Dünyanın gözbebeği İstanbul Finans Merkezi hizmete açıldı

Düzenleyen:
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri

Ekonomi ve iş dünyasının heyecanla beklediği İstanbul Finans Merkezi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla bugün hizmete girdi. İstanbul'u dünya ekonomisinin merkezi yapacak olan İstanbul Finans Merkezi'nde 50 bin kişi istihdam edilecek.

Ekonomi ve iş dünyasının heyecanla beklediği, Türkiye Varlık Fonu sahipliğinde ve Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı koordinasyonunda tamamlanan İstanbul Finans Merkezi bugün törenle hizmete girdi. İstanbul Finans Merkezi Bankalar etabı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törende kesilecek ilk kurdeleyle hizmete açıldı.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tarihte İstanbul nasıl bu ülkenin finans merkeziyle işte yeniden Finans Merkezi olma görevini üstleniyor" dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

"İSTANBUL GEÇMİŞTE NASIL FİNANSIN MERKEZİYSE BUGÜN DE ÖYLE OLACAK"

"İstanbul Finans Merkezi'nin (İFM) ilk etabının açılış heyecanını yaşıyoruz. Dünyada New York, Londra, Frankfurt gibi asırlık merkezlerin yanında, Dubai, Hong Kong gibi sonradan bu listeye dahil olan finans merkezleri de bulunuyor.

Asya ve Avrupa arasında artan ticari rekabet ile ülkemizin jeopolitik konumu İstanbul'un önünde yeni fırsat pencereleri açıyoruz. Büyütme üzerine kurulu Türkiye Ekonomi Modeli'yle hedeflerimizi bir adım daha yukarı taşıdık. Doğu ve Batı arasında coğrafi ve ticari köprü görevi üstlenen İstanbul'un aynı bağı kurma potansiyeline sahip olduğunu düşünüyoruz. İktidara geldikten sonra bu müjdeyi vermiştik. İstanbul'u dünyanın sayılı finans merkezlerinden biri haline getireceğiz ve getirdik. Şimdi de bu işin fiziki şartlarını oluşturduk. Kimlerle mücadele etmedik ki. MB'yi İstanbul'a taşıyacağız dedik, önümüze çıktılar. Ne yapmadılar ki, Vakıfbank için aynı şeyi söylediler. Bunların kadim medeniyetimizin haberleri yok. Türkiye'de finansın tarihinde neler olduğunu bunlar bilmiyor. Tarihte İstanbul nasıl bu ülkenin finans merkeziyle işte yeniden Finans Merkezi olma görevini üstleniyor."

"BUNLARIN KADİM MEDENİYETİMİZİNDEN HABERLERİ YOK"

Bunların kadim medeniyetimizin haberleri yok. Türkiye'de finansın tarihinde neler olduğunu bunlar bilmiyor. Tarihte İstanbul nasıl bu ülkenin finans merkeziyle işte yeniden Finans Merkezi olma görevini üstleniyor. 

Bugün de Türkiye'yi bir üst lige çıkartacak İstanbul Finans Merkezi'nin ilk etabını açıyoruz. İstanbul'u dünyanın sayılı finans merkezlerinden biri haline getirdik. İstanbul Finans Merkezi uluslararası sermaye transferini kolaylaştıracak.

"65 MİLYAR TL'LİK DEV YATIRIM"

"İstanbul Finans Merkezi Türkiye'nin dünya ekonomisindeki yerini gerçekleştirmek için oluşturalan bir projedir. Toplam 65 milyar liralık yatırım değeriyle ülkemiz ve dünyanın en prestijli projeini hayata geçirdik. İFM, 21 ofis binasıyla, AVM'siyle, kongre merkeziyle, oteliyle ve otoparkıyla iş dünyasının tüm ihtiyaçlarına cevap verecektir. İstanbul'un Anadolu yakası da ayrı bir zengiliğe kavuşmuştur. İFM, yerli ve yabancı yatırımcıların faaliyetleriyle ülkemize ekonomik anlamda önemli kazançlar sağlayacaktır. Tüm bunların yanı sıra, İFM, yatırım çekme potansiyelimizi de artıracaktır. Büyük altyapı projelerinin finanasmanı ile finansal istikararın devamlılığını sağlayacaktır. Yakında, milli findek strateji belgemizi de kamuoyumuz ile paylaşacağız. Ülkemize tüm bu katkıları yapacak merkezimiz 10 yıllık bir emeğin ürünüdür. Bu merkezin asıl değeri önümüzdeki yıllarada daha net anlaşılacaktır. İFM'nin yapımında emeği geçen herkesi şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum."

"14 MAYIS'TA BİR KEZ DAHA MİLLİ İRADE TECELLİ EDECEK"

"Ülkemiz 14 Mayıs'ta yapılacak bir seçim sürecinin içinde bulunuyor. Türkiye'nin geleceğine dair kritik bir karar vereceğiz. 2 farklı anlayış arasında büyük bir tercih yapacağız. Biz milletimizin 21 yıldır olduğu gibi eser ve hizmet siyasetine oy vereceğini biliyoruz. 14 Mayıs'ta inşallah bir kez daha milli irade tecelli edecek, aziz milletimiz Türkiye Yüzyılı'nı başlatacaktır. Ömrünün 40 yılında meydanların navbzını tutan bir siyasetçi olarak sandığın renginden bir şüphe duymuorum. Sonuçtan bağımsız bir hususu da belirtmek isterim. Seçim dönemleri siyasetçilerin kantara çıktığı günlerdir. Millet bu dönemde siyaset kurumuna kulak kesilir, vaadlerini ölçer. Böylece gelecek 5 sene boyunca kim ve hangi zihniyet tarafından idare edileceğine karar verir.

"KILIÇDAROĞLU 300 MİLYAR TL DOLAR GETİRECEKMİŞ DEMEK Kİ TEFECİLERLE GÖRÜŞTÜ"

"Üzülerek ifade etmek isterim ki muhalefetin Türkiye'yi yönetebilecek bir vizyonunun olmadığı ortaya çıkmıştır. Ülkemizin 2002 öncesinde neden geri kaldığını da göstermiştir. Tespitlerimizi haklı çıkartacak pekçok örnek var. Gerçek dünya ile ilgisi olmayan vaatler. 300 milyar dolar İngiltere'den getirecekmiş. Demek ki tefecilerle görüştü, sözler aldı. O sözleri burada aktarıyor. 20 yıl bu ülkede başbakanlık yaptım, cumhurbaşkanlığı yaptım. Ama böyle yalan dolan hile başka hiçbir lider görmedim. Bu SSK'yı batıran değil mi? Savaş Ay hayatta olsaydı o hastanelerin halini tekrar göstereyseydi. Şimdi şehir hastanelerimizle dünyaya meydan okuyoruz. Bay Bay Kemal, yap işlet devret nedir bilelim diyor. Öğrenemediysen ne yapalım seninle mi uğraşalım. Bu millet çok değil, 26 sene önce meydanlara 2 anahtar vaadiyle dolaşanların kendini, elindeki anahtardan da ettiğini unutmaz. Ülkeye geride milyarlaca dolar borç takarak ortadan kaybolduğunu unutmaz. Malum 7'li masanın etrafında olaanlardan biri ile Davos'tayız. Bunlar Türkiye'yi idare etmek hakkında konuşuyorlar. Türkiye'yi idare etmek benim işim. 23 milyar dolar IMF'ye borcumuz vardı. 2013'e kadar borcumuzu bitirdik. 2013'ten itibaren daha IMF ile işimiz kalmadı. Bu 7'li masa kapalı kapılar ardında IMF ile pazarlıklar yapıyor. Bunlar bu millete çok çile çektirdiler. Bu millet 1990'lardaki popülist söylemlerin Türkiye'yi nasıl çöküşe sürüklediğini unutmaz."

Dünyanın gözbebeği İstanbul Finans Merkezi hizmete açıldı

"ERDOĞAN DEMEK SÖZÜNÜN ERİ OLMAK DEMEKTİR"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati "Türkiye'de herkes çok iyi bilir. Recep Tayip Erdoğan demek; bıkmadan yorulmadan çalışmak, sözünün eri olmak demektir. Erdoğan demek; başladığı işi sonuna kadar sürdürmek demektir. Bugün de burada kadim şehirmiz İstanbul'a devasa bir eser kazandırmanın heyecanı içindeyiz" dedi.

Bakan Nebati, "Ekonomimize sunacağı önemli katkıların yanında önümüzde yepyeni fırsatlar ve geniş ufuklar açacağına da gönülden inanıyorum. İstanbul Finans Merkezi, finansal kuruluşlar için eşsiz özelliklere sahip bir yerleşke olmanın yanı sıra küresel bir sektörel etkileşim ve inovasyon merkezi olarak da finansal piyasalarımızın gelişmesini ve derinleşmesini hızlandıracaktır. Bu güçlü ekosistem, yeni yatırımcıların ülkemize gelmesinde ve finansman maliyetlerinin düşmesinde de pay sahibi olacaktır" ifadelerini kullandı.

Bakan Nebati, İFM'yi rekabetçi kılmak için çeşitli indirim, istisna ve vergi avantajları da sağladıklarını dile getirerek, bu teşviklere ilave olarak, ekosistemin tamamlayıcı unsurlarını kapsayan Katılım Finans Strateji Belgesi’ni de yayımladıklarını, ayrıca İstanbul'un bir finans merkezi olmasında katılım finans kuruluşlarının etkisini artırmak adına Katılım Finans Kefalet Anonim Şirketi’nin kuruluşunu da geçen ay sonu itibarıyla tamamladıklarını söyledi.

BİR YANINDA OSMANLI BİR YANINDA SELÇUKLU DESENLERİ

Törende konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul Finans Merkezi'nin inşasında Mimar Sinan'ın eserlerinden yola çıkıldığını söyledi. Bakan Kurum, İstanbul Finans Merkezi'nin bir yanında Selçuklu, diğer yanında ise Osmanlı mimari çizgilerinin kullanıldığını belirtti. Bakan Kurum, "İstanbul Finans Merkezinde finans sektörünün kalbi artacaktır. Daha nice büyük eserlerimizi Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kadim İstanbul'umuza kazandırmaya devam edeceğiz. 14 Mayıs'ta aziz milletimizle Sayın Cumhurbaşkanımızı rekor oylarla destekleyerek 15 Mayıs'a uyanacağız" ifadelerini kullandı.

Dünyanın gözbebeği İstanbul Finans Merkezi hizmete açıldı

 

TÜRK EKONOMİSİNE KATMA DEĞER SAĞLAYACAK

Türkiye Varlık Fonu sahipliğinde ve Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen projede bankaları etabının açılmasıyla birlikte yurt içinden ve yurt dışından yine önemli banka ve finans kuruluşlarının da İstanbul Finans Merkezi’nde yer alması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılacağı açılış töreniyle ülkeye büyük katma değer sağlayacak dev finans projesinin bankalar etabında Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halk Bankası’nın ilgili birimleri faaliyete geçecek.

OFİS VE AVM BÖLÜMLERİNE YOĞUN TALEP

İhlas Haber Ajansı’nın aktardığına göre İstanbul Finans Merkezi’nde, son teknoloji ile donatılmış ve ustalıkla tasarlanmış 21 ofis binası bulunuyor.  Projede ofisler ve alış veriş merkezi açılışın çok öncesinden kapasitesinin çok daha üzerinde talep topladı. A sınıfı binalarda tüm yönetim sistemlerini tek bir çatı altında toplayan proje, dünya standartlarının üzerinde ve akıllı şehir modeli ile tasarlandı. Projede tüm ofisler açılabilir pencereler ve UV filtreli havalandırma sistemleri ile donatıldı. İstanbul Finans Merkezi çağdaş ofisler, ortak çalışma alanları ile yurt içi ve yurt dışından tüm çalışanların ihtiyaçlarını en üst seviyede karşılayacak.

EN ÜNLÜ RESTORAN VE MARKALAR

İstanbul Finans Merkezi’ndeki Alışveriş Merkezi ise modern imkânları, özel mimarisi ve fonksiyonel tasarımı ile merkezin özünü yansıtacak şekilde dizayn ediliyor. Merkezdeki ofis çalışanlarıyla birlikte her gün 100 bin ziyaretçiyi ağırlaması beklenen alışveriş merkezinde yerli ve yabancı dünyaca ünlü restoran ve perakende markalarının mağazaları yer alacak. Açık havada, toplam 3.3 kilometre uzunluğundaki cadde, sokak ve meydanlara yayılmış şekilde iki katta alışveriş konforu yaşatacak AVM içerisinde; gün boyu gastronomi, giyim, teknoloji, sanat, eğlence ve diğer perakende kategorileriyle geniş hizmet ve marka yelpazesi sunulacak.

5 YILDIZLI OTEL HİZMET VERECEK

İstanbul Finans Merkezi bünyesinde yer alan 5 yıldızlı otel, uzun dönemli konaklamaya uygun yapıda ve ziyaretçilerin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlandı. 325 oda sayısı ve 80’e yakın uzun süreli konaklamaya uygun oda tipi ile hizmet verecek.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...