İnşaatçı usta ithal edecek

- Güncelleme:
İnşaatçı usta ithal edecek

Ekonomi Haberleri

İnşaatlarda en çok kule vinç operatörü, kaba ve ince yapı, tesisat gibi uzmanlık isteyen alanlarda kalifiye usta sıkıntısı çektiklerini belirten GYODER Yönetim Kurulu Üyesi ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Umut Durbakayım, “Usta bulunamamasının temel sebebi deprem bölgesindeki inşaatlar ve enflasyon üzerinde ücret isteyen meslek grupları. Tıpkı, yabancıları feyz alarak kira fiyatlarını astronomik yükselten ev sahipleri örneğinde olduğu gibi” dedi

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Son günlerde Türkiye’nin birçok bölgesindeki inşaatlarda usta sıkıntısı yaşanıyor. Depremin ardından ustalar bu bölgeye kaydırılırken, müteahhitler iş gücü kaybının önüne geçilmesi için Özbekistan ve Polonya gibi ülkelerden 30-40 bin ithal usta talebinde bulunuyor. Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Üyesi ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Umut Durbakayım usta bulamamalarının temel nedeninin deprem bölgesindeki inşaatlar ve enflasyon üzerinde ücret isteyen meslek grupları olduğunu belirterek “Diğer taraftan, arz talep dengesinin lehlerine değişmesini fırsat bilen birkaç meslek grubunun, ortak hareket ederek enflasyonun üzerinde ücret talep etmesi de bu problemin giderek büyümesine sebep oluyor. Tıpkı, yabancıları feyz alarak kira fiyatlarını astronomik yükselten ev sahipleri örneğinde olduğu gibi... Bir diğer etken ise hasat mevsimi sebebiyle birçok işçinin inşaatlarda çalışmaktansa, memleketlerinde veya kısa süreliğine daha yüksek para kazanabileceği bölgelerde mevsimlik işçi olarak çalışmayı tercih etmesi” dedi.

“EN ÇOK KULE VİNÇ OPERATÖRÜNE İHTİYAÇ VAR”

Durbakayım, şu sıralarda en çok kule vinç operatörü, kaba ve ince yapı, tesisat gibi uzmanlık isteyen alanlarda kalifiye usta sıkıntısı çekildiğini söyledi.  Yurt dışında ithal usta talebinin ise yarardan çok zarar vereceğini dile getiren Durbakayım “Bu kapsamda bakıldığında, yerli istihdamı baltalayacak ithal iş gücü gibi geçici çözümlerin, uzun vadede yarardan çok zarar getirecektir. İthal işgücünün önünü açmaktansa, mevcut istihdamı teşvik edecek adımların atılmasının ülkemiz için daha faydalı olacağını düşünüyorum. Diğer taraftan İNDER, GYODER gibi sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde ustalık-uzmanlık eğitimlerine ağırlık verilmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

“YIL SONUNA KADAR DENGELENİR”

Malzeme fiyatlarını dünya çapında piyasalardaki dengelere göre az çok tahmin edebildiklerini ifade eden Durbakayım “Ancak işçilikte böyle bir öngörü maalesef olamıyor. Arz talep dengesindeki keskin bozulma sebebiyle, günlük yevmiyeler her gün farklılık gösterebiliyor. Ancak her iki konuda yaşanan sorunların geçici ve kısa vadeli olduğunun farkındayız. Deprem konutlarının tamamlanmasıyla birlikte sektördeki malzeme ve istihdam tekrar dengeye oturacaktır. Söz konusu dengenin de bu yılın sonunda sağlanacağını öngörüyoruz” açıklamasını yaptı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...