Marmaris yangınıyla ilgili yalan haber yapan hesapların %60'ı bot çıktı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Marmaris yangınıyla ilgili yalan haber yapan hesapların %60'ı bot çıktı

GÜNDEM Haberleri  / AA

Muğla Marmaris'teki orman yangı ile ilgili sosyal medyada ortaya atılan asılsız haberler emniyet tarafından araştırıldı. Paylaşımları yapan hesapların yaklaşık yüzde 60'ı bot çıktı.

Muğla Marmaris'te çıkan yangın sonrası sosyal medyada dezenformasyon içerikli paylaşımlar ve yalan haberler yapılmaya başladı. Bu durum sonrası Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı soruşturma başlattı.

EGM, sosyal medya platformları üzerinden, yangına müdahale edilmediği, otellere alan açmak için çıkarıldığı ve sabotaj söylemlerinin dolaşıma sokularak dezenformasyon faaliyetlerinin yürütülmeye çalışıldığını belirtti. Kamuoyu üzerinde panik ve güvensizlik oluşturabilecek söylemlerin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot/proje hesaplar aracılığıyla yayıldığının tespit edildiği aktarıldı.

HALKI TAHRİK ETMEYE ÇALIŞTILAR

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: Meydana gelen yangın olayı ile ilgili paylaşımlar incelenmiş ve 'halkın bir kesimini diğer bir kesimi aleyhine düşmanlığa ve/veya kin beslemeye alenen tahrik eden, halk arasında korku ve panik oluşturmak amacıyla içerik üreten' hesaplar hakkında çalışma yapılmıştır. Suç unsuru içerikli paylaşımda bulunan hesapların yöneticisi/kullanıcısı tespit edilerek işlemlere başlanılmıştır.

22 BİNDEN FAZLA HESAP İŞ BAŞINDA

Bahse konu olayla ilgili oluşturulan etiket ve bahsetmelerle ilgili bot hesapların tespitine yönelik yapılan çalışmalar neticesinde, #marmaris etiketi (hashtag) kullanılarak 22 bin 787 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş, bu hesapların yüzde 59,42'sinin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...