Petrolün ateşi yeniden yükseliyor! Fiyatlar 1 haftanın zirvesini gördü

Petrol fiyatlarında son dakika! Hindistan ve Pakistan arasındaki çatışma jeopolitik riskleri yükseltirken, ABD-Çin arasında müzakerelerin başlayacağına yönelik haberler küresel ekonomide iyimserliğe destek oldu. Brent petrolün varil fiyatı 62,50 dolara kadar yükseldi ve son 1 haftanın en yüksek seviyesini gördü.
TÜRKİYE GAZETESİ / EKONOMİ SERVİSİ - Hafta başında 60 doların altına gerileyen petrolfiyatlarında yön yeniden yukarı döndü. 7 Mayıs Çarşamba işlemlerinde Brent petrolün varil fiyatı 62,50 dolara kadar yükseldi ve son 1 haftanın en yüksek seviyesini gördü.
Asya’da Hindistan ve Pakistan arasında yaşanan çatışmalar, jeopolitik riskleri yükselterek petrol fiyatlarında ivmelenmeye sebep oldu.
MÜZAKERELER UMUT OLDU
Öte yandan ABD ve Çin arasında ticaret müzakerelerinin başlayacağına yönelik haberler de petrol fiyatlarına pozitif yansıdı. Dünyanın en büyük iki petrol tüketicisi arasında gerginliğin azalması yönündeki beklentiler öne çıkmaya başladı. Muhtemel bir anlaşma zemininin, petrolde, gelecek dönemde talep endişelerinin de bir miktar azalmasına sebep olabileceği ifade ediliyor.
PETROL STOKLARI GERİLEDİ
Bu arada ABD’de geçen hafta petrol stoklarının 2,5 milyon varil beklentiye karşılık 4,5 milyon varil gerilemesi ve ülkedeki büyük üreticiler arasında yer alan Diamondback Energy ile Coterra Energy’nin sondaj kulesi sayısını azaltma planlarını duyurması da petrolde arz beklentilerini düşürerek fiyatların yükselmesinde etkili oldu.
AVRUPA VE ÇİN FAKTÖRÜ
Öte yandan Avrupa'daki şirketlerin ilk çeyrek bilançolarında ortalama %0,5 civarında büyüme bildirmesi yönündeki beklentiler de petrol fiyatına destek oldu. Önceki beklentiler %-1,7'lik düşüşe işaret ediyordu. Çin piyasalarının da 5 günlük tatil sonrası açılması, petrolde talebi artırdı.
Petrol piyasasında da bu akşamki FED kararı da izleniyor. FED’in, enflasyon riskine dikkat çekerek faizi sabit tutması bekleniyor.