Prof. Dr. Osman Bektaş iki fayı işaret etti ve uyardı: Her an yıkıcı deprem olabilir!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Prof. Dr. Osman Bektaş iki fayı işaret etti ve uyardı: Her an yıkıcı deprem olabilir!

Güncel Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Marmara bölgesinde yaşanan depremler İstanbul ve çevre illeri alarma geçirdi. Yaşanan depremler İstanbul depreminin ayak sesleri olarak nitelendirilirken Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş’tan kritik uyarı geldi. ‘Her an yıkıcı deprem olabilir’ diyen Bektaş, iki fayı işaret etti ve uyardı. Hemen önleminizi alın.

Türkiye son günlerde depremlerle sarsılmaya devam ediyor. Marmara, Gümüşhane ve Denizli’de meydana gelen depremler büyük paniğe neden olurken gözler uzmanların uyarılarına çevrilmiş durumda. Peki büyük İstanbul depremi ne zaman olacak? İstanbul’da kaç şiddetinde deprem bekleniyor? Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş’tan peş peşe uyarılar geldi. 

DEPREM UZMANI İKİ FAYA DİKKAT ÇEKTİ VE UYARDI 

Yeni açıklamalarda bulunan Bektaş, peş peşe yaşanan depremleri değerlendirdi. İki fay hattına dikkat çeken Osman Bektaş, şu ifadeleri kullandı: 

"Bu beklenen bir deprem değildi. Depremin olduğu yer meşhur Kuzey Anadolu fayının kuzey kolu üzerindedir. O fay Erzincan'da 1939 yılında Türkiye'nin en büyük depremi 7.9'luk bir deprem üretti. Bu fayın Erzincan'ın hemen batısından itibaren bir kolu var. Bu kol Kelkit vadisinden Aşkale ve Erzurum'a doğru uzanır. Kuzey Anadolu fayına paralel uzanır. 1939 depremi olunca bu kol biraz rahatladı. Ancak zaman içerisinde gerilmeler arttı.

Prof. Dr. Osman Bektaş iki fayı işaret etti ve uyardı: Her an yıkıcı deprem olabilir!

Özellikle 1992 Erzincan'ın daha da doğusunda bir deprem olunca zaman içerisinde Kuzey Anadolu fayının kuzey kolundaki fayı önemli ölçüde stresle yüklemiş olması gerekir. Son birkaç ay içerisinde özellikle Kahramanmaraş depreminden sonra bu hat üzerinde Aşkale civarında bu tür küçük depremleri alıyorduk. Bu depremde bu fay üzerinde gerilmelerin arttığını gösterebilir. Nitekim deprem kataloğuna baktığınız zaman bu fay hattı bir sismik boşluğa karşılık geliyor.

“BİZİ EN FAZLA TEDİRGEN EDEN FAY HATTI” 

Uzun zamandan beri depremin olmadığı bir fay hattı ki bu bizi en fazla tedirgin eden konudur. Bir sismik boşluk dediğimiz yüzlerce yıl burada deprem olmamış. Bu depremin tekrarlanma süresini bilmiyoruz. Maalesef hem Karadeniz Bölgesi'nde hem Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Kuzey Anadolu Fayı ve Kuzey Doğu Anadolu Fayına ait fayların hızlarını bilmiyoruz.

“HER AN YIKICI DEPREM OLABİLİR”

Derinlikleri göre olan hızlarını ve kilitlenme, kırık yapma durumlarını bilmiyoruz. Bu bakımdan deprem kestirmesi oldukça zayıf. Ancak bilinen bu fayların üzerinde her an yıkıcı deprem olabilir."

“Gümüşhane'nin en önemli şansı granitli sağlam bir kayanın sağlam temel üzerinde oturmasıdır” diyen Bektaş, "Gümüşhane taban kayaç dediğimiz ana kayanın üzerindedir. Dolayısıyla orada çok fazla korkulacak bir durum yok. Ancak Gümüşhane'nin çevresi kalın sedimanter kayaçlardan oluştuğu için orada deprem büyütmesi fazla olabilir.
Artçı depremler küçüktür. Korkulacak bir durum yok. Önemli olan bundan sonra bu Kuzey Anadolu fayının kuzey kolunda sismik aktivite nasıl gelişecek bunu yakından takip etmemiz lazım. Ancak o bölgede yapı stoku zayıftır. Bu da bir gerçek. Deprem küçük, sallantı küçük ama Gümüşhane ve Bayburt'un yapı stokları zayıftır. Bugüne kadar deprem algısının oluşturulmaması, bu bölgede deprem olmaz, en sağlam yer Gümüşhane, Trabzon'dur algısı yanlış ve olumsuz bir yapı stokunun oluşturulmasına sebebiyet verdi. Bu bakımdan ben tekrar vatandaşlardan rica ediyorum önemli bir şekilde devletin verdiği bilgilere itibar etmeleri gerekir" ifadelerini kullandı.

 

Düzenleyen:  - Güncel
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...