İstanbul Finans Merkezi enerji dolacak

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
İstanbul Finans Merkezi enerji dolacak

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

İstanbul Finans Merkezi küresel enerji fiyatlarının belirlendiği bir hub hâline gelecek. Türkiye’de Rusya ile ortak yapılacak olan doğalgaz depolama ve dağıtım projesiyle; Karadeniz gazı ve Türkiye’nin değerli madenleri bu merkezden küresel piyasalara açılacak.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Türkiye enerji yatırımları konusunda son yıllarda âdeta çağ atladı. Petrol ve doğalgaz aramaları hız kazanırken, komşu ülkelerle yapılan enerji anlaşmaları Türkiye’yi bölgesinde bir enerji hub’ı hâline getiriyor. Son olarak Rusya ile ortak Türkiye’de bir doğalgaz depolama tesisi kurulacağı ifade edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise İstanbul Finans Merkezinin enerji yatırımlarının yönetilmesi ile bunların küresel çapta pazarlanması için bir merkez hâline getirileceğini söyledi. Enerji Piyasaları Uzmanı Volkan Demir konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Öncelikle Rusya destekli Türkiye’de bir gaz merkezi kurulacak. Bu zaten bilinen bir detay. BOTAŞ ve GAZPROM bu merkezde aktif rol oynayacak. Bu enerji depolama ve dağıtım merkezinin Trakya’da konumlanması planlanıyor. 2024 yılının ilk çeyreğinde bu projenin temellerinin atılması ve yıl sonuna kadar faaliyete geçmesi planlanıyor. İstanbul Finans Merkezi ise bu işin yönetim ve fiyat belirleme kısmında olacak. İFM’de bir blok sadece bu iş için ayrılacak. Doğalgaz, petrol, enerji ve bütün madenlerin değerlemesinin yapılacağı merkez hâline getirilecek” dedi.

İstanbul Finans Merkezi enerji dolacak

LONDRA VE HAMBURG ÖRNEĞİ

İstanbul Finans Merkezinin yalnızca küresel finans piyasasında değil enerji piyasasında da aktif rol alacağını dile getiren Volkan Demir “Londra ve Hamburg’ta bunun örnekleri var. Doğalgaz, petrol ve değerli madenlerin küresel piyasalardaki fiyat belirlenmesi ve pazarlanması buradan yapılıyor. İFM’de burada böyle bir görev yapacak. Konuyla ilgili iyi bir ekip oluşturuluyor. Konusunda uzman isimler ve danışmanlık şirketleri ile çalışılacak. Sadece Rus gazı değil, uzun vadede Karadeniz gazı ve Türkiye’nin değerli madenleri de dünyaya açılacak” diye konuştu.

 

OYUNCU HÂLİNE GELİYORUZ

Para piyasaları uzmanı İslam Memiş ise “Üretim, ham hâlden kullanıma hazırlanması ve satışı gibi süreçlerin yönetildiği bir üs olacak burası. Bu merkez vasıtasıyla; enerji merkezinin hukuki, ticari ve teknik yönden hazırlıkların bu yıl sonuna kadar bitmesi planlanıyor. Artık Türkiye, doğalgaz ve enerji hub’ını kurarak dünyada enerji konusunda bir oyuncu olup, Avrupa sistemine de dâhil olarak enerji fiyatlarını belirlemeye yetkili olacak. İstanbul Finans Merkezi Türkiye’nin kendi enerji kaynaklarını çıkarması ve yönetmesi açısından da büyük önem taşıyor” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...