Cumhurbaşkanı Erdoğan Karadağ'da: Sorumluluğumuz var

Düzenleyen: / Kaynak: AA/İHA
Cumhurbaşkanı Erdoğan Karadağ'da: Sorumluluğumuz var

GÜNDEM Haberleri  / AA/İHA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk kez resmi ziyarette bulunduğu Karadağ'da Cumhurbaşkanı Milo Cukanoviç tarafından resmi törenle karşılandı. Erdoğan, Cukonoviç ile gerçekleştirdiği ikili görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında ise tarihten gelen bir mesuliyetin olduğunun altını çizdi, ikili ilişkilerin daha da güçlendirileceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan için Çetinye'deki Cumhurbaşkanlığı Rezidansı'nda tören düzenlendi. Cumhurbaşkanı Cukanoviç, Erdoğan'ı makam aracından inişinde karşıladı.

Erdoğan ve Cukanoviç'in tören alanındaki yerlerini almasının ardından iki ülke milli marşları çalındı. Cukanoviç ile tören kıtasını denetleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören kıtasını selamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karadağ'da: Sorumluluğumuz var

AİLE FOTOĞRAFI ÇEKİLDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cukanoviç'in birbirine heyetlerini tanıtmasının ardından aile fotoğrafı çekildi.

Törende, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yer aldı.

Tören sonrası iki Cumhurbaşkanı heyetleriyle görüşmeye geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karadağ'da: Sorumluluğumuz var

"İYİ Kİ GELMİŞİZ"

Erdoğan, Çetinye'deki Cumhurbaşkanlığı Rezidansı'nda, Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Cukanoviç ile yaptığı baş başa görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Konuşmasına, kendisini dinleyenleri selamlayarak başlayan Erdoğan, dost ve müttefik Karadağ'a ilk resmi ziyaretinin mutluluğu içinde olduğunu söyledi.

Antalya'daki forumda Cumhurbaşkanı Cukanoviç'e "Karadağ'ı ziyaret edeceğine" dair söz verdiğini belirten Erdoğan, "Geciktim, gelemedim ama ilk fırsatta artık pandemi falan dinlemeyeceğim ziyaretimi gerçekleştireceğim demiştim. Şimdi bu ziyareti gerçekleştirmenin mutluluğu içerisindeyim. İyi ki de gelmişiz. Bu güzel manzaranın içerisinde böyle bir basın toplantısını yapıyor olmak bize ayrı bir memnuniyet veriyor" dedi.

"TÜRKİYE, KARADAĞ'A EN FAZLA YATIRIM YAPAN İLK 10 ÜLKE ARASINDA YER ALIYOR"

Erdoğan, Karadağ'ın kültür başkenti Çetinye'de bulunmaktan bahtiyarlık duyduğunu dile getirerek, Türkiye ile Karadağ arasındaki dostluk ilişkilerinin uzun yıllara dayandığını, Sultan 2. Abdülhamit ile Kral Nikola arasındaki dostluğa dayanan bir geçmişin olduğunu kaydetti.

Çetinye'de Osmanlı Sefaretinin bulunmasının ve Karadağ'ın ilk büyükelçisini Osmanlı İmparatorluğu'na atamasının bunu teyit ettiğini belirten Erdoğan, Türkiye'nin ayrıca Karadağ'ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden olduğunu anımsattı.

Tüm dünyanın salgın sebebiyle ağır bir imtihandan geçtiği bu dönemde, Karadağ ile karşılıklı dayanışma ve iş birliğini daha da artırdıklarını vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Karadağ'a gönderdiğimiz sağlık yardımları ve Karadağ'ın vatandaşlarımızın tahliyesinde tarafımıza gösterdiği kolaylıklarla aramızdaki dostluk daha da pekişti. Sayın Cumhurbaşkanı ile bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmede, ikili ilişkilerimizi daha da ileriye taşıma yönündeki irademizi teyit ettik. Sayın Cumhurbaşkanı ile 250 milyon dolarlık bir hedef koyduk. 'Bu hedefi belirleyelim' dedik ve kendilerinin de ifade ettiği gibi 250 milyon dolara yönelik olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Türkiye, Karadağ'a en fazla yatırım yapan ilk 10 ülke arasında yer alıyor."

TİKA'nın, Karadağ'da bugüne kadar toplam değeri 20 milyon avroyu aşan 399 proje ve faaliyet gerçekleştirdiğini aktaran Erdoğan, Podgoritsa Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin, kuruluşundan bu yana 1686 öğrenciye Türkçe eğitimi verdiğini söyledi.

"TÜRKİYE'NİN TARİHTEN GELEN SORUMLULUĞU VAR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, konuşmasının ardından "Türkiye'nin Balkan ülkelerinde izlediği politikanın bölge ülkelerinin güvenini artırdığını görüyoruz. Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Milorad Dodik 'Batı'dan ziyade Cumhurbaşkanı Erdoğan'a güveniyoruz.' dedi. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" sorusu yöneltildi.

Bunun, Türkiye'nin Balkan ülkelerindeki sorumluluğunun ne denli önemli olduğunu ortaya koyduğunu belirten Erdoğan, Türkiye'nin tarihten gelen bir sorumluluğun içinde olduğunu söyledi.

Bunun için de yoğun bir şekilde Balkan ülkelerindeki ziyaretleri devam ettirdiklerini, buna önem verdiklerini kaydeden Erdoğan, "Bu ziyaret geç kalmış bir ziyaretti. Bunu gerçekleştirmenin memnuniyeti içerisindeyim. Bu kadar güzel bir yeri, bugüne kadar görmemek bizim için bir eksiklikti. Bunu gidermiş olduk." dedi.

Erdoğan, Bosna Hersek'e yaptığı ziyareti hatırlatarak, buranın birliği ve beraberliğinin de çok önemli olduğunu, bu birlik ve beraberlik içerisinde Bosna Hersek'in sıkıntılarını aşacağına inandığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Karadağ'da: Sorumluluğumuz var

"TÜRKİYE'NİN DESTEĞİNDEN MEMNUNİYET DUYUYORUZ"

Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretiyle Karadağ'ı onurlandırdığını belirterek "Türkiye ile Karadağ, dostane ilişkilere sahip iki ülke. Karadağ'ın NATO üyeliği sayesinde Türkiye ile müttefik de olduk" dedi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin tarihi ve kültürel öneme sahip olduğunu vurgulayan Djukanovic, "Türkiye'de 150 binin üzerinde Karadağlı yaşıyor. Bu insanlar iki ülke arasında önemli bir köprü oluşturuyor. Kendileri, Karadağ'a bağlılıklarını muhafaza eden sorumluk sahibi Türk vatandaşlarıdır" ifadelerini kullandı.

Djukanovic, Karadağ İslam Birliğinin ülkedeki çok etnikli yapıyı destekleyen önemli bir unsur teşkil ettiğine dikkati çekerek ülkedeki Müslümanların Karadağ'a 2006 yılında bağımsızlık kazandıran referandumda da önemli rol oynadığını anımsattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilere yeni bir ivme kazandıracağını ifade eden Djukanovic, "Türkiye'nin Batı Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelikleri ve Avro-Atlantik perspektiflerine desteğinden memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu.

Karadağ Cumhurbaşkanı, "Bölgemizin bir parçası olan Türkiye, Batı Balkanlar'da istikrar eksikliğinin ve bu eksikliği gidermemizin ne kadar önem arz ettiğinin farkındadır. Bu nedenle NATO ve AB'nin bölge ülkelerine kapılarını açmaları gerektiğini savunmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

İki ülke arasında ekonomik iş birliğinin gelişmeye elverişli olduğunu kaydeden Djukanovic, bu noktada atılabilecek adımların da ele alındığını sözlerine ekledi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA/İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...