Yerli gaz kendini gösterdi: Şubatta ithalat ocak ayına göre azaldı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yerli gaz kendini gösterdi: Şubatta ithalat ocak ayına göre azaldı

Ekonomi Haberleri

Enerjide yüzde 99 oranında dışa bağımlı olan Türkiye, ocak ayının ardından şubatta da doğalgaz ithalatını azalttı. Şubatta gerçekleşen doğalgaz ithalatı, ocak ayına göre de 36 milyon metreküp düştü. Boru hattı ile Türkiye’ye getirilen gazın ithalatı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 azaldı.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Yerli gaz üretiminin artmasıyla doğalgaz ithalatı düşüşe geçti. Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) verilerine göre; doğalgaz ithalat miktarı, ocakta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10 azalarak 6 milyar 48 milyon metreküp gerçekleşmişti. İthalat, şubatta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4 azalarak 6 milyar 12 milyon metreküp oldu.

Şubatta gerçekleşen doğalgaz ithalatı, ocak ayına göre de 36 milyon metreküp düştü. Boru hattı ile Türkiye’ye getirilen gazın ithalatı da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 azaldı. Bu arada, şubat ayında boru gazının, ithal edilen doğalgazın içerisindeki payı yüzde 52, LNG’nin (Sıvılaştırılmış doğalgaz) payı ise yüzde 48 oldu.

11 ÜLKEDEN İTHALAT

Türkiye, şubat ayında toplam 11 ülkeden doğalgaz ithal etti. Boru gazı ithal edilen ülkeler arasında Rusya’nın payı yüzde 34,37, Azerbaycan’ın payı yüzde 13,57, İran’ın payı yüzde 6,04 oldu. Ayrıca ABD, Cezayir, Fransa, Mısır, Nijerya, Trinidad ve Tobago, Mozambik ve Norveç’ten de gaz ithal edildi.

ÜRETİM VE İHRACAT ARTTI

Doğalgazda ithalat düşerken, üretim arttı. Üretilen gaz miktarı, ocak ayına göre düşse de şubatta bir önceki yılın aynı dönemine göre 5 milyon metreküp yükseldi. Üretilen gazın yüzde 98’i Tekirdağ, İstanbul, Kırklareli ve Düzce’deki sahalardan çıkarıldı. Öte yandan, Karadeniz gazının devreye girdiği nisan ayı verilerinde bu oranın değişeceği de belirtiliyor.

Bu arada, çıkarılan yerli gaz, ihracata konu oldu. Geçtiğimiz yıl şubat ayında 14 milyon metreküp doğalgaz ihraç edilmişti. İhraç edilen gaz miktarı bu yılın aynı döneminde bir önceki aya göre 13 milyon metreküp arttı ve 19 milyon metreküp oldu.

Şubat ayında sadece Yunanistan’a doğalgaz ihracatı gerçekleştirildi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...