İnşaat sektörü temsilcileri: Malzeme tedarikinde sıkıntı olmayacak

- Güncelleme:
İnşaat sektörü temsilcileri: Malzeme tedarikinde sıkıntı olmayacak

Ekonomi Haberleri

Türkiye’yi sarsan depremler 500 binin üzerinde konutu kullanılamaz hâle getirirken, bölgenin yeniden imarı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, inşaat sektörü temsilcilerini topladı. Sektör temsilcileri “Malzeme tedarikinde sıkıntı olmayacak” diyor.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde depremzedelerin bir an önce evlerine kavuşturulması için yapılan konut çalışmaları devam ediyor. Son olarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep’te inşaat sektörü malzeme derneklerinin temsilcileriyle bir değerlendirme toplantısı yaptı.

Önceki gün gerçekleştirilen toplantının ardından konut planlamasına ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı. Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, Bakanlığın bölgede ilk yıl için 270 bin konut üretmeyi, daha sonra da bu sayıyı 500 bine çıkarmayı planladığını söyledi. Toplantıda ‘malzeme tedariki ve üretim kapasitesi’ ile ‘fiyatlar’ olmak üzere iki konunun gündeme geldiğini belirten Işık; beton, çimento, agrega, taş yünü, tuğla, boya ve çeliğe kadar bütün konuların masaya yatırıldığını anlattı.

Işık, “Türkiye’de yılda 105 milyon metreküp beton dökülüyor, kapasitemiz 200 milyon metreküp. Türkiye’de yılda 80 milyon ton çimento üretiliyor, iç piyasada tüketilen çimento 60 milyon ton, üretim kapasitemiz ise 115 milyon ton. Agrega üretimimiz 300 milyon ton. Deprem bölgesindeki konutların üretimi için malzeme tedarikinde sıkıntı olmayacak” dedi.

C30 SINIFI BETON KULLANILMALI

Konut yapımına özen göstermek gerektiğine dikkat çeken Işık, betonlara ilişkin ‘olmazsa olmaz’ işleri toplantıda gündeme getirdiklerini belirtti. Su-çimento oranıyla ve beton işçiliğiyle ilgili sorunlar olduğunu ifade eden Işık, “Beton tesislerinde mutlaka bir inşaat mühendisi ve laboratuvar olmalı. 2018 yönetmeliğinde beton sınıfı C25 idi, bunlar C30’a yükseltilmeli. Beton dökerken su katılmamalı” ifadelerini kullandı. Beton üretiminde tüm malzemelerin hassas şekilde tartıldığını anlatan Işık, “Örneğin; tartıldıktan sonra su-çimento oranı 0,45 ise 10 kilogram su kattığınızda o betondan hayır gelmez. Örneğin; C30 betonda, 300 kilogram çimento kullanılır, kullanılması gereken su miktarı da 140 kilogramdır. Burada agreganın nitelik ve niceliği de önemlidir. Diğer yandan, C30, C25’e göre daha sağlam olur” diye konuştu.

FIRSATÇILARIN ÖNÜ KAPATILACAK

Toplantıda fiyatların da konuşulduğunu anlatan Işık, “Enerji fiyatları artmıyorsa, döviz yükselmiyorsa neden fiyatlar artsın... Bakanlık, fırsatçıların ve kötü niyetli insanların önünü kapatacak” değerlendirmesinde bulundu.

PROJELER PEŞ PEŞE YAPILACAK

Yavuz Işık, “Mart ayında bölgede ilk kazma vurulacak. Hızlı tren projesi, baraj ve yol inşaatları gibi devam eden işler de var. Bunların hepsini üst üste koyduğunuzda bölgede ciddi bir inşaat hareketi olacak” açıklamasını yaptı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...