Türkler dünyayı inşa ediyor! 133 ülkede 11 bin proje yaptık

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Türkler dünyayı inşa ediyor! 133 ülkede 11 bin proje yaptık

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Türk müteahhitlik firmalarının dünyada üstlendiği toplam proje sayısı son 50 yılda 11 bin 717’ye, projelerin toplam değeri ise 478 milyar dolara ulaştı. Bugün itibariyle 133 ülkede iş yapan Türk şirketlerinin hedefi ‘dünyada girilmemiş ülke bırakmayacağız’ mottosuyla ilerliyor.

NECMİ ÇİÇEKÇİ'NİN HABERİ -  Ticaret Bakanı Ömer Bolat sadece 2023 yılında Türk şirketlerinin yurt dışında 27,4 milyar dolarlık iş üstlendiğini açıkladı. Bolat yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “2023 yılı başında hedefimiz 20 milyar dolardı. Bu hedefi üçte bir oranında bir artışla kapatmayı birlikte başardık…” Türk şirketlerimiz dünyada adından sıkça söz ettirirken yeni pazarlara da girmesi ihmal etmiyor. Bu anlamda savaş nedeniyle alt yapı ve konut ihtiyacı bulunan Ukrayna ve Karabağ ilk sırada yer alıyor.

EN ÇOK KONUT YAPTIK

Bugüne kadar en çok proje üstlenilen alanlara bakıldığında konut projelerinin yüzde 13,9’luk payla ilk sırada yer aldığı görülüyor. Söz konusu projelerin bedeli 66,6 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Konut projelerini yüzde 13,6’lık pay ve 65,3 milyar dolarlık proje bedeliyle karayolları, tünel ve köprüler takip ediyor. Enerji, yüzde 8,5’lik payla üçüncü sırada yer alıyor. Bu sektörün bugüne kadar üstlendiği proje tutarının 40,9 milyar doları aştığı ifade ediliyor.

İLK SIRADA RUSYA VAR

Müteahhitlik firmalarının bugüne kadar yurt dışında üstlendiği projelerin ülkelere göre dağılımında Rusya yüzde 20,4’lük payla ilk sırada yer alıyor. Söz konusu ülkede bugüne kadar 97,9 milyar dolarlık proje hayata geçirildi. Rusya’yı yüzde 10,6’lık payla Türkmenistan takip ediyor. Bu ülkede üstlenilen projelerin tutarı 50,8 milyar dolar… Irak yüzde 6,9’luk pay ve üstlenilen 33,1 milyar dolarlık projeyle üçüncü sırada yer alıyor. Bu ülkeleri, 30,2 milyar dolarlık projeyle Libya ve 27,9 milyar dolarlık projeyle Kazakistan izliyor. 

YENİ HEDEFİMİZ UKRAYNA VE KARABAĞ

Sektör oyuncuları potansiyel barındıran yeni pazarları Ukrayna ve Karabağ olarak sıralıyor. Geçtiğimiz haftalarda Türkiye Müteahhitler Birliğinin (TMB) organizasyonunda düzenlenen “Ukrayna’nın Yeniden İnşası Forumu’nda da bu konuyla ilgili bir mutabakat imzalandı. Türk şirketlerinin Ukrayna’nın yeniden inşasında rol üstleneceği açıklandı. Ülkede savaş sebebiyle altyapı ve konut sorunu problemi çıktı. Yapılan açıklamalarda sadece Ukrayna’da 25 milyar dolarlık bir proje potansiyeli bulunuyor. Aynı şekilde Karabağ da bu anlamda hedef pazar. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...