Çikolatanın tadı kaçtı: Fındıkta rekolte kaybı dünyayı bile korkuttu

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Çikolatanın tadı kaçtı: Fındıkta rekolte kaybı dünyayı bile korkuttu

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Düşük yağışlar, mantar ve böceklenme problemi sebebiyle Türkiye’deki fındık rekoltesinde ciddi anlamda düşüş gözleniyor. Yerli üretici maliyetlerini karşılayamazken, dünyaya fındığın yüzde 70’ini veren Türkiye pazarındaki kayıp, Ferrero başta olmak üzere dünya çikolata üreticilerini tedirgin ediyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Dünya fındık üretiminin yüzde 70’ini tek başına karşılayan Türkiye’de rekolte bu yıl iyi gelmedi. Yağışların bu sene  düşük olması ve böceklenme problemi sebebiyle üretimde ciddi düşüşler yaşanıyor. Bu durum iç piyasada hem fındık hem de çikolata fiyatlarını artırırken, yaşanan süreç Avrupa’da da yankı buldu. Çünkü dünya çikolata üretiminde dünya lideri olan Nutella’nın sahibi Ferrero, tüm ihtiyacını Türkiye’den karşılıyor. Avrupa basınında Noel dönemi öncesi “çikolatanın tadı kaçtı” haberleri dikkat çekiyor. Son olarak Ferrero yaptığı açıklamada “Rekolte sorunu var, ya çikolataya zam yapacağız ya da fındığı çıkaracağız” ifadelerini kullandı.

SEKTÖR DESTEK BEKLİYOR

Sakarya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez fındıkta henüz rekolte tespiti yapılmadığını belirterek, geçen yıla göre bir rekolte azalmasının olacağını söyledi. Bunun nedenleri arasında fazla yağış sebebiyle oluşan mantar ve aşırı sıcaklarla fındığın hızlı şekilde dalından dökülmesi olduğunu dile getiren Suiçmez, ayrıca bu sene üreticinin artan maliyetler nedeniyle de ilaçlama ve gübreleme çalışmalarını her yılki gibi gerçekleştiremediğini belirtti. Suiçmez, tüm bu gerekçeler nedeniyle rekolte beklentisinin bu sene 700 bin ton olduğunu ve bu rakamın geçen seneye göre düşük olduğunu belirtti. 

Çikolatanın tadı kaçtı: Fındıkta rekolte kaybı dünyayı bile korkuttu

Trabzon Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Albayrak da “Büyük bir hüsran içerisinde 700 - 750 bin ton fındık rekoltesi açıklandı. Bölgemizde üreticiler geçen yılın yarısı veya üçte biri kadar fındık elde ettiler” açıklamasında bulundu.

YARI YARIYA KAYIP VAR

Trabzon Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar ise fındıkta rekolteyi geçen yıla göre yüzde 25 dolayında düşük olduğunu söyledi. Trabzon’da geçen yıl üretimin 52 bin ton olduğuna dikkat çeken Bekar “Bu yıl yaptığımız gözlemler sonucunda bunun 39 bin tona ineceğini tahmin ediyoruz. Fındık oluşumu bahçelere göre değişiyor. Benim bahçemde geçen yıla göre yarı yarıya oranda fındık var. Bu yılın çok yağışlı geçmesi, bahçelerde yer yer külleme hastalığı oluşumu rekoltenin düşme sebeplerinden” dedi.

500 BİN AİLENİN GEÇİMİNİ SAĞLIYOR

Karadeniz’de; Artvin, Giresun, Ordu, Rize ve Trabzon dışında Düzce, Sakarya, Kocaeli ve Bolu’da da fındık üretimi yapılıyor. Yapılan üretimin büyük kısmı ihracata giderken, iç piyasadaki talep de karşılanıyor. Türkiye’nin dünya lideri olduğu ve yaklaşık 725 bin hektar alanda 13 ilde üretimi yapılan millî ürün fındıktan direkt ve dolaylı olarak 500 bin aile geçimini sağlıyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...