Son dakika: Rekabet Kurumu'ndan 17 çimento firmasına soruşturma

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Son dakika: Rekabet Kurumu'ndan 17 çimento firmasına soruşturma

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Son dakika haberi: Rekabet Kurumu, 6 Şubat depremlerinin ardından çimento ve hazır beton sektörü için yürütülen inceleme kapsamında 17 firmaya soruşturma başlattı.

11 ili kapsayan deprem bölgesinde, yıkıma sebep olan yapı usulsüzlükleri ile ilgili incelemeler devam ediyor. 

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, Kurumun ve bünyesindeki Rekabet Kurulunun son dönemde, çimento ve hazır beton ile yapı kimyasalları alanında yürüttüğü çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

"FIRSATÇILARA GÖZ AÇTIRMAYACAĞIZ"

Bu sektörlerde fırsatçılara göz açtırmayacaklarını vurgulayan Küle, "Deprem bölgesi odağında yürüttüğümüz incelemelerimiz kapsamında 17 teşebbüs hakkında soruşturma başlattığımızın bilgisini ilk kez paylaşmış olayım. Yaptığımız incelemelerde, hakkında soruşturma açılan teşebbüslerin birlikte fiyat tespit ettiklerine ve müşteri paylaştıklarına ilişkin kuvvetli deliller elde ettik ve soruşturma sürecimizi başlattık. Hassasiyetimiz aynı kararlıkla devam ediyor" dedi.

"DANIŞIKLI HAREKET EDİLDİĞİNE DAİR ŞÜPHELERİMİZ VAR"

Küle, yapı kimyasalları özelinde yapı malzemeleri sektörüne yönelik de inceleme başlattıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Yapı kimyasalları katkı ve karışımları çimento ve hazır beton sektörlerinde önemli bir girdi olarak kullanılıyor. Yine benzer şekilde fiyatlama stratejilerine yönelik anlaşmaya varıldığına, rekabete duyarlı bilgi değişiminde bulunulduğuna ve ihalelerde danışıklı hareket edildiğine yönelik şüphelerimiz var.

"YAPTIRIMLARIN UYGULANMASI ÖNEM ARZ EDİYOR"

Bu kapsamda faaliyet gösteren 14 teşebbüs ve 2 teşebbüs birliğinde yerinde incelemeler gerçekleştirdik. Çimento ve hazır beton sektörlerinde yürüttüğümüz incelemelerin yanı sıra bu sektörlerde önemli bir girdi kalemi olan yapı kimyasalları, kimyasal katkı ve karışım pazarlarında da özellikle deprem sonrası dönemde ortaya çıkmış rekabeti kısıtlayıcı davranışların tespit edilmesi ve gerekli yaptırımların uygulanması önem arz ediyor."

AVRUPA KOMİSYONU REKABET KURUMUYLA İŞBİRLİĞİ

Bu incelemenin uluslararası boyutu bulunduğuna da işaret eden Küle, yürüttükleri soruşturmalarda, başta Avrupa Komisyonu Rekabet Genel Müdürlüğü olmak üzere diğer ülkelerin rekabet otoriteleriyle iletişim halinde olduklarını ve görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Küle, yapı kimyasallarına yönelik başlatılan incelemenin hazırlık çalışmalarını da bu kurumla işbirliği içinde gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "17 Ekim'de başlattığımız incelemeler, Avrupa Komisyonu ve Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Otoritesi ile eş zamanlı yürütüldü." diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...