MÜSİAD'dan yüksek faize imece çözüm

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
MÜSİAD'dan yüksek faize imece çözüm

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

“Bu faizlerle ticaret, yatırım yapmak sürdürülebilir değil” diyen MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, mevcut finansal şartların beraber iş yapmayı gerektirdiğini, bu kapsamda MÜSİAD Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nu kurduklarını söyledi. Asmalı “Kendi içimizdeki fonların bize maliyeti neredeyse sıfır” dedi.

ÖNDER ÇELİK'İN HABERİ - Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, göreve geldikleri günden itibaren en önemli hedeflerinden biri olan MÜSİAD Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun kurulduğunu, SPK’dan tüm onayların alındığını, bu ay sonuna kadar talep toplama işleminin devam edeceğini, ilk ihracın ise 16 Kasım’da yapılacağını söyledi.

MÜSİAD Vizyoner’23’ün tanıtım toplantısında konuşan Asmalı “Kolektif hareketi bir başarı katalizörü olarak kullanıp, Türkiye’yi dünyanın önde gelen ilk 10 ekonomisinden biri olarak konumlandırabiliriz. Tüm bu iddiamızı bir hayal olarak sunmayıp aksiyona geçip, kolektif gücümüze inanıp Türkiye’nin ihtiyacı olan yatırım sermayesine çeviriyoruz. Bugün sizlere ilk defa MÜSİAD Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nu kurduğumuzu, MÜSİAD üyelerinin sermaye güçlerini birleştirip katma değerli yatırımlar için kaynak oluşturacağımızı ve ülkemizi 2 trilyon gayrisafi millî hasılaya ulaştıracak çalışmalar için sorumluluk aldığımızı ilan ediyoruz” dedi. MÜSİAD’ın yaklaşık 14 bin üyesi ile potansiyel bir güç oluşturduğuna işaret eden Asmalı “50 bin dolar sermaye çok anlamlı değil ama 2 bin kişi bir araya gelip 50 bin doları bir fonda değerlendirirse bu fon 100 milyon dolar gibi anlamlı ve yatırım yapılabilecek bir büyüklüğe ulaşır. İşte bu düşünce ile yola çıkarak girişim sermayesi fonunu kurduk. Bu fondan sadece MÜSİAD üyeleri ve üyelerinin ortak olduğu şirketler faydalanabilecek. Katılım için minimum sermayeyi 250 bin TL olarak belirledik. İnşallah bu toplanan fonla ülkemizin teknolojik kalkınmasına ve ihtiyaç duyduğu ithal ikame üretimi yapan teknolojik sanayi firmalarına yatırım yapılacak” diye konuştu. Kredi maliyetlerindeki artışa işaret eden Asmalı, şu anda mevcut finansal şartların firmaların beraber iş ve yatırım yapmasını gerektirdiğini vurguladı.

FAİZDE DÜŞÜŞ 2024 İLK ÇEYREKTE

Geçmişte krediye ulaşamama konuşulurken, şu anda iş dünyasının yüksek kredi maliyetlerinden şikâyet ettiğini dile getiren Asmalı “Oranlar şu anda gerçekten çok yüksek, yüzde 50’nin üzerinde maliyetler konuşuluyor. Bu demektir ki yüzde 50’den daha fazla para kazanacaksınız ki finansmanın maliyetini bunun içinden çıkarabilesiniz. Bu faizlerle ticaret yapmak, yatırım gerçekleştirmek çok sürdürülebilir değil. Biz önümüzdeki senenin ilk çeyreğinden itibaren faizlerin aşağı geleceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonun da aşağı gelmesiyle beraber faizlerde gevşeme olacağını düşünüyoruz. Bu noktada biz şunu savunuyoruz, sermayelerimizi bir araya getirerek çok daha ucuz bir fonlama ve çok daha ucuz yatırım sermayesi oluşturabiliriz. Kendi içimizdeki bu fonların bize maliyeti neredeyse sıfır… Birlikte iş ve yatırım yapma kültürü tam da bu dönemde çok önemli buluyoruz. Bu sebeple üyelerimize de bu dönemde geçici bir süre ile bankalara çok başvurmamalarını söylüyorum” ifadelerini kullandı. 

SAVAŞ SÜRERSE TİCARET ETKİLENİR

Mahmut Asmalı, Filistin’de yaşanan insanlık dramına da değindi. “İsrail’in yaptığı yoğun hava saldırıları ve bombalamalar yüzünden Gazze’de âdeta taş üstünde taş kalmadı” diyen Asmalı, şöyle konuştu: İsrail Gazze’de neredeyse planlı bir soykırım faaliyeti yürütüyor. Bu duruma sessiz kalmak imkânsız. Dünyanın neresinde bir masum, bir sivil zulüm görüyorsa buna sessiz kalamayız. Biz MÜSİAD olarak, Gazze’deki savaşı ve insanlığa karşı yapılan bu katliamı kınıyoruz.

Bu savaşın ilk etapta enerji fiyatlarına yansımaları olacağına işaret eden Asmalı “Umuyoruz ki savaş çok büyümez. Ancak böyle devam ederse bunun küresel ticarete etkileri çok büyük olur” ifadelerini kullandı.

MÜSİAD VİZYONER'23 4 KASIM'DA

Mahmut Asmalı, 2015’ten bu yana her iki yılda bir gerçekleştirilen ve bu yıl 4 Kasım’da düzenlenecek MÜSİAD Vizyoner Zirvesi’nin, geleceğin iş dünyasının gerektirdiği değişiklikleri ele almayı ve iş birliğini sürekli artırmayı hedeflediğini söyledi. Zirvenin bu yılki mottosu ‘Biz’in Gücü’ olacak. Asmalı “Kurulduğumuz günden bugüne dek iş dünyasının birleştirici rolünü üstlendik. 2022’de düzenlediğimiz Türkiye’nin Gücü Ödüllerinde ‘Yan Yana’ temasını işleyerek bir değil biz olmanın önemine her daim vurgu yaptık. Bu seneki zirvemizin mottosunu, bir ve beraber olmaya ve bunu anlamlı bir bütün hâline getirecek olan kolektif harekete vurgu yapmak için -Biz’in Gücü- olarak belirledik” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...