Konut ve otomobil ilanlarında yeni dönem başladı! Sistemin detayları ortaya çıktı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Sabah, Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Konut ve otomobil ilanlarında yeni dönem başladı! Sistemin detayları ortaya çıktı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Sabah, Anadolu Ajansı

Ticaret Bakanlığı'nın, gayrimenkul ve ikinci el taşıt satışlarında sahte ilanlarla spekülatif fiyat oluşumlarını engellemek amacıyla getirdiği ilan yasağının uygulanması yürürlüğe girdi. İşte uygulamanın detayları..

Ticaret Bakanlığı, internet sitelerinde gerçeği yansıtmayan, fiyat şişirmeleri ve aldatmacaları içeren ilanlar yoluyla taşınmaz ve ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde vatandaşların mağdur edildiğinin gözlemlenmesi üzerine bazı kararlar almıştı. Resmi Gazete'nin 31 Ağustos 2023 tarihli sayısında yayımlanan düzenlemelerle taşınmaz ticareti ve ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretine ilişkin yönetmeliklerde değişiklik yapılmış, 2 aylık da geçiş süreci tanınmıştı.

Bu değişikliklerle ilan sitelerinde açık kimliğini gizleyerek sahte hesaplar üzerinden ilan verilmesinin engellenmesi amaçlandı.

KİMLİK DOĞRULAMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ GETİRİLDİ

Düzenleme kapsamında ilan platformlarına üyelikten veya ilanın yayımlanmasından önce ilan vermek isteyen kişinin adı, soyadı ve TC kimlik numarası ya da yabancı kimlik numarası ile telefon numarasını, tüzel kişinin unvan ve telefon numarasını doğrulama yükümlülüğü getirildi.

Konut ve otomobil ilanlarında yeni dönem başladı! Sistemin detayları ortaya çıktı

İlanı yayımlamadan önce ilana konu taşıtın veya taşınmazın ilan veren üyeye veya bu üyenin gerçek kişi olması halinde birinci ve ikinci derece kan hısımlarına veya eşine ait olduğunu ya da ilanı veren üyenin ilana konu taşıt veya taşınmaz sahibi tarafından yetkilendirildiğini doğrulama yükümlülüğü de bugün itibariyle devreye girdi.

SAHTE İLANLARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Söz konusu düzenlemelerle elektronik ortamda hizmet sunan ilan platformlarında kimliği belli olmayan üyelikler üzerinden yayımlanan gerçeğe aykırı, aldatıcı veya sahte taşıt ve taşınmaz ilanlarının önlenmesi, bu alanlarda ilan kirliliği ile ilanlardaki bilgi kirliliğinin engellenmesi ve taşıt ve taşınmazlarda spekülatif fiyat artışlarının önüne geçilmesi hedeflenirken, düzenleme kapsamında gerçeğe aykırı verilen her bir ilan için ilan verene 10 bin ila 100 bin TL arasında idari para cezası uygulanacak.

Konut ve otomobil ilanlarında yeni dönem başladı! Sistemin detayları ortaya çıktı

E-DEVLET İLE SİSTEME GİRİŞ YAPILACAK

Ticaret Bakanlığı bünyesinde kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden, başkalarına ait taşıtların ve taşınmazların satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan kişiler tarafından, yeni üyeliklerde üyelik başvurusunda bulunan, mevcut üyeliklerde ise ilk ilan girişi öncesinde ilan vermek isteyen ilan sahibinin kimlik ve yetki doğrulaması yapılmasına olanak sağlanacak.

Sisteme ilk etapta e-Devlet şifresi ile giriş yapılacak. Yeni düzenlemeyle emlak komisyoncuları ve oto galericileri, sahip oldukları yetki belgeleriyle doğrulama yaparak, satışına yetkili oldukları taşıtı veya taşınmazı ilana koyabilecek.

FİYAT FARKI TAKİP EDİLECEK

Daha önce satışlarda sıkça karşılaşılan ve büyük vergi kayıplarına sebep olan konutların gerçek değeri üzerinden satışının yapılmaması sorunu da çözüme kavuşacak.

Örneğin 2 milyon TL'ye satılan bir ev kağıt üzerinde 500 bin TL gösterilerek, 1.5 milyon TL'lik alışverişin vergisi kaçırılıyordu. Şimdi EİDS ile ilan sitesindeki istenilen fiyat ve tapudaki satış fiyatı karşılaştırılacak.

Gerçeğe aykırı beyanda bulunanlara idari para cezası kesileceği gibi aradaki vergi kaybı da alım-satım yapan kişilerden tahsil edilecek.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, Sabah, Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...