Gram altının önündeki son engel kalkıyor! Merkez Bankası sonrası rekor kıracak: Yıldırımtürk rakam verdi

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Gram altının önündeki son engel kalkıyor! Merkez Bankası sonrası rekor kıracak: Yıldırımtürk rakam verdi

Ekonomi Haberleri  / Haber Merkezi

Gram altında gözler Merkez Bankası ve Fed'in kararına odaklandı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, kritik faiz kararlarının ardından piyasada oluşacak havayı değerlendirdi. Yıldırımtürk, gram altında rekor için rakam verdi.

Altın fiyatları bugün ve yarın açıklanacak kritik faiz kararlarına odaklandı. ABD Merkez Bankası (Fed) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizi kararından altın fiyatlarının doğrudan etkilenmesi bekleniyor. Faiz kararlarının ardından altın fiyatlarında seyrin nasıl olacağına ilişkin Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk değerlendirme yaptı. Yıldırımtürk, altının önündeki son faiz engeleninde kalkarak yeni rekorların geleceğini söyledi. İşte altın piyasasında son durum ve uzman isimden son tahmin...

FED KRİTİK FAİZ KARARINI BUGÜN AÇIKLAYACAK

Fed, Ağustos ayında piyasaların beklentisi dahilinde faizi 25 baz puan artırarak yüzde 5,25'ten yüzde 5,50'ye yükseltmişti. Fed Başkanı Powel toplantının ardından yaptığı konuşmada faiz artışlarının süreceğine ilişkin sinyal verdi. Bu nedenle dün başlayan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından çıkacak karar oldukça önem taşıyor.

Fed faiz kararını Türkiye saati ile saat 21.00'de açıklayacak. Para politikası kurulu toplantısında faizi sabit bırakacağına kesin gözüyle bakılmasına karşın yılın geri kalanında nasıl bir yol izleyeceğine dair belirsizlik sürüyor. Genel beklenti, Fed’in yıl bitmeden 25 baz puanlık bir faiz artırımı daha yapması ve faiz indirimlerine 2024 yılının ikinci yarısından itibaren başlaması. 

ALTIN FİYATLARI SON DURUM

Doların uluslararası piyaslarda güçlü duruşuyla 1910 doların altına inen Ons altın daha sonra toparlanarak 1.930'a kadar yükseldi. Orta vadeli alçalan trendin etkisinde dünkü işlemlerde 1922-1934 dolar bandında hareket eden Ons altında gözler bugün açıklanacak faiz kararı ve Fed Başkanı Powell'ın konuşmalarına odaklandı. Ons altın Fed kararı öncesinde 1933 dolardan işlem görüyor. 

Gram altının önündeki son engel kalkıyor! Merkez Bankası sonrası rekor kıracak: Yıldırımtürk rakam verdi

Ons altın ve dolar kurundaki yükselişle prim yapan gram altın için Fed'in kararıyla yönü belirlenecek Ons altın etkili olacak. İç piyasada Dolar/TL ile yön bulan gram altın için Merkez Bankası'nın faiz kararı da oldukça kritik. Sürpriz faiz artışı sonrasında gram altın 1700 TL'nin altına sarkan gram altın 1681 TL'den işlem görmeye devam ediyor.

SON ENGEL DE ORTADAN KALKIYOR, REKORLAR YOLDA

Fed ve Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında altın fiyatlarının nasıl bir seyir izleyeceği yatırımcılar tarafından oldukça merak ediliyor. Altın fiyatlarıyla ilgili tahmin ve analizleriyle öne çıkan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, faiz kararları sonrasında piyasada oluşacak tabloya ilişkin değerlendirme yaptı.

FED'in faiz artırmayacağı beklentisi oldukça yüksek olduğunu ancak Fed Başkanı Powell'ın konuşmasındaki satır aralarının piyasalar için önemli ipuçları içereceğini söyleyen Yıldırımtürk, şu ifadeleri kullandı:Gram altının önündeki son engel kalkıyor! Merkez Bankası sonrası rekor kıracak: Yıldırımtürk rakam verdi

"Piyasalar beklentiyi karardan önce satın aldı. Dolar bir miktar yüksek seyrediyor. Euro'nun ECB'nimn faiz artışına rağmen doların karşısında güçlenemedigiğini görüyoruz. Doların ve ABD 10 yıllık faizlerinın yüksek seyretmesi altını baskılayan en önemli etken. 

Petrol fiyatının yüksek olması, faiz artışlarının sonuna gelinmiş olması altında baskıyı azaltıyor. Bunun için Ons altın 1900 üstünde 1935 dolara ulaştı. Bu akşam Fed kararının ardından altının kısa sürede 1950-1965 bandını görebiliriz. Sadece faiz altın için kasis olusturuyor, ama altını destekleyen etkenler oldukça yüksek. Altındaki faiz baskısının artık sona ermek üzere olduğunu, önünün açılacağını tahmin ediyorum. Şu ana kadar birçok ülke faiz artırsa da enflasyon önlenemedi. Hala endişeler yüksek. Petrol fiyatlarının 95 dolara yukselmiş olması dünya enflasyonu için önemli bir gelişme. Böyle olunca altının güvenli liman olma özelliği öne çıkıyor.

Merkez Bankası beklentilerin üstünde agresif bir faiz artışı yapsa da enflasyonda yüksek seyrin sürmesi bekleniyor. Böyle olunca altın yatırım tercihi olmayı sürdürüyor. Borsa'daki gerileme de altını destekliyor. Altın önümüzdeki günlkerde hem yurt içi hem de yurt dışında yükselişini sürdürecek. Sene sonuna yaklaşırken altının yükselen trende girmesi her an mümkün. İçeride Dolar/TL'yi takip ediyoruz. 27 TL'nin üzerinde seyreden bir kur var. Dolar çarpanı etkisiyle gram altının 1700 TL seviyesinde fiyatlanıyor. Kısa süreli 1750 TL, sene sonunda ise 2000 TL'yi göreceğimiz bir sürece giriyoruz."

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...