Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Fırsatçı ev sahipleri şimdi yandı! Fahiş kiraya ceza yolda: Uygulamanın detayları belli oldu
Ekonomi

Fırsatçı ev sahipleri şimdi yandı! Fahiş kiraya ceza yolda: Uygulamanın detayları belli oldu

Son Güncelleme: 14 Ağustos, 2023 - 11:14
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Fırsatçı ev sahipleri şimdi yandı! Fahiş kiraya ceza yolda: Uygulamanın detayları belli oldu
Fotoğraf Başlığı Firsatçi ev sahipleri simdi yandi! Fahis kiraya ceza yolda: Uygulamanin detaylari belli oldu

Fahiş kira isteyen ev sahipleri şimdi yandı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan yasal çalışmanın detayları belli oldu. Kiracıyı koruyan yeni yasaya göre fahiş kiraya 'haksız kazanç' cezası geliyor. İşte detaylar...

Kaydet
a- | +A

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar gündemden düşmüyor. Ev sahipleri talep ettikleri fahiş kirayı ödeyemeyen kiracıları evinden çıkarmak isterken, kiracılar yeni ev bulma zorluğu nedeniyle çıkmak istemiyor. Son dönemde mahkemeleri kilitleyen ev sahibi ile kiracı arasındaki dosyalara hükümetten müdahale geliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başlatılan çalışma kapsamının detayları belli oldu.

FAHİŞ KİRAYA CEZA GELİYOR

Sabah’tan Hazal Ateş’in haberine göre, çalışma kapsamında yüksek kiraya "haksız kazanç" cezası geliyor. Düzenleme ile birlikte 1 Eylül'den itibaren hem kiracı hem ev sahipleri arabulucuya gidebilecek.

Ev sahipleri, 10 yıl dolmadan, kendisi ya da bakmak zorunda olduğu kişilerin ihtiyaçları dışında kirasını ödeyenleri keyfi nedenlerle tahliye edemiyor. Kira tespit davalarından hâkim eski kiracının hakkını gözetirken "hakkaniyet indirimi" yapıyor. Örneğin vatandaş 6 bin lira kira ödüyor bölge ortalaması 14 bin liraysa kira bedeli 10 bin lira olarak belirleniyor.

BASKI, TEHDİT VE TACİZ İÇİN DAVA AÇILABİLECEK

Kiracı ev sahibinden tacize varan bir baskı, tehdit gördüğünde arabulucuya gidebileceği gibi dava da açabilir. Kira sözleşmesinin bitmesi evden çıkarmak için tek başına yeterli bulunmuyor. Yılı bitip süresi uzayan sözleşme kendini otomatik yeniliyor. Sadece kiracı değil ev sahiplerinin de yasal hakları olduğunu unutmamak gerekiyor.

Ev sahiplerinin kirasını ödemeyeni, konutta esaslı tadilat, yıkım varsa tahliye hakkı bulunuyor. Kiracı ev ya da ev sahibi ile sorun yaşamadığı halde evi erken boşaltırsa ev sahibinin 3 aylık kira bedelini talep etme hakkı bulunuyor. Ev sahibi konutu hemen kiraya verirse bu tazminatı talep edemiyor.

Hem kiracı hem de ev sahiplerinin yasal hakları, kira sınırı, zorla tahliye, 1 Eylül'de başlayacak arabulucu uygulaması konusunda merak edilen soruların yanıtları şöyle:

1-Ev sahibi kiracıyı kontrat süresi bitmeden çıkarabilir mi?

Mülk sahibinin yasaya göre haklı bir nedeni yoksa kontrat süresi dolmadan tahliye mümkün değil. Kiranın ödenmemesi durumunda noterden ödeme için ihtar gönderilerek 30 gün beklenir. Bu sürenin sonunda tahliye davası veya icra takibi yoluyla tahliye talep edilebilir. 1 Eylül itibariyle dava açmadan tahliye talebiyle de arabulucuya gidilebilecek. Ev sahibi bilgisi dışında yıkım, esaslı tadilat, tamirat sözleşmeye esaslı bir aykırılık varsa süre dolmadan tahliye istenebilir. Senesi bitim süresi uzayan sözleşme kendini otomatik olarak yeniler.

2-İzmir Karşıyaka'daki evimde 22 yıldır, son artışla birlikte 3 bin lirayla oturan kiracımı tahliye etmek için dava açmak zorunda mıyım?

Borçlar Kanunu'na göre sözleşme uzama süresi en fazla 10 yıl olarak kabul ediliyor. Bu sürenin sonunda mal sahibinin haklı bir gerekçe sunmasına gerek olmadan kiracısını tahliye hakkı bulunuyor. Bu nedenle tahliye davası açmanız gerekmiyor. Bunun için 3 ay önceden ihtarname göndermesi gerekiyor.

Ev sahibi ve kiracılar için yeni dönem başlıyor
Başlık ResmiEv sahibi ve kiracılar için yeni dönem başlıyor

3-Ev sahibi, sözleşme tarihinden önce konutunu boşaltan kiracıdan tazminat talep edebilir mi?

Herhangi bir sorun yaşanmadığı halde evden çıkması durumunda mal sahibinin 3 ay daha kira bedeli talep etme hakkı bulunuyor. Bu tutarı talep edebilmesi için de 3 aylık sürede yeni kiracı bulmamış olması gerekiyor. Eğer evi hemen kiraya verirse kiracıdan tazminat talep edilemez. Ev ilk ayın sonunda kira verilirse tazminat da bir aylık ödenir.

4-Kiraya yüzde 25 sınırının ardından fahiş artışlara karşı yeni önlemler devreye girecek mi?

Kiracı ev sahibi haklarının sınırları Borçlar Kanunu'nda belirtiliyor. Yeni yasama döneminde bu konuda Türk Ceza Kanunu'nda düzenleme yapılacak. Kiraları piyasa ortalamışının üzerinde artıranlara yönelik para cezasıyla birlikte bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanması öngörülüyor. Kiracıya zorbalık yapan, "haksız kazanç elde eden" ev sahipleri mahkeme takdiriyle tutuklu da yargılanabilecek.

5-Kiracı içindeyken satın alınan konutta tahliye süreci nasıl işliyor?

Evin başkasına satışı halinde kiracının konutu boşaltması için 6 aylık süresi bulunuyor. Yeni mal sahibi kiracıya 1 ay içinde ihtar göndererek tahliye talep edebilir. Satın alma tarihinden itibaren altıncı ayın sonuna kadar kiracı oturmaya devam edebilir. Bu sürenin sonunda evi boşaltmazsa arabulucuya gidilebilir.

6-Bir yıl önce evi kiraladığım emlakçı, ev sahibim adına aradığını söyleyip bölgedeki artışları gerekçe göstererek evi boşaltmam konusunda baskı yapıyor. Bu konuda ne yapabilirim?

Yetki belgeli emlak işletmeleri hizmet verdiği kişilere yasa dışı, etik olmayan uygulamalarla baskı yapamaz. Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden, Ticaret Bakanlığı, CİMER'e de şikâyet edebilirsiniz.

7-Ev sahiplerinin depozito talebinde yasal bir sınır var mı?

Depozito bedeli 3 aylık kiradan fazla olamaz, bu tutar da kiracı tarafından bir banka hesabına yatırılarak ev sahibinin onayı olmadan çekilemez. Ayrıca şerh düşülerek paranın vadeli bir tasarruf hesabına yatırılması gerekiyor. Kiracının mülkü boşaltması durumunda depozito bedelini tam alması için hiçbir borcu kalmaması, evde olağan eskime dışında bir hasar olmaması gerekiyor.

BAKMADAN GEÇME
Geriye dönük borçlu çıkabilirsiniz… Ev sahiplerinden kirada yeni dava yöntemi!
HABER
Geriye dönük borçlu çıkabilirsiniz… Ev sahiplerinden kirada yeni dava yöntemi!

8-Konut sahibi, bina sakinlerine rahatsızlık veren kiracıyı çıkarabilir mi?

Kiracılar evi, işyerini sözleşmeye uygun olarak kullanmak, bina sakinlerine gerekli saygıyı göstermekle yükümlü bulunuyor. Buna aykırı davrananlara en az 30 gün süre verilerek aykırılığın giderilmesi aksi durumda kontratın feshedileceği konusunda yazılı ihtarname gönderilir. Kiracının davranışlarının ev sahibi ile komşular bakımından çekilmez olması halinde yazılı bir bildirimle sözleşme feshedilebilir.

9-Ev sahibi tarafından tehdit edilen, baskı gören kiracı da arabulucuya gidebilecek mi?

Kira tespit, tahliye, uyarlama, kontrat kaynaklı sorunlar, taşınmaz paylaşımı, kat mülkiyetinden kaynaklı uyuşmazlıklar, aidata ilişkin davalar zorunlu arabuluculuk sürecine tabi olacak. İhtilafların tamamı önce arabulucuya gitmek zorunda olup daha sonra dava açılabilecek. Arabuluculuk sürecini davayı açmak isteyen taraf başlatacak. Örneğin ev sahibi tahliye davası açmak istiyorsa önce arabuluculuk sürecini başlatacak.

İster kiracı ister ev sahibi iki tarafın da birbirine baskı, tehdit, hakarete varan bir tutum sergilemesi yasal olarak suç teşkil ediyor. Her iki taraf da yasaya aykırı bir durumla karşı karşıya kalırsa elbette arabulucuya gidebileceği gibi dava da açabilecek. Ev sahibi "konut benim" diyerek her istediğini yapamayacağı gibi kiracı da parasını ödüyorum diyerek hukuka aykırı bir tutum ortaya koyamaz.

10-Arabulucuk hizmetinden ücret alınacak mı?

Başvuruda ve iki saate kadar olan görüşmelerde ücret alınmayacak. Bu sürenin üzerindeki görüşmelerde asgari ücret tarifesine göre hesaplanacak tutar taraflardan eşit olarak alınacak. Başvurular dava açılacak yetkili mahkemenin bulunduğu adliyedeki arabuluculuk bürosuna ya da yetkilendirilen sulh hukuk mahkemelerine yapılacak.

Görüşmelere, kiracı, ev sahibi, kat maliki, yönetici, ortaklığın giderilmesi davasında hissedarla, taraflar dışında yasal temsilcisi avukat ya da vasi de katılabilir. Kira artışı konusunda arabulucuda uzlaşma sağlanmayıp dava açılması durumunda 5 yılı aşmayan sözleşmeler kapsamında üst sınır yüzde 25'i geçemeyecek.

Ev sahibi ve kiracılar için yeni dönem başlıyor
Başlık ResmiEv sahibi ve kiracılar için yeni dönem başlıyor

11-Kira sözleşmesi imzalarken nelere dikkat edilmeli? Kiracı hangi durumda kira kontratını fesh edebilir?

Mutlaka yazılı kira kontratı yapılmalı, sözlü sözleşmeye itibar edilmemeli. Kira sözleşmesiyle beraber imza atılan tarihte meskenin DASK poliçesi mutlaka alınmalı. Taşınmaza ilişkin elektrik, su, doğalgaz gibi tüm genel abonelik hizmetleri kiracı üzerinden yapılmalı. Kiracı asla boş tahliye taahhüdü düzenlememeli.

Emlak işletmeleriyle yapılan sözleşmelerde "kiralamaya aracılık sözleşmesi" yapmayı ihmal etmeyin. Borçlar Kanunu 347. Maddesine göre kiracı, sözleşmenin bitimine en az 15 gün kala noter kanalıyla yazılı bildirimde bulunarak kira sözleşmesini feshedebilir. Eğer kiracı evden çıkacağına dair ev sahibine herhangi bir bildirimde bulunmadıysa kira kontratı 1 yıl süreyle tekrarlanmış, yenilenmiş kabul edilir.

12-Ev sahibim kirada oturuyor. Oturduğum eve kendisinin taşınmayı planlıyor, arabulucu lehine karar verir mi?

Ev sahibinin kendisi oturacaksa çıkarma hakkı bulunuyor. Karşılıklı uzlaşma söz konusu olmazsa ev sahibinin bunun için sulh hukuk mahkemesinde "ihtiyaç nedeniyle tahliye davası" açması gerekiyor. 1 Eylül itibariyle ise mahkeme yerine arabulucuya konuyu taşıyabilir.

Arabulucu ihtiyacın gerçek olduğu kanaatine varırsa ev sahibinin lehine karar verebilir. Oğlu ya da kızının oturacağını gerekçe göstererek kiracıyı çıkaran ev sahibi daireyi başkasına 3 yıl boyunca kiraya veremiyor. Aksi halde kiracıya tazminat ödemek durumunda kalır.

Kaynak: Sabah

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BAKMADAN GEÇME
İlk kez ev sahibi olacaklara yeni konut kredisi geliyor: Sıfır konut ve 1,20 faiz seçeneği masada!
HABER
İlk kez ev sahibi olacaklara yeni konut kredisi geliyor: Sıfır konut ve 1,20 faiz seçeneği masada!
Uzun yıllar böylesi olmadı, ev sahiplerinin gözü korktu! İşte bekar ve öğrenci tercihinin sebebi..
HABER
Uzun yıllar böylesi olmadı, ev sahiplerinin gözü korktu! İşte bekar ve öğrenci tercihinin sebebi..

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 14 Ağustos, 2023 - 11:14
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Emeklinin bayram ikramiyesinde sistem değişiyor! Herkese verilmeyecek
    Emeklinin bayram ikramiyesinde sistem değişiyor! H...
    Kaydet
  • 2
    Emekliyken çalışmak isteyenler dikkat! İşte maaşınızı yakmayacak 'çifte gelir' formülü
    Emekliyken çalışmak isteyenler dikkat! İşte maaşın...
    Kaydet
  • 3
    TOKİ İstanbul kurasına katılmaya hak kazananlar isim listesi açıklandı! 500 bin konut İstanbul kabul ve red listesi
    TOKİ İstanbul kurasına katılmaya hak kazananlar
    Kaydet
  • 4
    Mevduat faizinde yeni artış! 500 bin TL’nin güncel getirisi ne kadar?
    Mevduat faizinde yeni artış! 500 bin TL’nin güncel...
    Kaydet
  • 5
    Tarım ve Orman Bakanlığı, çamurun için beslenen hayvanlar için harekete geçti
    Bakanlık, çamurun için beslenen hayvanlar için har...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan Trump’ın hesabı çarşıya uymadı!..
    Kaydet
  • Yücel Koç
    Yücel Koç Ya Suriye’deki terör tasfiye edilmemiş olsaydı!
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Teravih hüznü!
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva ABD’nin İran çıkmazı, yeni bir dünya savaşının habercisi mi?
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay 105 yıllık yankı: Korkma!..
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Düşman telgrafları 111 yıl sonra gün yüzüne çıktı
    Düşman telgrafları 111 yıl sonra gün yüzüne çıktı
    Kaydet
  • Adıyamanlı esnaf isyan etti! 5 ayda 6 kez soyuldu zarar 1,5 milyon TL
    Adıyamanlı esnaf isyan etti! 5 ayda 6 kez soyuldu zarar 1,5 milyon TL
    Kaydet
  • Üç öğrenci bir kahraman
    Üç öğrenci bir kahraman
    Kaydet
  • Renault yeni modelini tanıttı!
    Renault yeni modelini tanıttı!
    Kaydet
  • Öldürdüğü kadının 3 altın bileziğini bozdurdu! 1.640 saatlik iz katili buldu
    Öldürdüğü kadının 3 altın bileziğini bozdurdu! 1.640 saatlik iz katili buldu
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Kablolu kulaklıklar geri döndü! Satışlarda patlama yaşandı
Kablolu kulaklıklar geri döndü! Satışlarda patlama yaşandı
Kaydet
Cemal Alpan doğum gününde vefat etti! Ölüm nedeni belli oldu
Cemal Alpan doğum gününde vefat etti! Ölüm nedeni belli oldu
Kaydet
APP plaka cezası kalktı mı, ertelendi mi? İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi açıkladı!
APP plaka cezası kalktı mı, ertelendi mi?
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası