Ekmek fiyatları artacak mı?

Ekmek fiyatları artacak mı?

Ekonomi Haberleri

Yaşanan don olaylarından en çok etkilenen ürünlerden biri olan buğdayın rekoltesinin düşmesinin ardından ekmek fiyatları da artabilir.

Türkiye'de kurak geçen kış döneminin ilk sıkıntısı ortaya çıktı. Buğday kuraklık ve dondan en çok etkilenen ürünler arasında yer alırken, bazı bölgelerde rekolte kaybı yüzde 50'yi aştı.

29-30 Mart'ta yaşanan don olayı sonrası Çukurova'da hasatın 1 ay öne geldiğini ifade eden Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, buğday hasatının biçerdöver ile değil çim biçme makineleri ile yapıldığını söyledi. Geçen yıl Ceyhan'da 200 bin ton buğday üretimi yapıldığını belirten Tezcan, "Sulama yapılan bölgelerin durumu biraz daha iyi ancak bu yılki üretim 100 bin tonu geçmez" dedi. Ceyhan'da 60-70 bin dekarda hasat yapıldığına dikkat çeken Tezcan, "Buğday başakları boş. Hepsi saman oldu. Geçen yıl 65-75 kuruş olan buğday fiyatı 90 kuruşu geçti. Önlem alınmazsa buğday ithalatı artar. En çok etkilenen de ekmek fiyatları olur" dedi.

YÜZDE 25 KAYIP

Kuraklığın etkisinin beklenenden daha fazla olduğunu ifade eden Türkiye Ziraatçılar Derneği İbrahim Yetkin, "Türkiye genelinde büyük problem yaşanıyor. Şu an yağmur yağması hiçbir şeyi değiştirmez. Türkiye genelinde yüzde 25'lik rekolte kaybı yaşanması bekleniyor" dedi. Bu bölgenin Türkiye'nin ihtiyacını karşılamada üçüncü sırada olduğunu belirten Yetkin, "Toprak Mahsulleri Ofisi geçtiğimiz günlerde 2.5 milyon ton buğday ithal etme yetkisi aldı. 2.5 milyon tona yakında deposunda bekliyor. Eğer önlemler yeterli olmazsa ilk etkilenecek olan ekmek fiyatları olur" dedi.

KALİTELİ BUĞDAY SIKINTISI VAR

Türkiye'de kaliteli buğday üretimi konusunda da büyük sıkıntı yaşandığını dile getiren İbrahim Yetkin, "Kaliteli buğday olmadığı için un üreticileri yurtdışından buğday ithal ediyor. TMO fiyat artışını engellemek için önceden ürün toplamaların önüne geçmeli" diye konuştu. (HÜRRİYET)

Ekmek karteline rekabet freni

Aksaray merkezde faaliyet gösteren 45 fırının ekmek satış fiyatını birlikte belirledikleri için 45 ekmek fırınına Rekabet Kurulu tarafından 500 lira ile 15 bin lira arasında cezalar kesildi. Rekabet Kurulu'nun 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespiti için Aksaray ilindeki 44 ekmek fırını ile ilgili yürüttüğü soruşturma tamamlandı.

SORUŞTURMA TAMAMLANDI

Soruşturma, Aksaray merkezde faaliyet gösteren fırınların aralarında anlaşmak suretiyle ekmek fiyatını belirlediklerine ilişkin ihbar başvurusu ve teyit edici nitelikteki, yerel internet haber sitelerinde yer alan pek çok haber üzerine resen 16 Eylül 2013 tarihinde başlatılmıştı. Hakkında soruşturma yürütülen 45 teşebbüs, 21 Kasım 2013 tarihinde 'Kartellerin Ortaya Çıkarılması Amacıyla Aktif İşbirliği Yapılmasına Dair Yönetmelik (Pişmanlık Yönetmeliği)'ten yararlanmak üzere başvuruda bulunarak kartelin varlığını kabul ettikleri de ortaya çıktı.

500 TL ile 15 bin TL arası ceza

Rekabet Kurulu, bu çerçevede Fatih Yumurta-Ruşenoğulları Unlu Mamulleri Gıda İnşaat Madencilik ve Canlı Hayvan Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. (Elit Unlu Mamulleri)'ye 2012 yılı gayri safi gelirlerinin takdiren yüzde 1,3'ü oranında olmak üzere 12 bin 306 lira idari para cezası verdi. Yine, Kuddusi Güvercin-Beyazsaray Gıda Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.'ye 2012 sonunda oluşan ve Kurul tarafından belirlenen yıllık gayri safi gelirlerinin takdiren yüzde 1'i oranında olmak üzere 15 bin lira idari para cezası kesildi. Salih Altınsoy-Fatih Pide Fırını'na ise idari para cezası verilmedi. Kurulun diğer 42 ekmek fırınına ise, 2012 yılı gayri safi gelirlerinin takdiren yüzde 1,5'i oranında olmak üzere şu cezaları kesti.(YENİŞAFAK)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...