Kurban'da yine israf edildi: Milyarlarca liralık milli servet boşa gidiyor

Kurban Bayramı’nda kesilen milyonlarca hayvandan elde edilen derilerin büyük bölümü israf ediliyor. TÜDKİYEB Başkanı Nihat Çelik, her yıl milyarlarca liralık milli servetin boşa gittiğini vurguladı.
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Kurban Bayramı sonrası yaşanan hayvan derisi israfına dikkat çekerek ciddi ekonomik kaybı işaret etti. Çelik, değerlendirilemeyen bu potansiyelin her yıl milyarlarca liralık milli servetin çöpe gitmesine yol açtığını söyledi.
Bayram döneminde kurbanlık satışlarının büyük ölçüde tamamlandığını belirten Çelik, bu yıl yaklaşık 2,5 milyonu küçükbaş olmak üzere 3 milyondan fazla kurbanlık hayvanın kesildiğini açıkladı. Ayrıca, Diyanet Vakfı’nın 890 bin, Türk Kızılay’ın ise 170 bin civarında vekaletle kurban kestiğini, zincir marketler ve diğer kuruluşlarla birlikte bu rakamın 1 milyonu aştığını ifade etti.
"ÇÖPE GİTMESİ KABUL EDİLEMEZ"
Ancak Çelik’e göre asıl sorun, bu kadar büyük çaplı kesimlere rağmen ortaya çıkan deri miktarının değerlendirilememesi. “Yıllar önce bayramlarda deri kapma yarışı olurdu, şimdi maliyetler nedeniyle kimse almıyor” diyen Çelik, toplama, nakliye, tuzlama ve depolama maliyetlerinin yüksek olmasının bu ilgisizliğin başlıca nedeni olduğunu söyledi.
“Bu kadar değerli bir kaynağın çöpe gitmesi kabul edilemez” diyen Çelik, yerel yönetimlerin, vakıfların ve sektör temsilcilerinin iş birliğiyle bu kaybın önlenebileceğini vurguladı.
"EKONOMİYE KAZANDIRMALIYIZ"
Öte yandan, satılamayan kurbanlıkların Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından alınmasının yetiştiriciler için önemli bir destek olduğunu belirten Çelik, “Karantina nedeniyle hayvanlarını pazara götüremeyen yetiştiricilerin de mağduriyeti önlendi” dedi. ESK’nın, hayvanların yaşına, cinsine ve karkas ağırlığına göre değişen tavan fiyatlar belirlediğini hatırlattı.
Çelik, "Deri kayıplarını önleyerek ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayabiliriz. Bu konuda topyekün bir seferberliğe ihtiyaç var" çağrısında bulundu.
Bu sene kestiğim 9 hayvanın derisini çöpe attım. Tertemiz bıçak kesiği olmadan çıkarttım.
Evet maalesef çok büyük bir ekonomik kayıp.Bir zamanlar yarış yapılarak toplanan deriler şimdiler de aman getirmeyin başımıza dert oluyor deyip istememe cüretinde bile bulunuyorlar. Değerlendirilmesi lazım yazık.
Daha öncelerden sadece Türk Hava Kurumu topluyordu, topladığı gelirin %70 ni paydaş kurumlara (sosyal yardımlaşma, kızılay, türk silahlar vakfına, diyanet vakfına) dağıtılıyordu. Serbest bırakılması ile büyük bir milli gelir kaybı yaşanmaktadır, deri toplama devlet eliyle yapılmaşıdır.
Ben Deri ceket imalatçısıyım biz almaya kalkınca çok para isteniyor şuan deri cok ucuz kesimhanlerde kesim yapılmadığı sürece sıkıntı oluyor kesim sonrası tuzlanıp serin bir yerde stoklanmalı
Bakanın deri fabrikası var heralde
Deri toplayıp götürdük dalga geçer gibi fiyat veriliyor. Çöpe atarım daha iyi.. Yeri imkânı olan tuzlayıp bekletiyor piyasası oluşunca çok iyi paralara satıyorlar. tuzlayıp bekleten insanlar bile 2 katı fiyat verdi. Bu şekilde kimse toplamaya da yanaşmayacak
Türkiye yüzyılı başlasın, ithale hücum
Güzel tespit tebrikler...