Türkiye petrol krizinin çözümü için şart koştu: Ankara'dan Bağdat'a net mesaj

Düzenleyen: / Kaynak: Bloomberg HT
- Güncelleme:
Türkiye petrol krizinin çözümü için şart koştu: Ankara'dan Bağdat'a net mesaj

Ekonomi Haberleri  / Bloomberg HT

Akaryakıt fiyatları Türkiye'de her geçen gün tırmanırken, Ankara'dan petrol krizinin çözülmesi için yeni hamle geldi. Türkiye, Ceyhan boru hattından petrol akışının yeniden sağlanması için Irak ve Bölgesel Kürt Yönetimine 'anlaşın" şartını koştu.

Seçimlerin ardından yüzde 100'e yakın yükselen akaryakıt fiyatlarında zamların ardı arkası kesilmezken Türkiye'den Irak ile petrol krizinin çözülmesi için yeni hamle geldi.

IRAK PETROL BAKANI TÜRKİYE'DE

Türkiye-Irak arasında 25 Martta yaşanan krizin ardından Irak petrol bakanı Hayan Abdel-Ghani, geçtiğimiz hafta Türkiye'ye geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Irak petrol bakanı Abdel-Ghani arasında yapılan görüşmede konu masaya yatırıldı. 

BAĞDAT VE KÜRT YÖNETİMİ ANLAŞMAYA VARMALI

Bloomberg’in haberine göre Türkiye, Irak'tan ham petrol ihracatının kendi toprakları üzerinden nasıl yeniden başlatılacağı konusunda merkezi Irak hükümeti ile Bölgesel Kürt Yönetimi (BKY) arasında bir anlaşma sağlamaya çalışıyor. 

Kaynakların bildirdiğine göre Ankara petrol anlaşmazlığını Irak’ın içişleri olarak görüyor dolayısıyla söz konusu cezanın ihracattan fayda sağlayan taraf olan Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından ödenmesi gerektiğini düşünüyor.

Buna göre Irak ve Bölgesel Kürt yönetiminin arasında uzun yıllardır devam eden Kuzey Irak petrol satış hakları ve petrol ihracatından elde edilen gelir paylaşımı konusunda birbiriyle çelişen talepleri üzerinde anlaşmaya varılması isteniyor.

TÜRKİYE MART AYINDA PETROL AKIŞINI KESTİ

Türkiye, Uluslararası Ticaret Odası'nın (ICC) arbitrasyon davasında Irak'a tazminat cezası ödemesi yönünde karar vermesinin ardından 25 Mart'ta Irak'ın kuzeyi ile Türkiye arasındaki boru hattı üzerinden günlük 450 bin varil petrol ihracatını durdurmuştu. Türkiye’nin petrol akışındaki kesintiden kaynaklanan gelir kaybının yıllık 1 milyar doların biraz üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Bloomberg HT
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...