2070’te havada pilot kalmayacak! 'Soğan gibi katman katman bir savunma sistemi örülüyor'

Düzenleyen:
- Güncelleme:

Gündem Haberleri

Savunma Sanayi İcra Komitesi'nde alınan kararları değerlendiren Savunma Uzmanı Turan Oğuz, Türkiye'nin katmanlı savunma ağına kavuşacağını belirterek, "KIZILELMA gibi uçaklarımızda hızlı bir ilerleme olursa tüm insansız uçaklara üstünlük sağlayabilir hale gelebileceğiz. Hayal ettiğimizden hızlı davranmalıyız. 2070’te havada pilot kalmayacak" dedi.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ

Savunma Sanayi İcra Komitesi’nin son toplantısında alınan kararlarla Türkiye, Cumhuriyetin 100. yılına damga vuracak bir hava savunma modeli oluşturuyor. Yerli imkanlarla geliştirilen yakın, orta ve uzak mesafeli füzelerle Türkiye, katmanlı savunma ağına kavuşacak.

Savunma Sanayi İcra Komitesi’nin kararlarını gazetemize değerlendiren Savunma Uzmanı Turan Oğuz, 25 farklı projeye ilişkin karar alındığını hatırlatarak Siper, Hisar ve Sungur gibi hava sistemlerinin önemine dikkat çekti. Oğuz, “Türkiye şu anda katmanlı bir hava savunma sistemi kurmak istiyor. 2016 yılında alçak irtifa hava savunma sistemi olan Korkut hizmete alındı ancak sadece yakın mesafede etkili oluyor. Hisar-A ve Hisar-O’nun ilk sistemleri hizmete girdi ancak devamının olması lazım. Etkili olabilmesi için sistemlerinin adetlerinin ve yayılımlarının artması gerekiyor. Sadece Türkiye’nin hava savunması olarak düşünmemeli, Türk askerinin görev yaptığı her alana savunma sistemlerinin kurulması lazım” dedi.

Menzili 560 kilometre olan Tayfun gibi balistik füzelerin seri üretimine başlanmasının müjde niteliğinde bir karar olduğunu belirten Oğuz, lazer ve elektronik sistemlerinin devreye alınmasının önemini vurguladı. Özellikle son dönemde terör örgütlerinin drone kullanmaya başladığını, bunun da büyük bir tehlikeyi beraberinde getirdiğini ifade eden Oğuz, Türkiye’ye uygulanan ambargonun tüm dengeleri altüst ettiğini ifade etti.

MECBURİYET YARARIMIZA OLDU

Yerli mühimmat ve sistemlerin gemilere entegre edilmesinin mavi vatanda sağlayacağı üstünlüğe işaret eden Turan Oğuz, şunları kaydetti: “Mecburiyet bizim yararımıza oldu. Türkiye çalışmalarını öne çekti. 2023’te ilk devreye girecek i sınıfı fırkateynlerimiz ile ilk defa yerli silahlar, sensörler de hizmete girecek. Bu çok önemli bir özellik. Diğer yandan savunma sadece hava ile olmaz, saldırı da savunmanın parçasıdır. Geçtiğimiz günlerde Akıncı’dan TRG 230’dan ilk defa atış yapıldı. Türkiye’de ilk defa süpersonik bir füze İHA’dan atılmış oldu bu da çok büyük bir gelişme. Tayfun’un menzili zaten 1000 kilometreye çıkacak. Siparişinin verilmesi hazır olduğu anlamına geliyor. Bu bir müjde. Tayfun şu anda diğer örneklere bakılırsa devrede bile olabilir.

Türkiye ilk defa yerli ve milli hava füzeleri ile bir taarruz yapabilecek, kendini koruyabilecek durumda. Bu tür füzeleri istediğimiz zaman alamıyorduk. Bizim füzelerimiz ABD’den aldığımız muadillerinden çok üstün kabiliyette. AKYA torpidosu da aynı şekilde. Özellikleri açıklanmadığı için çok büyük bir sürpriz etkisi oluşturacak bir ürün. Denizaltılara profesyonel gözle bakanlar için çok önemli bir mühimmat. KIZILELMA gibi uçaklarımızda hızlı bir ilerleme olursa tüm insansız uçaklara üstünlük sağlayabilir hale gelebileceğiz. Hayal ettiğimizden hızlı davranmalıyız. 2070’te havada pilot kalmayacak. En altta radarlar var, kısa ve orta mesafeden füzeler var. Tayfun gibi balistik füzenin seri üretimine karar verildi. Şu an soğan gibi katman katman bir savunma sistemi örülüyor.”

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...