Dolar yeni günde gücünü koruyor! Daha sert faiz freni gelir mi?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Dolar yeni günde gücünü koruyor! Daha sert faiz freni gelir mi?

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dolarda son dakika! 5 Mart dolar fiyatı serbest piyasada 31,58 TL seviyelerinden yeni güne başlangıç yaptı. Enflasyonun yüksek seyretmesi ve seçim belirsizliği kurlar üzerinde baskıyı artırırken; TCMB’den, 31 Mart sonrası faiz artışı da dahil olmak üzere ek sıkılaşma hamleleri daha güçlü şekilde bekleniyor. JPMorgan, Merkez Bankasının 500 baz puanlık faiz artışına gidebileceğini açıkladı. 8 Mart’ta Fitch tarafından yapılabilecek bir not artışının da TL’ye pozitif katkı sunabileceği belirtiliyor.

TÜRKİYE GAZETESİ ÖZEL- Döviz kurlarının rekora yöneldiği yeni bir hafta başlarken; şubat ayı enflasyon rakamları aylık bazda yüzde 4,53 ile beklentileri aştı ve yıllıkta yüzde 67’yi buldu. İçeride seçim belirsizliği bir süredir piyasalara yön verirken; bu süreçte dolarda 31,50 TL seviyesi aşıldı. Euro’da da 34,30 TL seviyesinin üzeri görüldü. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek; enflasyon rakamının geride kalan yıla ait olduğunu, bu senenin ortalarından itibaren düşüşün başlayacağını vurguladı.

5 MART DOLAR VE EURO FİYATI KAÇ TL?

Serbest piyasada dolar fiyatı 5 Mart işlemlerine 31,58 TL seviyelerinden başlıyor. Euro ise 33,30 TL’den fiyatlanıyor. Bakan Şimşek, Türk lirasını destekleyici para politikasının devrede olduğunu hatırlatarak; mevduat faizlerinin yüzde 50’nin üzerinde seyrettiğini, seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasının ardından TL’de değer kaybedecek bir senaryo bulunmadığını, ekonomik programın da başarılı uygulanması halinde, liranın reel olarak değer kaybetmeyeceği bir sürecin başlayacağını vurguladı.

DÖVİZ TALEBİ BERİLEYECEK

İçeride döviz talebini azaltacak önemli bir tedbir de cari açığı düşürmek olarak öne çıkıyor. Analistler, “2023 yılında 45,20 milyar dolar olarak gerçekleşen cari açık, ekonomi yönetimi tarafından 30-35 milyar dolara kadar çekilmek isteniyor. İçeride talep kısıldıkça, ithalatın da azalması hedefleniyor. TL’yi daha da değersizleştirerek ve rekabetçi bir kurla ihracatı destekleyerek daha fazla döviz girişi yönünde bir plan yok. Bu sebeple ihracatta verimlilik artışı isteniyor” değerlendirmesinde bulunuyor.

EK SIKILAŞMA İHTİMALİ YÜKSELİYOR

Piyasalarda gözler “seçim sonrasında daha sıkı para politikası” beklentilerine de çevrilmiş durumda. Gedik Yatırım tarafından yapılan değerlendirmede; enflasyon gerçekleşmelerinin beklentileri aştığı, özellikle aylık enflasyon tarafında yüksek seyrin devam ettiği, tüketim harcamalarında da yeniden yükseliş yaşandığı, bu senaryoda yakın gelecekte bir faiz indiriminin beklenmemesi gerektiği ve hatta 31 Mart sonrası para politikasında ek sıkılaşma ihtimalinin de yükseldiği ifade edildi.

TCMB’DEN YENİ FAİZ ARTIŞI BEKLENTİSİ

ABD’li yatırım bankası JPMorgan da Türkiye’de enflasyonun beklenti üzerinde seyrettiğini aktararak; TCMB’nin önümüzdeki aylarda 500 baz puanlık faiz artışına gidebileceğini ancak 2024 sonunda faizlerin tekrar yüzde 45’e çekilebileceğini öngördü.

FITCH NOT ARTIRACAK MI?

8 Mart’ta kredi derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından, Türkiye’nin kredi notuna dair açıklamalar da dikkate takip ediliyor. Türkiye’nin notunun 'B' olarak sabit tutulması ancak not görünümünün ‘pozitif’e çıkarılması ağırlıklı beklenti olarak öne çıkarken; muhtemel bir not artışının özellikle yabancı sermaye akımını bir miktar destekleyebileceği ve içeride TL’ye “sınırlı pozitif” bir katkı yapabileceği belirtiliyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...