Merkez Bankası Başkanı Karahan’dan şahin açıklamalar: Kredi kartına düzenleme geliyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Merkez Bankası Başkanı Karahan’dan şahin açıklamalar: Kredi kartına düzenleme geliyor

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Enflasyonda tek hane için 2026’yı işaret eden Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, görünümde bozulmaya izin vermeyeceklerini söyledi. Faiz indirimini konuşmak için henüz erken olduğunu dile getiren Karahan, kredi kartı için de düzenlemeye gidecekleri sinyalini verdi.

Hafize Gaye Erkan’ın istifasının ardından Merkez Bankası Başkanlığı koltuğuna oturan Fatih Karahan, yılın ilk enflasyon raporunun sunumunu yaptı. Enflasyon tahminini yüzde 36 olarak koruyan, gelecek yıl yüzde 14, 2026’da da yüzde 9’la tek haneye geçişi hedeflediklerini ifade eden Karahan, faizde indirimin ise henüz erken olduğunu söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Karahan’dan şahin açıklamalar: Kredi kartına düzenleme geliyor

Karahan kredi kartlarında ise düzenleme sinyali verdi.

Karahan’ın mesajları şöyle:

Enflasyon beklentilerinin seviyesi önemli ölçüde iyileşmiştir. Enflasyon ana eğilimi tahminlerimizden daha hızlı geriledi. Sıkılaşma adımlarımızla talepte dengelenme başlamıştır.  Talebin zayıflaması ve beklentilerin iyileşmesiyle cari dengede düzelme izlenmiştir. 2024’de yurt içi talepteki dengelenmeyle birlikte cari dengedeki iyileşmenin süreceğini düşünüyoruz.

Enflasyon görünümünde bir numaralı risk asgari ücret. Özellikle ücret ayarlamalarının talep üzerindeki etkilerini yakından takip ediyor olacağız.

Enflasyon hedeflerimizle uyumlu seviyelere gelene kadar parasal sıkılığı korumakta kararlıyız. Görünümünde bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz. Dezenflasyonu tesis etmeye yönelik çalışmalarımız kararlılıkla devam edecek. Fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyoruz.

Mayısta enflasyonun yüzde 73’te zirve yapacağını, yıl sonunda yüzde 36’ya gerileyeceğini öngörüyoruz. Enflasyonun 2026 yılını tek haneli seviyelere gerileyerek yüzde 9 ile tamamlaması, orta vadede ise yüzde 5 hedefinde istikrar kazanmasını bekliyoruz.

Faiz indirimi konuşmak için fazlasıyla erken. İndirim için enflasyonda 2024 ve 2025 hedefini tutabileceğimizi görmemiz gerekiyor.

Zorunlu karşılıklar aracılığıyla 1 trilyon TL’den fazla likidite sterilize edildi. TL mevduat faizleri yeniden artmaya başladı. TL mevduata geçiş devam ediyor. Bununla birlikte ocak ayında TL payının artışının yavaşladığını gördük. Son düzenlemeyle bunu yeniden hızlandıracağız. Kredi büyümesinde oluşacak aşırılıklara izin vermeyeceğiz.

Merkez Bankası Başkanı Karahan’dan şahin açıklamalar: Kredi kartına düzenleme geliyor

Kredi kartlarında düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

Sermaye girişlerinde güçlü artış gözlemleniyor. Sermaye akımları ocak ayıyla birlikte ivme kaybetse de pozitif tarafta kalmıştır.

Son dönemde rezervlerdeki düşüşün sebeplerinden biri KKM’den yabancı paraya dönüşlerin artması.

Bir rezerv hedefimiz yok. Piyasa şartları el verdiği sürece bir miktar rezerv biriktirmek istiyoruz. 

Merkez Bankası Başkanı Karahan’dan şahin açıklamalar: Kredi kartına düzenleme geliyor

KİRA ARTIŞ HIZI YAVAŞLADI

Fatih Karahan ayrıca sıkılaştırma tedbirlerinin meyvelerini verdiğini belirterek “Hizmet enflasyonu eğiliminde son çeyrekte yavaşlama kaydedilmekle birlikte katılık devam etmektedir. Hizmet enflasyonundaki katılığın önemli bileşeni kiralardır. Sıkılaştırma sonrası büyük kentlerde konut fiyatlarındaki artış hızı belirgin ölçüde yavaşlamıştır. Fakat istenilen seviyeyi henüz görmedik. Konut fiyat artış hızının yavaşlaması kira ve hizmet enflasyonu yoluyla dezenflasyona katkı sağlayacaktır” dedi. 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...