Elektrik ve doğalgaz faturaları düşecek! EPDK düğmeye bastı

Düzenleyen:
Elektrik ve doğalgaz faturaları düşecek! EPDK düğmeye bastı

EKONOMİ Haberleri

Elektrik ve doğalgaz faturalarını düşürecek hamle için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) harekete geçti. Şirketlerin yazılım ve altyapılarının yurt dışı kaynaklı olduğu, ilk sahip olma maliyetinin 160 milyon dolar, her yıl lisans ücreti için 35 milyon dolar ödendiği tespit edildi. Yazılımın yerlileştirilmesi ile faturalara yansıtılan bu ödemelerin azaltılması hedefleniyor.

Birçok alanda yerlileştirme projelerini hayata geçiren Türkiye, yurt dışı kaynaklı önemli maliyetleri de ortadan kaldırıyor. Savunma sanayiinden enerjiye birçok noktada yerli ve milli projeleri devreye alan Türkiye, son olarak enerji alanında kullanılan yazılımın yerlileştirilmesi için çalışmalar yapıyor.

Elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketlerinin kullandığı yazılım ve altyapılar inceleniyor, yabancı kaynaklı yazılımlara ödenen yıllık bedellerin düşürülmesi için çalışmalar yapılıyor. Buna yönelik detaylı araştırma yapılması amacıyla başlatılan 'Yerli Enerji Yerli Teknoloji' Ar-Ge projesi bu ay sona eriyor.

ÇALIŞMALAR 2020 YILINDA BAŞLADI

Yeni Şafak'ın haberine göre proje, 2020 yılında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kararı ile başlatıldı. 2020 yılının Aralık ayında ELDER ve 21 elektrik dağıtım şirketi, 2021 yılının Ocak ayında ise GAZBİR-GAZMER ve 11 doğalgaz dağıtım şirketi ile sözleşme yapıldı.

MALİYET 160 MİLYON DOLAR

Proje çerçevesinde enerji dağıtım sektöründe kullanılan yazılımın büyük bir bölümünün yurt dışı kaynaklı olduğu, ilk sahip olma maliyetinin 140 ile 160 milyon dolar arasında değiştiği belirlendi. Elektrik ve doğalgaz faturalarına maliyet olarak da yansıyan yazılım için bakım maliyetinin de yıllık 35 milyon doları bulduğu tespit edildi.

'Yerli Enerji Yerli Teknoloji' projesiyle; yazılımların yerlileştirilebileceği alanlara yoğunlaşılacak. İkinci aşamada ise Yerli Milli Teknoloji geçiş planı doğrultusunda pilot Ar-Ge projeleri için başvuru süreçleri işletilecek. Enerji dağıtım sektöründe yazılım ekosistemi oluşturulması için hazırlık çalışmalarına başlanacak.

ANALİZ ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Proje çerçevesinde enerji dağıtım sektöründe kullanılan 28 farklı yazılımın analiz çalışmaları tamamlandı. Kullanım amacına göre merkezde, sahada ve güvenlik katmanında faydalanılan yazılımlar olmak üzere 3 farklı yazılım grubu oluşturuldu. Elektrik dağıtım sektöründe 173 farklı yazılım markasının bulunduğu görüldü. Bunlardan 91’inin yabancı, 79’unun yerli ve 3’ünün de belli süreçlerde yerli ve yabancı markaların birlikte kullanıldığı hibrit olduğu görüldü.

Doğalgaz sektöründe ise 107 farklı yazılım markası olduğu tespit edildi. Bunlardan 64’ü yerli, 40’ı yabancı ve 3’ü de hibrit. Enerji dağıtım sektöründe yabancı menşeli yazılımlara ilk sahip olma lisans bedeli ile ilişkili olarak her yıl 30 milyon dolar ile 35 milyon dolar arasında lisans bakım bedeli ödendiği belirtiliyor.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...