Düz demir ve betonla ‘yıkım’ inşa etmişler

- Güncelleme:
Düz demir ve betonla ‘yıkım’ inşa etmişler

GÜNDEM Haberleri

Büyük yıkım ve can kayıplarına sebep olan depremler sonunda, bina yapımında hazır beton ve nervürlü demir yerine, kullanımı yasak olan düz beton ve düz demir kullanıldığı ortaya çıktı.

HAMİDE HANGÜL'ÜN HABERİ - Türkiye’nin 10 ilinde yıkımla birlikte can kayıplarına neden olan Pazarcık ve Elbistan depremleri, binaların çoğunun kalite standartlarından çok uzak malzemelerle inşa edildiğini ve yapı denetimlerinden de uzak olduğunu ortaya koydu. Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin, deprem sonrası incelemelerde bulunmak üzere Hatay’a gittiğini söyledi. Bölgede binaların çoğunun eski olduğuna işaret eden Şahin, “Deprem bölgesindeki en büyük gözlememiz 98-99’dan önce yapılan yapıların büyük hasar görmesi oldu. Basit usul yapılan, ekonomik ömrünü doldurmuş, betonları elle dökülmüş yığma yapılarda büyük sıkıntılar vardı” dedi. 

İNŞAATTA DÜZ BETON YASAK

Mevzuatın düz beton ve düz demir kullanımına inşaatlarda izin vermediğine işaret eden Şahin, “Önceden betonlar gırgırla, kürekle dökülürdü. Şimdi düz beton yasak. Hazır beton şart. O betondan alınan numune sonuçları, hazır beton değil onlar. En düşük beton sınıfımız C25. Kesinlikle nervürlü demir kullanılıyoruz, ancak düz demirler kullanılmış” dedi. 

Yapı denetimine de dikkati çeken Şahin, yapı denetim sisteminin Gaziantep, Hatay, Adana’da bulunduğunu, Gaziantep’te yıkılan yapı denetimli yeni bina olmadığını, Hatay’da yapı denetimli bir bina olduğunu, onun da nedenini araştırdıklarını söyledi. Rönesans Rezidansın yıkılmasına ilişkin Şahin, “Zemin sıvılaşmasında, zeminin kaymasından dolayı. Depremle dalga hareketi olduğu için altta su varsa toprak aşağı kayıyor” diye konuştu.

NERVÜRLÜ BETONU TUTUYOR

Betonarme yapılarda kayma ve çekme gerilmelerini karşılamak için beton içine konulan, özel şekillendirilmiş çelik inşaat demiri; yüzeyindeki nervürler soğukta burularak imal edilir. Betondan sıyrılarak çıkma ihtimali çok çok düşüktür. Düz demir, güncel fiyatlarla yaklaşık 15 bin 900 lira olurken, nervürlü demir 16 bin 400 TL seviyesinde. 

C25 BETON NEDİR?

Bir santimetrekare alana 300 kilogram mukavemete dayanabilen beton... Başka bir ifadeyle, C25 betonun 1 santimetrekaresi 250-300 kilogram yük taşıma kapasitesine sahip. Metreküp fiyat 1.190-1.200 TL arasında.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...