Bakan Özhaseki bölge ismi verip uyardı: Her an 6-7 büyüklüğünde deprem olabilir

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:

Gündem Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Kuzey, Doğu Anadolu fay hattı gibi, Ege Bölgesi gibi çok tehlikeli ve riskli, her an 6-7 büyüklüğünde veya daha yüksek büyüklükte deprem üretebilecek bölgeler var" dedi.

Aktif fay hatları üzerinde bulunan Türkiye, sallanmaya devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, her an 6-7 büyüklüğünde veya daha yüksek büyüklükte deprem üretebilecek bölgeler olduğunu belirtti. "Her an 5-6 buralarda deprem olabilir. O yüzden ne yapıyorsak bu gerçekliği bilerek hareket etmek durumundayız" dedi.

"7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETEBİLECEK BÖLGELER VAR"

Özhaseki, "Türkiye topraklarının dezavantajları var. Bu da 'depremsellik' arkadaşlar. Şu anda bile hareketli fay sayısı 500'ün üzerinde. Tespit edilememiş fay hatları da olduğu için söylüyorum, yoksa 480 küsur falan diyor bilim adamları. Bunun manası şu. Doğru, belli bölgelerden yüzyıllar boyunca faylar kırıldı ve dışarıya vurduğu için enerji Kuzey, Doğu Anadolu fay hattı gibi, Ege Bölgesi gibi çok tehlikeli ve riskli, her an 6-7 büyüklüğünde veya daha yüksek büyüklükte deprem üretebilecek bölgeler var. En emin bölgeler buralar gözüküyor. Ama böyle diyerek hiç kimse binasını, en ufak yapacağı bir müştemilatını bile sıradan yapmasın lütfen" dedi.

"Her an 5-6 buralarda deprem olabilir" diyen Özhaseki, "O yüzden ne yapıyorsak bu gerçekliği bilerek hareket etmek durumundayız. Eğer bunu yapmaz da cami yaparken rastgele emekli abilerin yaptırdığı, mühendisliğe dayanmadan, bilim adamlarına dayanmadan yaptırırsak emin olun sevap olmaz. Çünkü yarın bir gün yıkılır da altında insanlar kalır" ifadelerini kullandı.

"KAÇAK YAPIDA BELEDİYEYLE KAVGA ETMEYECEĞİZ"

Son 100 yılda Türkiye'de denizlerde ve karada meydana gelen 6 ve üzerinde büyüklükteki deprem sayısının 231 olduğunu açıklayan Özhaseki, "Bakın aşağısını saymıyorum. Burada, Orta Anadolu’da olan depremleri hiç saymıyorum, yıkıcı deprem sayısını. 130 bin insanımızı kaybetmişiz. Binlerce bina yıkılmış. Son Kahramanmaraş depreminde bile 850 bin bağımsız birim yıkıldı. Maddi zarar 104 milyar dolar. Biz bunları bilerek hareket edeceğiz. Kaçak yapıda belediyeyle kavga etmeyeceğiz. ‘Gözünü yum, ne var ki?’ demeyeceğiz. ‘Bir kat daha at, ne var ki? Ne olur bir şey olmaz’ demeyeceğiz" diye konuştu.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...