığa bağlı kuruluşlarca da deprem bölgesi için yaklaşık 6 milyar TL tutarında ödenek kullanıldığını açıkladı.

BAKAN YUMAKLI TEK TEK SIRALADI

- Üreticilere 14 milyar TL tarım desteği
 - 2 milyar 900 milyon TL mazot-gübre ödemesi
 - Yetiştiricilere 5.804 büyükbaş, 43 bin 317 küçükbaş hayvan
-  5 milyon doz büyükbaş hayvana ücretsiz şap aşısı
 - 11 ilde TARSİM kapsamında 37 milyon TL hasar tazminatı ödendi
-  Balıkçılık sektörüne 56 milyon TL destek
-  110 baraj ve 30 gölet kontrol edildi
-  Bakanlığa bağlı kuruluşlardan 6 milyar lira

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...