Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Kurban'da yine israf edildi: Milyarlarca liralık milli servet boşa gidiyor

Kurban'da yine israf edildi: Milyarlarca liralık milli servet boşa gidiyor
Fotoğraf Başlığı Kurban'da yine israf edildi: Milyarlarca liralik milli servet bosa gidiyor

Kurban Bayramı’nda kesilen milyonlarca hayvandan elde edilen derilerin büyük bölümü israf ediliyor. TÜDKİYEB Başkanı Nihat Çelik, her yıl milyarlarca liralık milli servetin boşa gittiğini vurguladı.

Kaydet
a- | +A

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Kurban Bayramı sonrası yaşanan hayvan derisi israfına dikkat çekerek ciddi ekonomik kaybı işaret etti. Çelik, değerlendirilemeyen bu potansiyelin her yıl milyarlarca liralık milli servetin çöpe gitmesine yol açtığını söyledi.

Bayram döneminde kurbanlık satışlarının büyük ölçüde tamamlandığını belirten Çelik, bu yıl yaklaşık 2,5 milyonu küçükbaş olmak üzere 3 milyondan fazla kurbanlık hayvanın kesildiğini açıkladı. Ayrıca, Diyanet Vakfı’nın 890 bin, Türk Kızılay’ın ise 170 bin civarında vekaletle kurban kestiğini, zincir marketler ve diğer kuruluşlarla birlikte bu rakamın 1 milyonu aştığını ifade etti.


Kurbanda yine israf edildi: Milyarlarca liralık milli servet boşa gidiyor - 1. Resim
Başlık ResmiKurbanda yine israf edildi: Milyarlarca liralık milli servet boşa gidiyor - 1. Resim

"ÇÖPE GİTMESİ KABUL EDİLEMEZ"

Ancak Çelik’e göre asıl sorun, bu kadar büyük çaplı kesimlere rağmen ortaya çıkan deri miktarının değerlendirilememesi. “Yıllar önce bayramlarda deri kapma yarışı olurdu, şimdi maliyetler nedeniyle kimse almıyor” diyen Çelik, toplama, nakliye, tuzlama ve depolama maliyetlerinin yüksek olmasının bu ilgisizliğin başlıca nedeni olduğunu söyledi.

“Bu kadar değerli bir kaynağın çöpe gitmesi kabul edilemez” diyen Çelik, yerel yönetimlerin, vakıfların ve sektör temsilcilerinin iş birliğiyle bu kaybın önlenebileceğini vurguladı.

BAKMADAN GEÇME
Termometreler alarm veriyor, 47 dereceyi aştı! Halk tehlikede, günler boyu sürecek
HABER

Termometreler alarm veriyor, 47 dereceyi aştı! Halk tehlikede, günler boyu sürecek

"EKONOMİYE KAZANDIRMALIYIZ"

Öte yandan, satılamayan kurbanlıkların Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından alınmasının yetiştiriciler için önemli bir destek olduğunu belirten Çelik, “Karantina nedeniyle hayvanlarını pazara götüremeyen yetiştiricilerin de mağduriyeti önlendi” dedi. ESK’nın, hayvanların yaşına, cinsine ve karkas ağırlığına göre değişen tavan fiyatlar belirlediğini hatırlattı.

Çelik, "Deri kayıplarını önleyerek ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayabiliriz. Bu konuda topyekün bir seferberliğe ihtiyaç var" çağrısında bulundu.

BAKMADAN GEÇME
Gazetemizin gündeme getirdiği meseleye
HABER

Gazetemizin gündeme getirdiği meseleye 'İçişleri' el koydu! Hız sınırına ayar, tabelalar gözden geçirilecek

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.