‘Merkez’ adım attı, döviz fren yaptı! BİST 100 endeksi bankalarla geriledi

Piyasalarda son dakika! Dün %8,72 değer kaybeden ve 9860’tan günü tamamlayan Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi, bugün 10 bini aşsa da üzerinde tutunamadı. Banka hisselerine gelen satışlarla endeks %0,50 geriledi ve 9810 puandan günü tamamladı. Merkez Bankası, bugün önemli adımlar atarak TL’yi destekleyici kararlar aldı. Dolar, akşam saatlerinde 37,90 TL’ye yakın seyrederken, kurlarda sakinleşme yaşandı. İşte piyasalarda bugün yaşananlar…
TÜRKİYE GAZETESİ/Ekonomi Servisi- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu 106 kişi hakkında verilen gözaltı kararı sonrası piyasalarda ikinci gün geride kaldı. Döviz kurları cephesinde stabil görünüm sağlanırken, borsada volatilite devam etti.
20 Mart 2025 dolar fiyatı 37,90 TL’ye yakın seviyelerden günü tamamlıyor. Euro ise 41,15 TL’ye geriledi. EUR/USD paritesinin bugün 1,8025’e gerilemesi, Avrupa para birimi üzerindeki baskıyı artırdı.
Öte yandan bugün TCMB, 600 milyar TL'lik depo alım ihalesi açarak sıkılaşma adımı attı. Böylece gecelik faizler (TL REF) %43,64’e yükseldi. Bu tedbir, TL’ye de destek oldu.
TCMB’DEN ARA TOPLANTI
Para Politikası Kurulu da ara toplantı yaparak “sıkı para politikası duruşunu destekleyici” adımlar attı. Bu kapsamda Merkez Bankası gecelik borç verme faiz oranını 44’ten %46’ya çıkardı. Finansal istikrarın korunması için gerektiğinde ek önlemler alınacağı da vurgulandı. Enflasyon görünümünde kalıcı bir bozulma öngörülmesi halinde ise para politikasının daha da sıkılaştırılacağının altı çizildi.
BORSADA HIZLI HAREKETLER
Dünkü işlemlerde %8,72 değer kaybeden ve 9860 puandan günü tamamlayan Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi güne alımlarla başladı ve 10 bini aştı. Ancak öğleden sonra banka hisselerine gelen satışlarla birlikte endeks tekrar 10 binin altına çekildi. BİST 100 %0,5 düşüşle 9850’den günü tamamladı.
“YATIRIMCI PANİK YAPMAMALI”
Analistler, siyasi gelişmelerle ilgili haber akışına hassasiyetin arttığını, borsada da volatilitenin yüksek seyrettiğini belirterek, “Yatırımcılar panik yapmamalı, temkinli kalmalı, piyasaların denge bulduğunu görmeli. Mevcut ekonomi programının devamı ve belirsizliğin azalması önemli” şeklinde konuşuyor.
YABANCILARDAN KRİTİK TAHMİNLER
Piyasalarda yaşanan son türbülansla ilgili yabancılardan da kritik açıklamalar ve dolar tahminleri geldi. Buna göre;
-Goldman Sachs; 17 Nisan TCMB toplantısında 250 baz puanlık faiz indirimi üzerindeki riskin arttığını belirterek, 12 ay sonrası için dolarda 42 TL olan tahminini değiştirmedi.
ENFLASYON RİSKİNE DİKKAT
-HSBC; dolarizasyon ve enflasyon riskine dikkat çekti. Daha önceden doların yıl sonunda 41 TL-43 TL bandında olabileceğini öngören HSBC, bu tahmin üzerinde de “yukarı riskin arttığını” ileri sürdü.
-JPMorgan ise son enflasyondaki düşüşün daha yavaş olabileceğini belirterek, yıl sonu TÜFE tahminini %29,50’ye ve TCMB politika faizi öngörüsünü de %35’e çıkardı.
DTH ARTIYOR, KKM GERİLİYOR
Bu arada bugün haftalık para piyasası verileri de açıklandı. Buna göre 14 Mart ile sona eren haftada;
-Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 1 milyar 604 milyon dolar arttı ve 178,73 milyar dolara çıktı.
-Kur korumalı mevduat hesaplarının büyüklüğü ise 26 milyar 592 milyon lira geriledi ve toplam KKM bakiyesi 798,81 milyar liraya düştü.
YABANCILAR ALIMA GEÇMİŞTİ
-Yabancı yatırımcılar ise son türbülanslar yaşanmadan önce geçen hafta 480,10 milyon dolarlık hisse senedi ve 1 milyar 465 milyon dolarlık tahvil alımı yaptı.
-TCMB’nin toplam rezervleri de 1 milyar 167 milyon dolar yükseldi ve 171,82 milyar dolar oldu.