Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Düşen aşılama hızı endişelendiriyor

Düşen aşılama hızı endişelendiriyor

GÜNDEM Haberleri

Sağlık Bakanlığı, bayrama kadar toplum bağışıklığına ulaşılmasını hedefliyordu. Ancak yapılan değerlendirmelerde tatil sebebiyle aşılama oranlarının daha da düşeceği görüşü hâkim.

YÜCEL KAYAOĞLU

Türkiye genelinde haziran ayında 1,5 milyonlu rakamlara ulaşan aşılama temmuzda günlük ortalama 750 binli rakamlara geriledi. Sağlık Bakanlığının aşıyı vatandaşların ayağına kadar götürmesine rağmen, özellikle geçen hafta, ilk dozunu olanların sayısı günlük 300 binlerin altına indi. Yapılan aşıların büyük bölümünü, ikinci doz sırası gelenler ve üçüncü doz uygulaması oluşturuyor. Hafta sonları ise ilk dozunu yaptıranların sayısı 150 binin de altında seyretmeye başladı.

DAHA DA DÜŞECEK
Sağlık Bakanlığı, bayrama kadar 42-43 milyon kişinin ilk doz aşısının, ağustos sonunda ise 56 milyon kişinin iki doz aşısının tamamlanarak, toplum bağışıklığına ulaşılmasını hedefliyordu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, bayrama kadar 18 yaş üstü nüfusun yüzde 70’inin ilk doz aşısının yapılmasının hedeflendiğini açıklamıştı. İlk dozunu yaptıranların sayısı günlük 300 binler şeklinde devam ederse, bu hedefe ulaşılması mümkün görünmüyor. Şu ana kadar, ilk doz aşısını yaptıranların sayısı 38 milyon civarında. Değerlendirmelerde, bayram tatili sebebiyle aşılama oranlarının daha da düşeceği görüşü hâkim.

YAYILMA HIZI ARTIYOR  
Delta varyantının ağustostan itibaren Türkiye’de baskın virüs hâline geleceği tahmini yapılıyor. Bayram hareketliliğinin de etkisiyle vaka sayılarının günlük 7 binler, ağustos sonuna doğru ise 10 binler civarına yükselebileceği değerlendiriliyor. Aktif vaka sayısı da son bir haftadır artmaya başladı ve yeniden 80 binin üzerine çıktı. Virüsü kapanların ve yayanların neredeyse tamamının aşı yaptırmayanlar olduğunu belirten uzmanlar “Günlük vakalar temmuz sonundan itibaren artacaktır. Delta varyantı hızla Anadolu’da da görünmeye başlayacak. Türkiye’deki vakaların büyük bölümünün Delta varyantı olması beklentisi var. Temmuzdaki aşılamalar beklentilerin altında kaldı. Ne yapıp edip, Ağustos’u hızlı aşılama ile geçirmek lazım” değerlendirmesini yaptı.

DİKKAT ÇEKEN DELTA DETAYI
Öte yandan İsrail’den Delta varyantı ile ilgili gelen yeni veriler ise aşının önemini ortaya koydu. Delta varyantının yayılmasıyla İsrail’de tespit edilen vakaların yüzde 40’ını 10-19 yaş arası kişilerin oluşturduğu belirtildi. Uzmanlar bu kişilerin aşısız olduğu için virüsü kolaylıkla kaptığına dikkat çekiyor. İngiltere’de yapılan bir çalışmaya göre ise Delta varyantının bulaştırıcılığı yüksek, ancak ölüm oranları diğer varyantlara göre daha düşük.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...