Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Petrol ısındı, piyasalar dondu! Trump ve Fed etkisi fiyatları uçurdu

Petrol ısındı, piyasalar dondu! Trump ve Fed etkisi fiyatları uçurdu
Fotoğraf Başlığı Petrol isindi, piyasalar dondu! Trump ve Fed etkisi fiyatlari uçurdu

ABD'nin İran'a yeni petrol yaptırımları sonrası arz endişesiyle petrol fiyatları arttı. Brent petrol vadeli işlemleri yüzde 0,6 artışla varil başına 67,68 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas tipi (WTI) ham petrolü yüzde 0,8 artarak 62,95 dolara ulaştı.

Kaydet
a- | +A

ABD'nin İran'ın petrol ticaretine yönelik yeni yaptırımlar açıklamasının ardından arzın sıkılaşabileceği beklentisiyle petrol fiyatları yükseldi.

Petrol ısındı, piyasalar dondu! Trump ve Fed etkisi fiyatları uçurdu - 1. Resim
Başlık ResmiPetrol ısındı, piyasalar dondu! Trump ve Fed etkisi fiyatları uçurdu - 1. Resim

BRENT PETROLDE FİYAT YÜKSELDİ

Yahoo! Finance'den edinilen bilgilere göre, Brent petrol vadeli işlemleri yüzde 0,6 artışla varil başına 67,68 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas tipi (WTI) ham petrolü yüzde 0,8 artarak 62,95 dolara ulaştı.

BAKMADAN GEÇME
Petrol sevkiyatına darbe vuruldu! 3 milyon varil kapasitesi vardı
HABER

Petrol sevkiyatına darbe vuruldu! 3 milyon varil kapasitesi vardı

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, İran'ın nükleer programına ilişkin görüşmeler sürerken Çarşamba günü yeni yaptırımlar açıkladı. Deutsche Bank'tan piyasa stratejisti Jim Reid, "Petrol fiyatlarındaki yükseliş önce Çin'in müzakereye açık olduğuna dair haberlerle desteklendi, ardından ABD’nin İran’a uyguladığı yeni yaptırımlarla güç kazandı" dedi.

Hazine Bakanı Bessent ise “İran’a maksimum baskı uygulayacağız ve rejimin petrol tedarik zinciri ile ihracatını bozacağız” açıklamasında bulundu.

Petrol ısındı, piyasalar dondu! Trump ve Fed etkisi fiyatları uçurdu - 2. Resim
Başlık ResmiPetrol ısındı, piyasalar dondu! Trump ve Fed etkisi fiyatları uçurdu - 2. Resim

FED'DEN FAİZ AÇIKLAMASI

Sterlin, dolar karşısında (GBP/USD) 1,3297 seviyesinde sabit kaldı.

Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları ile gümrük tarifelerine ilişkin gelişmeleri değerlendiriyor. Powell, yaptığı konuşmada "daha fazla netlik oluşmadan faiz oranlarında herhangi bir ayarlama düşünmüyoruz" dedi.

Trump’ın tarifelerinin “daha yüksek enflasyon ve daha yavaş büyüme” oluşturmasını beklediğini belirtti.

Bu durumun, fiyat ve iş gücü piyasasında istikrar sağlamaya çalışan Fed için bir ikilem oluşturabileceğini söyledi:

İkili görev hedeflerimizin çatışabileceği zorlu bir senaryoyla karşı karşıya kalabiliriz.

ABD borsaları Çarşamba günü sert düştü. S&P 500 endeksi günü %2,2 kayıpla kapattı. Bu düşüşte Powell’ın açıklamaları ile çip ihracatına yönelik kısıtlamaların etkisi büyük oldu.

Nvidia (NVDA) hisseleri, ABD hükümetinin Çin’e yönelik yeni çip ihracatı kısıtlamalarının şirkete 5,5 milyar dolarlık maliyet getireceğini açıklamasının ardından %7’ye yakın değer kaybetti. AMD hisseleri de benzer açıklamalar sonrası %7'den fazla düşerek, şirketin yeni düzenlemelerden 800 milyon dolara kadar etkilenebileceğini belirtti.

"TRUMP FIRTINASI" PİYASALARI SARSTI

AJ Bell Finansal Analiz Başkanı Danni Hewson, "Yatırımcılar değişim umsa da, piyasalar yine Trump’ın ticaret politikalarının estirdiği 'Trump Fırtınası'ndan sarsıldı" dedi.

Diğer döviz hareketlerinde, sterlin euro karşısında yüzde 0,2 yükselerek 1,1642 euroya çıktı.

Altın fiyatları, belirsizliklerin güvenli liman talebini artırmasıyla rekor seviyelere yakın seyretti.

Altın vadeli işlemleri yüzde 0,3 düşüşle ons başına 3.337,80 dolara, spot fiyat ise yüzde 0,6 düşüşle 3.321,66 dolara geriledi.

Hargreaves Lansdown Hisse Fonları Başkanı Steve Clayton, "Trump, Japonya ile gümrük tarifelerinin azaltılması amacıyla yapılan görüşmelerde 'büyük ilerleme' sağlandığını iddia etti ancak ayrıntı vermedi" dedi. Bazı yorumcular, Japonya'nın ABD savunma sanayiine daha fazla harcama yapması hâlinde ABD'nin taviz verebileceğini öne sürüyor.

Clayton ayrıca şu ifadeleri kullandı:

Yatırımcılar, bu kadar 'pazarlıkçı' bir başkan döneminde bilgi eksikliğine alışmak zorunda kalacak. Trump, önce ABD’ye haksızlık yapıldığını iddia ediyor, sonra pazarlık masasına değerli bir şey getirilmesini istiyor. Görüşmeler kapalı kapılar ardında yürütüldüğü için, yatırımcılar sadece tahmin yürütüyor.

Ancak, çoğu karşılıklı tarifenin üç ay ertelendiği göz önünde bulundurulursa, belirsizlik penceresi çok uzun sürmeyebilir.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.