Kiracı kavgası yeni modelle sona erecek

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Kiracı kavgası yeni modelle sona erecek

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

GYODER’in ‘Kiralama Modeli’yle ev maliyetinin %50’sini oluşturan arsayı devlet sağlayacak. KÖİ sistemiyle özel sektör ise evi üretip sadece kiralayabilecek.

CANAN ERASLAN'IN HABERİ - Türkiye’de arsa maliyetleri, toplam inşaat maliyeti içerisinde yüzde 50’yi bulunca, konut üretme problemi büyüdü. Kira bedellerinde 5 kata varan artışlar devlet tarafından yıllık yüzde 25’lik sınır konularak çözülmeye çalışılsa da yaşanan anlaşmazlıklar, mahkemelerin kiracı-ev sahibi kavgalarıyla dolmasına sebep oldu. Yapılan belirlemeler, Türkiye’de yıllık 1 milyona yakın konut üretimi ihtiyacını gösterirken, üretilen konut sayısı 600 bin civarında kaldı. İşte bu noktada devlet, özel sektör ve finansman kuruluşlarının oluşturduğu sac ayağı ile ‘kiralık konut’ üretilmesi fikri gündeme geldi. Geçtiğimiz günlerde GYODER yöneticileri, bu ‘Kiralama Modeli’ hakkında bilgilendirme toplantısı yaptı. GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, sektörde büyük problem olan arsanın inşaat maliyetine etkisinin Avrupa’da yüzde 20’lerdeyken Türkiye’de yüzde 50’lere çıktığını ifade etti. Söz konusu modelde arsayı devletin sağlayacağını, finansman kuruluşları ve konut üreticilerinin de sistemin diğer unsurları olacağını söyleyen Kalyoncu “Türkiye’de kimse kiracı olmak istemiyor. Herkes ev sahibi olmak istiyor ve bu doğal bir şey. Gelinen bu noktada kiracı olmanın kötü bir şey olmadığını anlatmamız gerekiyor. Ev sahibi olmakla mutluluk arasında bağ yok. Ev sahipliği oranı Çin’de yüzde 89, Rusya’da yüzde 88, İsviçre’de ise yüzde 34” dedi ve en mutlu insanların yaşadığı ülkelerden olan İsviçre’de ev sahipliği oranının en düşük seviyede olduğunu anlattı. Kentsel dönüşümü engelleyen sorunlardan birinin de kiralık konut olduğunu söyleyen Kalyoncu, şöyle konuştu: İnsanlar evinden çıkacak, kiralık konut bulacak ki o binalar yıkılabilsin. TÜİK’e göre bir binada ortalama 4 konut var. Yani 500 bin konut üretimi, 125 bin eski binanın yeniden inşası demek.

KAMU-ÖZEL İŞ BİRLİĞİYLE İŞLEYECEK

> Sistem, özel sektör-kamu iş birliği ile işleyecek. Bireysel değil, kamusal kiraya veren yapısı oluşacak.
> Vatandaşlar piyasa dalgalanmalarından etkilenmeden kiracı kalabilecek.
> Hane halkı gelirinin yüzde 30’u barınmaya gidecek, hayat standardı yükselecek.
> Sistemdeki kiralar düşük olacağı için çevredeki yerler de ucuzlayacak.
> İstanbul’da en az 10 kurumsal kiraya verenin olması hedefleniyor. Yani 500 bin kiralık konut olacak.
> İstanbul’da 5 ilçe ile görüşülüyor. Üsküdar, Ümraniye, Şişli, Avcılar ve Başakşehir belediyeleri. İBB’den ise randevu bekleniyor. 

FİNANSMAN İÇİN 4 ÜLKE DEVREDE

Mehmet Kalyoncu, finansman için Suudi Arabistan, Çin, Hollanda ve BAE’den bakanlıklar ve finans kuruluşlarıyla görüşmelerin sürdüğünü söyledi ve “Çin’den büyük taahhüt şirketlerinden China State Construction Engineering ile görüşüyoruz. Niyet mektubu alma ve iş birliği protokolü aşamasına geldik. Bu şirket yeni Kahire şehrini yapıyor. Hem de kiralık modelle. Kahire’nin yaptığını biz nasıl yapamayız” dedi. Hollandalı NHG Dutch Foundation Homewnership Guarantee Fund ile görüştüklerini söyleyen Kalyoncu “Eğer döviz riski yönetilirse yeni konut modelinin kaynağı Hollanda’dan gelebilir” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...