Powell'ın sunumu öncesi kritik rapor: Fed'den enflasyon ve faiz vurgusu

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Powell'ın sunumu öncesi kritik rapor: Fed'den enflasyon ve faiz vurgusu

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

ABD Merkez Bankası (Fed) altın ve kripto yatırımcılarının uzun bir süre beklediği faiz indirimleri için ipucu niteliğindeki ABD Kongresi için yılda 2 kez hazırlanan yarı yıllık Para Politikası raporunu yayımladı. FED Başkanı Powell'ın kongrede yapacağı sunum öncesinde yayımlanan raporda finans sektöründeki kırılganlıklar ve enflasyon vurgusu dikkat çekti.

Altın ve kripto para yatırımcıları FED'in bu yıl faiz indirimlerini başlatmasını bekliyor. Ocak ayında piyasalara istediğini vermeyen FED, temkinli davranışını sürdürüyor. FED, piyasaları yakından ilgilendiren ABD Kongresi için yılda 2 kez hazırlanan yarı yıllık Para Politikası raporunu yayımladı. Raporda enflasyonun belirgin şekilde yavaşladığına ve finansal kırılganlıklara işaret edildi.

FED ENFLASYON HEDEFİNDE KARARLI

Ekonominin geneline odaklanan Fed, enflasyon baskılarını yüzde 2'lik hedefe indirme konusundaki kararlılığını yineledi. Federal Açık Piyasa Komitesi, enflasyonun %2'lik hedefe doğru sürdürülebilir bir yolda ilerlediğine dair daha fazla güven oluşana kadar federal fon oranı için hedef aralığını düşürme ihtimalinin düşük olduğunu belirtti.

FİNANSAL SEKTÖR KIRILGAN

FED, raporunda bu kırılganlıklara rağmen, geçtiğimiz ilkbahardan bu yana bankacılık sistemindeki gelişmelere dikkat çekti. Rapora göre bankalar, güçlü banka kârları ve azalan sermaye dağıtımları nedeniyle genel olarak artan sağlam yasal risk bazlı sermaye oranlarını korudu. Raporda finansal sektördeki önemli kırılganlıklara dikkat çekilerek “Ancak bankacılık sistemindeki akut stres geçen bahardan beri azaldı. Bankacılık kârları ise güçlü” değerlendirmesine yer ver verildi.

FED FAİZ İNDİRİMİNE NE ZAMAN GİDECEK?

Fed raporu, Başkan Jerome Powell’ın Kongre’de gelecek hafta Çarşamba ve Perşembe günü gerçekleştireceği sunumlarının öncesinde geldi.

Fed'in bir sonraki faiz oranı belirleme toplantısı 19-20 Mart tarihlerinde yapılacak ve gösterge politika faizinin %5,25-%5,5 seviyesinde kalması bekleniyor. Mart 2022'de başlayan bir dizi faiz artışının ardından, son verilerin karışık bir tablo sunmasına rağmen, enflasyonun %2 hedefine doğru geri dönme işaretleri göstermesi nedeniyle Fed'in önümüzdeki aylarda faiz oranlarını düşürmesi bekleniyor. Piyasa fiyatlamaları ilk indirimin Haziran ayında yapılabileceğini gösteriyor, ancak 30 Nisan-1 Mayıs toplantısında daha erken bir indirim yapılması da ihtimal dışı değil.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...