Sektör temsilcisi konuştu: Süt üreticisi yem fiyatlarında düzenleme bekliyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Sektör temsilcisi konuştu: Süt üreticisi yem fiyatlarında düzenleme bekliyor

Ekonomi Haberleri

Ulusal Süt Konseyi (USK) Başkanı Harun Çallı, sektördeki gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu. Çallı, yem fiyatlarında düzenleme beklediklerini söyledi.

Ulusal Süt Konseyi (USK) Başkanı Harun Çallı, 1 Haziran Dünya Süt Günü dolayısıyla sektördeki gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Et ve Süt Kurumu koordinasyonunda gerçekleştirilen piyasa regülasyonundan memnun olduklarını kaydeden Çallı, yem fiyatlarında düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

SÜTE ZAMDAN ZİYADE YEM FİYATLARI KONTROL ALTINA ALINMALI

Anadolu Ajansı'nsda yer alan habere göre, sütün dünyadaki toplam üretim miktarının yıllık 930 milyon tonu bulduğunu ifade eden Çallı, ürünün değerinin de 307 milyar dolar olduğunu söyledi. Üreticilerin karşılaştığı sorunlara değinen Çallı, hem sürdürülebilirliğin temin edilmesi hem de vatandaşın kaliteli, besleyici ve lezzetli ürünlere uygun fiyatlarla tüketebilmesinin oldukça önemli olduğunu belirtti. Çallı, yem fiyatlarına ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

"Üreticilerimizin en büyük sorunlarından biri, başta yem fiyatları olmak üzere süt üretim maliyetindeki artış. Hem yem ham maddelerinin uluslararası fiyatlarındaki artış hem de döviz kurundaki yükseliş içeride yem fiyatlarına artış olarak yansıyor. Bu husustaki raporlarımızı Tarım ve Orman Bakanlığına düzenli olarak sunuyoruz. Üreticilerimizin bu konudaki beklentisi, süte zam yapılmasından ziyade yem fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesi."

REGÜLASYON OLUMLU YANSIDI

Çiğ süt arzının doğası gereği yıl içinde dalgalanmalar gösterdiğine dikkati çeken Çallı, "Tarım ve Orman Bakanlığımız ile Et ve Süt Kurumu koordinasyonunda geçtiğimiz hafta itibarıyla piyasa regülasyonun başlamasından sektör olarak memnunuz. Üretmiş olduğu çiğ sütü pazarlamakta güçlük çeken üreticilerimiz için geçtiğimiz hafta uygulamaya alınan regülasyon kapsamında belirli illerde arz fazlası çiğ süt, süt tozuna işleniyor. Süt sanayicilerimiz özellikle emtia niteliğine sahip ürünlere ilişkin uluslararası piyasalar da şu anda fiyat avantajına sahip değil. Dolayısıyla bilhassa ihracat olanaklarının oldukça kısıtlı olduğu bu dönemlerde regülasyonun hayata geçirilmesini sektörümüz açısından olumlu buluyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığının önümüzdeki süreçte gerek duyulan illerde ve ihtiyaç olduğu sürece uygulamaya devam etmesini bekliyoruz." dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...