1980 darbesinin üzerinden 41 yıl geçti

1980 darbesinin üzerinden 41 yıl geçti

GÜNDEM Haberleri

Demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçen 12 Eylül 1980 darbesinin üzerinden 41 yıl geçti. Türkiye’yi her alanda geri götüren 12 Eylül darbesi idam, kötü muamele ve insan hakları ihlalleriyle aradan geçen uzun yıllara rağmen zihinlerdeki yerini koruyor.

12 Eylül darbesi, geride telafisi mümkün olmayan kayıplar ve unutulmayan acılar bıraktı. 650 bin kişi gözaltına alındı, bunlar için açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılandı, 7 binden fazla kişi için idam cezası istendi. 517 kişinin ölüm cezasına çarptırıldığı süreçte, 50 kişi darağacına gönderildi. 14 bin kişi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarıldı, 30 bin kişi “sakıncalı” olduğu iddiasıyla işinden edildi. Yaklaşık bin film sakıncalı bulunduğu için yasaklandı, yüzlerce gazeteci hakkında binlerce yıla varan hapis cezaları istemiyle davalar açıldı. Darbeden 32 yıl sonra hâkim karşısına çıkan darbeci generaller Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkındaki dava ölümleri nedeniyle önce düşürüldü, ardından “kamu davasının ortadan kaldırılmasına” hükmedildi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...