Gaziantep'te 'güneş' çıkarması: Enerji depolamaya 11 kat talep

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Gaziantep'te 'güneş' çıkarması: Enerji depolamaya 11 kat talep

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, depolamalı güneş veya rüzgâr enerjisi santrali başvurularının önünü açtıklarını belirtti. Depolamalı santrallerde kapasitenin 11 katı başvuru geldiğine dikkat çeken Tancan, “Bağlantı kapasitelerinin karşılanmasından sonra, yeniden ne kadar ihtiyacımız olduğunu tespit etmek için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile birlikte çalışıyoruz. Ardından yeni kapasitelerimizi ilan edeceğiz” dedi.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Bu yıl 16’ncısı düzenlenen Energy Is Future (EIF) Güneş Enerjisi Kongresi ve Fuarı Gaziantep’te başladı. Güneş enerjisi ve enerji depolama alanında faaliyet gösteren 120’den fazla firmanın katıldığı fuarda yeşil enerji masaya yatırıldı.

Fuarın açılışında bir konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, güneş enerjisi kurulu gücün temmuz ayı sonu itibarıyla 10 bin 398 megavata ulaştığını söyledi. 2053 yılı ‘net sıfır emisyon’ hedefini gerçekleştirmek için çalışmaların devam ettiğini belirten Bakan Yardımcısı Tancan şu bilgileri verdi:

"Ülkemizin elektrik kurulu gücüne baktığımızda, 2002’de sadece 31 bin 846 megavatlık bir elektriksel kurulu güç vardı. 2023 Temmuz ayı sonu rakamlarımıza baktığımızda, yaklaşık 3,3 kat artarak 105 bin 135 megavata ulaşmış bir kurulu güçten bahsediyoruz. Kurulu gücümüzün yaklaşık 57 bin 689 megavatı yenilenebilir kaynaklardan oluşuyor, bu da kurulu gücümüzün yüzde 55’ine tekabül ediyor. 2002’de 129 milyar kilovatsaatlik bir üretimimiz söz konusuydu, bu üretim 2022 sonunda 326 milyar kilovatsaate ulaştı.

Üretimde yenilenebilir enerjinin payı 2002’de yüzde 26’ydı, şimdi bu oran yüzde 42’ye çıkarılmış durumda. Dünya sıralamalarımıza baktığımızda, toplam yenilenebilir enerji kurulu gücümüzle Avrupa’da 5’inci, dünya genelinde de 12’nci sıradayız. Üretim açısından da Avrupa’da 6’ncı, dünya genelinde 13’üncü sırada yer almaktayız. Dünya ortalamasının çok üzerinde bir kurulu gücümüz ve üretimimiz var.

Ülkemizde 2014 yılına kadar güneşe dayalı hiçbir elektrik santrali yokken, şu anda yaklaşık 10 bin 398 megavatlık kurulu güce sahip toplamda 10 bin 169 adet güneş enerjisine dayalı üretim tesisi var. Bunların da 10 bin 131’i ‘lisanssız üretici’ dediğimiz, kendi tüketimini karşılamak için santral kuran yatırımcılardan oluşuyor."

HEDEF 52,9 GİGAVAT KURULU GÜÇ

Türkiye’nin güneş enerjisine ilişkin kurulu güç hedefleri hakkında da bilgi veren Tancan, Türkiye Ulusal Enerji Planı’na göre güneş enerjisinde 2025’te 17,9 gigavat, 2030’da 32,9 gigavat kurulu güce ulaşmak istediklerini, 2035’e kadar her yıl ortalama 3,5 gigavat güneş enerjisi santrali devreye alacaklarını söyledi.

Tancan "Toplam 189,7 gigavatlık toplam kurulu gücün 52,9 gigavatının güneş enerjisi kaynaklı olmasını hedefliyoruz" diye konuştu. Depolamalı güneş veya rüzgâr enerjisi santrali başvurularının önünü açtıklarını belirten Tancan, şebekeye bağlanabilecek kapasitenin 11 katı civarında başvuru yapıldığını söyledi.

Tancan "Bağlantı kapasitelerinin karşılanmasından sonra, yeniden ne kadar bir bağlantı kapasitesi açıklanabileceği ve bunun gerçek ihtiyaç sahibi kişilerle buluşması için ne tür düzenlemeler yapılabileceği üzerinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Bakanlık olarak birlikte çalışıyoruz. Yeni kapasite ilanlarımızı, bu şartları oluşturduktan sonra ilan edeceğiz" dedi.

GES'LERDE YERLİLİK ORANI YÜZDE 80'LERE ULAŞTI

Enerjiyi kendi kaynaklarından üretmenin yanı sıra enerjiyi üreten ekipmanları da yerli olarak üretmenin o kadar önemli olduğunu belirten Tancan "Bakanlığımızın hedefi; gerek rüzgârda, gerek güneşte, gerekse diğer kaynaklarda enerjiyi üreten ekipmanların da Türkiye’de üretilmesini temin edecek politikaları belirlemek ve bunları desteklemek. Bugün rüzgâr ve güneş alanında birçok ekipmanın Türkiye’de üretilmeye başladığını memnuniyetle görüyoruz. GES’lerde yüzde 70-80 aralığında bir yerlileşme sağlamış durumdayız" ifadelerini kullandı.

ŞAHİN: EERJİDE KENDİMİZE YETMELİYİZ

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, güvenli şehirleri oluşturmak için enerji güvenliğinin temin edilmesi ve enerjide şehrin kendi kendine yetmesi gerektiğine dikkat çekti. Şahin "Yeşil ekonomi’ ve ‘yeşil sanayide’ herkesin, önce kendi fabrikasını yeşile döndürmesinin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Yerli ve millî TOGG’unu üreten bu ülke, artık hidrojenli otobüse de geçmek zorunda. Bunu bir an önce hayata geçirmemiz ve ulaşımdaki karbondioksit salınımını azaltmamız gerekiyor" dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...