Kruvaziyer turizminde pik yaşanacak

- Güncelleme:
Kruvaziyer turizminde pik yaşanacak

Ekonomi Haberleri

Kruvaziyer turizminde geçen yıl 991 gemiyle 1 milyon turist ağırlayan limanlarda, bu yıl artan gemi sayıları ve hizmet kapasitesiyle pik yaşanması bekleniyor.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Türkiye Liman İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erdemir, bu yılın ilk 4 ayında 116 gemiyle 122 bin 537 kruvaziyer yolcunun geldiğini söyledi. Erdemir “Geçen yıl ilk 4 ayda 59 gemiyle 35 bin 368 yolcu gelmişti. Buna göre, geçen yıla göre ilk 4 ayda gemi sayısında yüzde 96,6, yolcu sayısında ise yüzde 246,5 artış yaşandığını görüyoruz” dedi. Pandeminin etkisinin azalması ve tamamen ortadan kalmasıyla birlikte kruvaziyer turizminde her yıl artış yaşandığını kaydeden Erdemir “2021’de 78 kruvaziyer gemisiyle 45 bin 362 yolcu Türkiye’ye geldi. 2022’de ise kruvaziyer gemi sayısı 22 katına çıkarak 991’e yükselirken, yolcu sayısı da 12 katına çıkarak 1 milyonu aştı. Bu yılı da bir önceki yıllara göre artışla kapatmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

YENİKAPI DÖNÜM NOKTASI OLACAK

Ekim 2021’de hizmete giren Galataport ile birlikte 2022’de Türkiye’de kruvaziyer gemilerin yanaştığı liman tesisi sayısının 22’ye ulaştığını belirten Erdemir, Türkiye’de en yoğun limanların sırasıyla; Kuşadası, İstanbul, Bodrum, İzmir, Antalya, Çeşme, Çanakkale, Marmaris, Sinop, Dikili, Alanya, Amasra, Trabzon, Bozcaada, Fethiye, Kaş, Göcek, Datça, Ünye, Taşucu, Mersin ve Ayvalık olduğunu kaydetti. Bunların yanı sıra kruvaziyer turizmini daha da hareketlendirecek yeni projelerin de yolda olduğunun müjdesini veren Erdemir “Bu yıl, ülkemiz açısından kruvaziyer liman işletmeciliğinde adeta bir dönüm noktası olacak İstanbul Yenikapı Kruvaziyer Limanı ile ülkemiz açısından bir diğer önemli proje olan Fethiye Kruvaziyer Limanı’na ilişkin ilgili proje ve etüt çalışmalarının tamamlanarak yapım ihalesi aşamasına geçilmesi bekleniyor” diye konuştu.  

GEMİLERDE YÜZDE 90 DOLULUK BEKLENİYOR

Aydın Erdemir “Bu yıl, ülkemizi ortalama yüzde 85-90 doluluk oranlarına sahip 1.300 gemi seferiyle 1,5 milyon yolcunun ziyaret etmesi bekleniyor. Gemi doluluk oranlarının artmasına bağlı olarak yolcu sayısında artış söz konusu olabilir” ifadelerini kullandı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...