Memura maaş kadar zam: Kamuda en düşük aylık 22 bin lira olacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Memura maaş kadar zam: Kamuda en düşük aylık 22 bin lira olacak

Ekonomi Haberleri

AK Parti, memura yapılacak maaş zammını da içeren “Torba Kanun” teklifini TBMM’ye sundu. Memurlar yüzde 17,55’lik toplu sözleşme ve enflasyon farkına ek olarak seyyanen 8.077 lira zam alacak. En düşük memur maaşı 22 bin 17 lira olacak.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, ikisi geçici olmak üzere toplam 17 maddelik kanun teklifi ni TBMM Başkanlığına verdiklerini ifade ederek, memurların maaşlarında temmuz artış oranının yüzde 86’yı bulduğunu söyledi.

8.077 TL'LİK ARTIŞ

Güler, şu ifadeleri kullandı: "Teklifimizle tüm kamu görevlilerinin aylık ücretlerinde 1 Temmuz 2023 ile 31 Aralık 2023 arasındaki dönem için, enflasyon farkı dâhil, yapılması öngörülen artışa ilave olmak üzere seyyanen net 8.077 TL’lik bir artışı öngörüyoruz.

En düşük memur maaşı; 22 Aralık 2022 itibarıyla 9.105 TL iken, Ocak 2023’te 11 bin 848 TL’ye, artış oranıyla beraber 2023 Temmuz’unda 22 bin 17 TL’ye çıkarılacak. Temmuz artış oranı, bu şekliyle toplam yüzde 86’yı bulmakta. 2023 yılı kümülatif artış oranı ise toplamda yüzde 142.

Ortalama memur maaşı, Aralık 2022’de 10 bin 932 iken, Ocak 2023’te 14 bin 417 TL, şimdi ise 25 bin 15 TL’ye çıkarılacak. Ortalama memur maaşında Temmuz artış oranı ise toplamda yüzde 74’e karşılık geliyor. Ortalama memur maaşında 2023 kümülatif artış oranı da yüzde 129 olacak."

Güler, işverenlere verilen desteğin de 500 liraya çıkarıldığını ifade etti.

VERGİ VE CEZA DÜZENLEMELERİ İÇERİYOR

“Torba Kanun” teklifiyle bazı vergiler ve cezalarla ilgili de düzenlemeler yapılıyor. O düzenlemeler şöyle:

EK MTV GETİRİLİYOR

Sicilde kayıt ve tescilli bulunan araçlar ile 31 Aralık’a kadar ilgili sicillere ilk defa kayıt ve tescil edilecek olan taşıtlar, bir defaya mahsus olmak üzere, 2023 yılı için tahakkuk ettirilen Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tutarı kadar ek MTV’ye tabi olacak. Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler sebebiyle mücbir sebep hâli ilan edilen yerlerde; deprem tarihi itibarıyla kayıt ve tescilli taşıtlar, deprem sebebiyle yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı hâle gelen binaların maliklerine ait taşıtlar, depremlerde ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen taşıtlar ile depremler sebebiyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükellefl ere ait taşıtlar ek MTV’den muaf tutulacak.

GERİ KAZANIM KATILIM PAYI ARTIYOR

Çevre Kanunu kapsamında plastik poşet ve lastik gibi ürünlerden alınan geri kazanım katılım payı tutarı artıyor. Teklifle, Cumhurbaşkanına, belirlenen tutarları iki katına kadar artırmaya veya yarısına kadar indirmeye yetkili olacak.

BAZI VERGİ İSTİSNALARI KALDIRILIYOR

Kurumların, girişim sermayesi yatırım fonu katılma payları ile girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden elde edilen gelirlere sağlanan istisna hariç olmak üzere diğer yatırım fonlarından elde ettikleri gelire yönelik sağlanan istisna ile taşınmaz satışlarından elde edilen kazançlara tanınan kurumlar vergisi istisnası kaldırılıyor.

KURUMLAR VERGİSİ ORANI ARTIYOR

Teklifle, Kurumlar Vergisi oranı, 2023 yılı için yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarılıyor. Bu oran; bankalar, finansal kiralama, faktoring, Finansman Ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu kapsamındaki şirketler, elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ve sigorta şirketleri ile emeklilik şirketlerinin kurum kazançları için de yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseltiliyor.

Memura maaş kadar zam: Kamuda en düşük aylık 22 bin lira olacak

ÖDENEN MASKE CEZALARI İADE EDİLECEK

Teklif, koronavirüs döneminde ödenen cezaların vatandaşa iadesini de getiriyor. Buna göre; maske cezası gibi ödenen cezaların iadesi sağlanacak. Daha önce de Anayasa Mahkemesi, “tahsil edilen idari para cezalarının iade edilemeyeceğine” yönelik düzenlemeyi iptal etmişti. Böylece, pandemi döneminde ödenen cezaların iadesinin önü açılmıştı

AKARYAKITTAKİ ÖTV 6 AYLIK ENFLASYONA GÖRE BELİRLENECEK

ÖTV’nin, fiyat artışlarının yüksek seyrettiği dönemlerde fiyat hareketlerini izlemede yetersiz kalması, fiyat değişimlerinde nispi ağırlığını koruyamaması gibi sebeplerden kaynaklanan hazine gelirlerindeki azalışın önlenmesi amacıyla da bir adım atıldı. TBMM’ye sunulan teklifl e, akaryakıt ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) de artık 6 aylık üretici enfl asyonu oranında kendiliğinden belirlenmiş olacak.

KUR ARTIŞLARINA KARŞI MERKEZ BANKASI’NA YETKİ

Gerçek kişilerin Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarının kur artışlarına karşı korunması amacıyla hazine ve Maliye Bakanlığınca destek sağlanıyor. Benzer bir uygulama, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) nezdinde dövizden Türk lirasına dönüşen vadeli mevduat ve katılım hesapları için yapılıyor. Teklifte yer alan maddeyle, TCMB’nin benzeruygulamaları göz önünde bulundurularak hazine çatısı altında yürütülen uygulamanın da TCMB’ye devri öngörülüyor. Ayrıca, uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi de TCMB’ye veriliyor.

TORBA KANUN YARN GÖRÜŞÜLECEK

Torba teklif yarın TBMM Bütçe ve Plan Komisyonunda görüşülecek. Teklifte emekliler için bir düzenleme öngörülmüyor. Enflasyondan kaynaklı ilave yüzde 11,55 artış ile memur emeklilerinin aylıklarında temmuzdan itibaren yüzde 17,55 artış yapıldı. SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarında ise yüzde 19,77 artış sağlandı.

En düşük memur emekli aylığı ise 7.901 liradan 9.288 liraya yükselecek. Emekliler için 5-10 puanlık refah payı verilmesi gündemde… 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...