Petrol krizi rüzgarı tersine çevirdi, ralli başladı! Şeker fiyatları son 6 ayın en yüksek seviyesine çıktı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Petrol krizi rüzgarı tersine çevirdi, ralli başladı! Şeker fiyatları son 6 ayın en yüksek seviyesine çıktı

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Petrolde yaşanan arz sorunu emtia piyasasında rüzgarın terse dönmesine sebep oldu. Emtia piyasasında satış baskısı yerini ralliye bıraktı. Kahve fiyatları yüzde 7'den fazla yükselirken, şeker ve kakao piyasası son 6 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Üç ayda yüzde 25 artışla 90 doları aşan petrol fiyatları Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nden (OPEC+) gelen raporun ardından atağa kalktı. Suudi Arabistan ve Rusya'nın arz kesintilerini uzatma kararıyla 90 doları aşan petrol, 100 dolara yelken açtı.Petrolün yanı sıra doğal gazdaki yükseliş emtia piyasasında satış baskısının kırılmasını sağlayarak rüzgarı tersine çevirdi. Ralllinin başladığı emtia piyasasında şeker ve kakao son 6 ayın zirvesine yükseldi.

PETROL FİYATLARI YÜKSELDİ

Suudi Arabistan ve Rusya’nın arz kesintilerinin etkisiyle üçüncü hafta üst üste yükseliş kaydeden Brent Petrol, 94 doları aşarak yılın en yüksek seviyesine çıktı. 94,63 ile rekor kıran ve 100 dolara koşan Brent Petrol haftayı 94,27 dolardan kapattı. Fed'in kritik faiz kararını açıklayacağı haftanın öncesinde petrol  yüzde 2,2 artış gösterdi. Brent Petrol'ün 90 dolar civarında fiyatlanmaya devam edeceğini belirten uzmanlar 100 dolar seviyesi için uyardı. 

DOĞAL GAZA GREV ETKİSİ

Petrolün yanı sıra doğal gaz fiyatları da geçen hafta yüzde 1,5 arttı. Doğal gaz fiyatları Avustralya'daki işçi grevlerinden dolayı meydana gelen arz şoklarına yönelik endişelerle yükseldi. Avustralya'daki önemli Chevron tesislerinde çalışan LNG işçileri, yönetimle yapılan görüşmelerin anlaşmaya varamaması üzerine kısmi grevlere başlamıştı.

EMİTA PİYASASINDA RÜZGAR TERSİNE DÖNDÜ

Enerji ham maddelerindeki yükseliş nedeniyle bir önceki hafta satış baskısının hakim olduğu emtia piyasasında geçen hafta ise sert yükselişler görüldü. Altının ons fiyatı, Asya merkez bankalarının para birimlerini koruma amaçlı önlemler alması sonrası yükselişe geçerek, haftayı yüzde 0,2 yükselişle tamamladı. Gümüş yüzde 0,5, paladyum yüzde 4,1, platin yüzde 3,7 değer kazandı. Öte yandan tezgah üstü piyasada, bakır yüzde 2,2, çinko yüzde 5,4, kurşun yüzde 0,1 ve alüminyum yüzde 1 artış kaydederken nikel yatay bir seyir izledi.

Petrol krizi rüzgarı tersine çevirdi, ralli başladı! Şeker fiyatları son 6 ayın en yüksek seviyesine çıktı

TAHIL FİYATLARI YÜKSELDİ

Rusya'nın tahıl koridorunun çıkmasının ardından buğday fiyatları yükselişini sürdürdü. Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören buğday yüzde 1,3, pirinç yüzde 0,9 değer kazanırken, mısır yüzde 1,8, soya fasulyesi yüzde 1,7 azaldı. Analistler, dünya buğday üretim tahminlerinin önceki aya göre düşüş göstermesi sonucunda buğday fiyatlarının arttığını söyledi.

ABD Tarım Bakanlığı'nın (USDA) 2023/24 sezonuna yönelik tahminlerine göre buğday üretimi tahminleri önceki aya göre 3,3 milyon azalarak 793,37 milyon ton seviyesinde gerçekleşirken, dönem sonu stok tahminleri ise 920 bin azalarak 265,61 milyon ton oldu.

Dünya mısır üretim tahminlerinin önceki aya göre artış göstermesi ise mısır fiyatlarının değer kaybetmesine neden oldu. Uluslararası Hububat Komisyonu'nun (IGC) tahmin raporunda, mısır üretiminde önceki ay tahminlerine göre 1 milyon ton artış öngörülürken, dönem sonu stokları önceki ay tahminlerine göre 6 milyon ton artarak 288 milyon tona yükseldi.

KAHVEDEKİ YÜKSELİŞ YÜZDE 7'Yİ AŞTI

Intercontinental Exchange'de işlem gören kahve yüzde 7,1, şeker yüzde 3,2, kakao yüzde 2,6, pamuk yüzde 0,9 arttı. Şeker 0,2779 dolarla Ekim 2011’den bu yana, kakao da 3.763 dolarla Mart 2011’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Petrol krizi rüzgarı tersine çevirdi, ralli başladı! Şeker fiyatları son 6 ayın en yüksek seviyesine çıktı

Hindistan'ın en çok üretim yapan eyaleti Maharashtra'daki şeker üretiminin, kurak geçen ağustos ayı nedeniyle düşmesi bekleniyor. Petrol fiyatlarındaki artışla beraber talebe yönelik artan beklentiler de şekerde yükselişe neden oldu. Kakao fiyatları, El Nino hava olayının küresel kakao üretimini olumsuz etkileyeceği endişeleriyle yükselmeye devam etti.

Öte yandan, Brezilya Tarım Bakanlığı'nın ülkenin en büyük çikolata yapımı ham maddesi üreten eyaleti olan Bahia'daki meyve bahçelerinde hafif kakao mozaik virüsü (CaMMV) tespit edildiğini duyurması kakao fiyatlarının artmasına neden oldu. Kahve fiyatlarındaki yükselişte ise küresel üretimdeki keskin düşüş ve uluslararası piyasalarda kahve çekirdeklerine artan talep etkili oldu.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...