Kirasını geciktirdiği için evinden oldu! Mahkemeden emsal tahliye kararı

Düzenleyen: / Kaynak: Milliyet
- Güncelleme:
Kirasını geciktirdiği için evinden oldu! Mahkemeden emsal tahliye kararı

Ekonomi Haberleri  / Milliyet

Ev sahibi ve kiracı arasındaki sorunlar gün geçtikçe artıyor. Uyuşmazlıklarının görüldüğü mahkemelerden emsal kararlar çıkmaya devam ediyor. Son olarak bir dükkan sahibi kiracısının kirayı düzenli olarak ödememesinden dolayı icra takibi başlattı ve mahkeme tahliye kararı verdi. Kiracının karara itirazını değerlendiren yerel mahkeme ise, itirazı gerekçesiz gördü. Mahkeme, tahliye kararını tekrarlayarak emsal bir karara imza attı.

Ev sahibinin icra takibi sonrası kiracı 7 gün içerisinde duruma itiraz etmedi. Ayrıca, 30 günlük bir süre boyunca da hiçbir ödeme yapmadı. Bunun üzerine dükkan sahibi tahliye talebi ile icra takibi başlattı. Kira ödemesini 30 günü geçtikten sonra yapan kiracı, icra takibine dava açarak yaşadığı duruma itiraz etti. Mahkeme ise kiracıya ihtarnamesiz tahliye kararı vererek emsal bir karara imza attı.

KİRACI 30 GÜN İÇİNDE ÖDEME YAPMADIĞI İÇİN TAHLİYE HAKKI DOĞDU

Milliyet'e dava sürecine ilişkin detayları anlatan Avukat Gizem Gonce, şunları kaydetti:

"Müvekkilimiz burada dükkan sahibi ve kiracısı düzenli olarak kirasını ödemiyor. Dükkan sahibi kiraların ödenmemesinden dolayı kiracı aleyhine icra takibi başlattı. Bu icra takibinde 7 gün içerisinde itiraz edilmezse icra takibi kesinleşiyor, 30 gün içerisinde de kiracıya İcra, İflas Kanunu uyarınca kira bedellerini ödemesi hususunda emir gönderildi.

30 günlük sürede kiracı bir ödeme yapmadı. Aynı zamanda tahliye talepli olarak da icra takibi başlatıldı. 30 gün içerisinde icra takibinde ödeme yapılmazsa ve 7 gün içerisinde itiraz edilmezse bu noktada mülk sahibinin kiracıyı tahliye etme hakkı doğuyor. Bunun üzerine mülk sahibi kiracı aleyhine tahliye edilmesine ilişkin süreç başlattı.

Kirasını geciktirdiği için evinden oldu! Mahkemeden emsal tahliye kararı

İTİRAZ ETTİ, MAHKEME TAHLİYE KARARINI TEKRARLADI

Kiracı tahliye edeceğini ve süre verilmesini istedi. Ödemesi gereken bedelleri ise 30 gün geçtikten sonra ödedi. Sonrasında yapılan icra takibine dava açmak sureti ile itiraz etti. Fakat itiraz etmesi sonrasında sonuç alınamadığından dolayı yerel mahkeme itirazın geçersiz olduğunu ve kiracının tahliyesine karar verdi.

İHTARNAMEYE GEREK YOK

Sonrasında süreç istinaf mahkemesine taşındı. İstinaf mahkemesi kararında ise somut olayda usulüne uygun ödeme emrinin tebliği üzerine davalı kiracı tarafından kira ilişkisine ve kira bedeline açıkça itiraz edilmediğinden, kira ilişkisi ve kira bedelinin kesinleşmiş olduğu, kiracının temerrüde düşmesi için noter kanalı ile ihtarname çekilmesi ya da sözlü bildirimde bulunulmasının gerekmediğine hükmedildi.

İSTİNAF SEBEPLERİ YETERLİ GÖRÜLMEDİ

Ödeme emrinin tebliği üzerinden 30 günlük süre geçtikten sonra yapılan ödemenin tahliyeye engel teşkil etmediği, kira borcunun ödendiğinin dosyaya sunulan delillerle ispat edilemediği anlaşıldığından bu tahliyenin şartlarının oluşmasıyla kiracının istinaf sebeplerinin yeterli olmadığı anlaşıldı.

Kirasını geciktirdiği için evinden oldu! Mahkemeden emsal tahliye kararı

Bundan dolayı ilk derece mahkemesinin kararı hem maddi olay hem de hukuka uygunluk bakımından incelemeye tabi tutularak tespit edilen yargılama hatalarını bizzat düzeltme amacıyla yapılan inceleme sonucunda duruşma yapılmasına gerek olmadan istinaf sebeplerinin yerinde olmadığına karar verildi.

İHTARNAME GÖNDERİLMEDEN TAHLİYE EDİLDİ

Bu davada önemli olan şey ise hep kiracıyı çıkarmak için iki haklı ihtara gerek görülüyordu. İki kere kiracıyı uyarmak gerekiyordu. Bu noktada kiracıyı uyarmadan yani ihtar göndermeye gerek kalmadan, eğer kiracı ödeme yapmıyorsa tahliye talepli olarak icra takibi başlatılması gerekiyor. Bu icra takibine 7 gün içinde itiraz etmezse ve 30 gün içerisinde ödemezse kiracının tahliye durumu söz konusudur."

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Milliyet
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...