ABD basını KAAN'ı yazdı: "Kralların Kralı" gökyüzünde

ABD merkezli haber sitesi Business Insider, "Kralların Kralı" başlığıyla Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen TF KAAN uçağını yazdı. TF KAAN'ın özelliklerine yer verilen yazıda, Türkiye'nin havacılıktaki gelişimi ve öncülüğü de yer aldı.
2005 yılında ABD’nin F-22 Raptor’u hizmete almasıyla başlayan 5. nesil savaş uçağı dönemi, gelişmiş manevra kabiliyeti, düşük radar görünürlüğü, süperseyir yeteneği ve ileri seviye aviyonik sistemleriyle hava üstünlüğü açısından öne çıkıyor.
Bugüne kadar sadece ABD, Çin ve Rusya bu sınıfta savaş uçağı üretmiş durumda. ABD merkezli haber sitesi Business Insider ise, Güney Kore ve Türkiye'nin, kendi yerli projeleriyle bu alana katılmayı hedeflediğini yazdı.
GÜNEY KORE'NİN KF-21 BORAMAE UÇAĞINA DİKKAT ÇEKİLDİ
Güney Kore’nin yerli savaş uçağı KF-21, Kore Havacılık Endüstrisi (KAI) tarafından geliştirildi ve 2021 yılında tanıtıldı. İlk uçuşunu 2022’de yapan uçak, 2023’te süpersonik hıza ulaştı. Şu ana kadar altı prototiple binin üzerinde test uçuşu yapıldı.
KF-21, Mach 1.8 hıza, 50 bin feet irtifa kapasitesine ve 17 bin 000 pound mühimmat taşıma yeteneğine sahip. AESA radar gibi gelişmiş elektronik sistemlerle donatılmış durumda. Ancak iç silah yuvalarının olmaması ve sınırlı radar soğurucu malzeme kullanımı nedeniyle şimdilik “4.5 nesil” sınıfında değerlendiriliyor.
TF KAAN: KRALLARIN KRALI
Business Insider tarafından yayımlanana yazıda, Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağı adayı TF Kaan, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirildiğine dikkat çekildi. TF Kaan hakkında, "Kralların kralı" başlığı atıldı.
TF KAAN'IN ÖZELLİKLERİ GÖZ DOLDURUYOR
2023 yılında tanıtılan uçağın, 2024'te ikinci test uçuşunu gerçekleştirdi de belirtildi. TF Kaan, 66 feet uzunluğa, 44 feet kanat açıklığına ve yaklaşık 20 bin pound mühimmat taşıma kapasitesine sahip.
Uçak AESA radar ile donatılmış durumda.
TF Kaan’ın iki motoru, daha önce F-15 ve F-16 uçaklarında kullanılan F110-GE-129 tipi motorlardan oluşuyor. Ancak bu motorlar, düşük radar ve ısı izi için özel olarak tasarlanmamış. Uçakta kullanılacak radar soğurucu kaplamalar üzerinde çalışmalar yürütüyor. Gizlilik düzeyine ilişkin teknik detaylar henüz kamuoyuyla paylaşılmadı.
Toplam altı prototip üretilmesi planlanıyor. TUSAŞ, ilk seri üretim uçakları 2028-2029 yıllarında Türk Hava Kuvvetleri'ne teslim etmeyi hedefliyor.
ULUSLARARASI İLGİ ARTIYOR
KF-21 ve TF Kaan, gelişmiş savaş uçaklarına erişimi olmayan ülkeler için alternatif oluşturabilir. KF-21’e Endonezya ortak olmuş durumda; Suudi Arabistan, Filipinler, Malezya, Peru ve BAE gibi ülkeler de ilgileniyor. Kaan projesine ise Azerbaycan ortak oldu. Pakistan ile ortak üretim tesisleri gündemde. Suudi Arabistan ve BAE’nin yüksek sayıda alım yapma ihtimali bulunuyor. Ukrayna da hem satın alma hem motor üretiminde yer alma konusunda ilgi gösterdi.
Her iki uçak da başlangıçta tam 5. nesil seviyesine ulaşmasa da, bu projeler ABD, Çin ve Rusya'nın sahip olduğu teknoloji tekelinin kırılmak üzere olduğunu gösteriyor.