O yapılar imar barışı kapsamına girmeyecek

Düzenleyen:
O yapılar imar barışı kapsamına girmeyecek

GÜNDEM Haberleri

Bakan Murat Kurum, Kapadokya'daki kaçak yapılar için; "31 Aralık 2017 tarihinden sonra yapılmış yapılar. Bu yapılar imar barışına dahil değildir, bunların hepsi de yıkılacak" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tekirdağ Valiliği'ni ziyaret etti. Vali Vekili Tayyar Şaşmaz, ziyaret sırasında Kurum'a kentle ilgili bilgi verdi. Daha sonra Bakan Kurum'a Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve diğer  bakanlıkların devam eden yatırımlarıyla ilgili sunum yapıldı.

Tekirdağ'ın sahip olduğu 12 organize sanayi bölgesiyle, gelişmişlik  sıralamasında Türkiye'de 7'nci il olduğunu ifade eden Kurum, "Tekirdağ sanayi  anlamında ticaret anlamında ülkemizin önemli bir potansiyeli. Tabi 1980 yılında  başlayan çarpık sanayileşmeyle birlikte gerekli altyapı da tam anlamıyla  sağlanmış değil." diye konuştu.
 
Kurum, geçmiş yıllarda Tekirdağ'da Türkiye'nin en büyük çevre projesinin hayata geçmeye başladığını, bu proje kapsamında çarpık sanayilerin birleştirilerek 8 organize sanayi bölgesi haline getirildiğini, 4 mevcut organize sanayi bölgesiyle de 12 sanayi bölgesinin oluştuğunu anlattı.
 
Proje kapsamında 5 atık arıtma tesisinin bulunduğuna, bunların 3'ünün tamamlandığına işaret eden Kurum, şöyle konuştu:
 
"Diğer ikisi de inşallah önümüzdeki yıl içerisinde tamamlanacak.  Projenin tamamı 2019 yılında bittiğinde bizim Çorlu, Ergene Nehrimiz, inşallah  eskisi gibi berrak, eskisi gibi çevreye zararsız, haliyle bölgeye faydalı bir  nehir haline gelecek. Sanayi bölgelerinin tamamında atık su arıtma tesisimiz var.  Ancak geçtiğimiz günlerde bir tesisimizin arıtma tesisini çalıştırmamasından  dolayı kirlilik yaşandığını hep beraber gördük. Gerekli tesise de kapatma cezası  verdik. Bu büyük çevre projemiz bitene kadar da mevcut kontrollerimiz an be an  yapılacaktır. Kimsenin Ergene Nehri'ni kirletmesine de müsaade etmeyeceğiz."
 
Kurum, eski Çorlu Devlet Hastanesi'nin bulunduğu 30 bin metrekarelik  alanı alanı millet bahçesi olarak değerlendireceklerini, Tekirdağ'da da Çanakkale  Şehitler Anıtı'nın bulunduğu bölgenin tahsis edilerek, bu bölüme de millet  bahçesi kurulması noktasında proje hazırlanacağını belirterek, "Tekirdağ'da  sadece bunlarla kalmayacağız, diğer alanlarla ilgili de çalışmalarımız var.  İnşallah 2 ve 3. millet bahçelerini de buraya kazandıracak çalışmalarımızı  yapacağız. Tekirdağ sanayimiz, ekonomimiz açısından önemli bir kent. Biliyorsunuz  Sanayi Bakanımız ihracat rakamlarını açıkladı ve geçen yıl eylül ayına göre rekor  seviyede ihracatımız arttı, ithalatımız da azaldı. Dolayısıyla bu sanayicinin  yüzünü güldürecek bir durum." değerlendirmesinde bulundu.
 
Bakan Murat Kurum, bir gazetecinin, Kapadokya'daki kaçak yapılara ilişkin sorusu üzerine şu bilgileri verdi:
 
"Nevşehir Kapadokya'da tespit ettiğimiz bizim 100'ün üzerinde kaçak  yapı var. Bunlar 31 Aralık 2017 tarihinden sonra yapılmış yapılar. Bu yapılar  imar barışına dahil değildir. Bu yapılara ilişkin hem savcılığa suç duyurusunda  bulunduk hem de Valiliğimiz bu sürecin götürülmesini an be an takip ediyor. Bu  yapılar imar barışına girmeyecek. Bunların hepsi de yıkılacak. İmar barışını iyi  anlamak lazım. İmar barışı 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış kaçak  yapıların devletimizle olan barışı, vatandaşlarımızın mağduriyetinin giderilmesi  adına yapılmış bir kanun düzenlemesidir. Bu düzenleme, elektriğini, suyunu, doğal  gazını alamayan vatandaşımızın önünü açmak için yapılmış bir düzenleme. O yüzden  bunu iyi anlamak lazım. Düzenleme, 31 Aralık 2017 tarihinden sonra yapılmış  hiçbir yapıyı ilgilendirmiyor ve bunların hepsinin tespitini yapıp yıkımlarını gerçekleştireceğiz."

Kurum, "İmar barışından şu ana kadar kaç kişi faydalandı ve ne kadar  gelir elde edildi?" sorusunu ise "Biz imar barışına gelir olarak bakmıyoruz.  Yaklaşık 8,5 milyon vatandaşımız yararlandı. İnşallah bu 14-15 milyonlara  ulaşacak. Çok ciddi talep var. 31 Aralık 2018'e kadar başvuruları uzattık."  şeklinde yanıtladı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...